KULTURA

Iznenada preminuo istaknuti redatelj Tomaž Pandur

Napustio nas je jedan od najvećih kazališnih umjetnika

Tomaž Pandur

Istaknuti slovenski redatelj Tomaž Pandur preminuo je od srčanog udara u pedeset i trećoj godini života tijekom probe za kazališnu predstavu "Kralj Lear" Makedonskog narodnog teatra.

 
Pandur, koji je diplomirao režiju u Ljubljani 1989., ostat će zapamćen po nizu kazališnih ostvarenja kao što su "Faust", "Tesla Electric Co.", "Hamlet" i "Medeja" za koje je višestruko nagrađivan. Bio je i ravnatelj drame u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, gdje su tijekom njegova mandata režirali brojni istaknuti kazališni pojedinci, među ostalima, Paolo Magelli, Janusz Kica, Eduard Miller i Damir Zlatar Frey. Do devedesetih je godina Tomaž živio u New Yorku dok je posljednje godine većinom proveo živeći i radeći u Madridu gdje je djelovao u sklopu vlastite privatne kazališne skupine "Pandur Theaters".
  
Pandurova kazališna skupina zagrebačkoj se kulturnoj sceni predstavila na ljeto 2013. godine u Laubi, kada je Tomaž prvi puta publici pokazao i 30 svojih umjetničkih djela na izložbi imena "Dječaci". Upravo zbog takvih i sličnih projekata koji stoje na razmeđi izvedbenih i vizualnih umjetnosti, a što ih čini igralištem, mjestom zabave, interakcije i suradnje, Pandur će ostati zapamćen kao vizualno originalan i inovativan kazališni redatelj koji je pomicao granice. 
 
T.L.
Foto: Jurica Galoic, PIXSELL
Objavljeno: 12.04.2016. u 14:29

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p