ANA BACINGER

‘Ja ovaj život ne bih mijenjala ni za što na svijetu’

Intervju: Sara Renar

Sara Renar je jedna od onih žena koja će vas osvojiti na prvi pogled… Osim svojim zaraznim osmijehom i nevjerojatnom energijom koju širi oko sebe, ona osvaja i svojim fantastičnim glasom i glazbom koju stvara. Prvi intervju odradile smo prije više od četiri godine u trenutku kada je Sara bila poznata tek malom broju ljudi u Hrvatskoj.

Danas ova divna djevojka puni dvorane i klubove, krasi naslovnice i osvaja svojom glazbom velik broj zaljubljenika u istu. Ususret novom albumu Gdje povlačiš crtu, popričala sam sa Sarom o počecima karijere, novom albumu koji izlazi na vinilu, turneji i planovima za 2018.!

Moram ti priznati da sam se ovom razgovoru posebno veselila. Prošle su više od četiri godine od našeg prvog intervjua, u međuvremenu si izdala dva albuma i dani te dijele od izlaska novog, četvrtog po redu… U tom intervjuu smo pričale o počecima karijere, snovima, balansiranju posla arhitektice i glazbenice… Danas si velika zvijezda na našoj glazbenoj sceni, svi snovi postali su stvarnost. Kakav je osjećaj gledati na prošlost i sjetiti se svojih početaka?

Mogu ti reći i da je mene razveselio poziv za intervju! Nevjerojatno mi je da je već toliko vremena prošlo - život stvarno zna otići u potpuno neočekivanom smjeru. Na proljeće će biti tri godine otkad sam posljednji put upalila AutoCad i u potpunosti se posvetila glazbi. Sad se već govori u terminima poput glazbenica ili umjetnica, autorica… Sve ti to postane dio svakodnevice, ali da, lijepo je prisjetiti se što se sve napravilo i gdje se sve bilo.

Sara Renar Zvonimir Ferina
Uskoro ćemo uživati u novom albumu Gdje povlačiš crtu?. Što možemo očekivati na novom albumu?

Gdje povlačiš crtu je jedan neobičan live album. Propitkuje granice – djelovanja i ne djelovanja, javne i privatne, igra se riječima i terminima, u jednom trenutku se čak i Twitter koristio kao sredstvo dramaturgije… U konačnici mislim da se bavi važnim pitanjem koji na svakodnevnoj razini muči svakog od nas. Nastao je kao rezultat poziva Trećeg programa Hrvatskog radija da osmislim program za manifestaciju Rođendan umjetnosti u siječnju 2017., ali je vrlo brzo postalo jasno da projekt ima veći potencijal od jednokratnog uključivanja u eter. U međuvremenu je doživio sedam izvedbi te sam se odlučila i trajno te izvedbe tonski zabilježiti.

Koliko će se album razlikovati od tvoja prva tri albuma? Bila sam ovo ljeto na tvom koncertu i primijetila sam da ideš u nekom novom smjeru…

Gdje povlačiš crtu? je dakle svojevrsni off projekt, ujedno i moj prvi live album (u cijelosti je sniman uživo) i prvo izdanje na vinilu. Kulminacija je svega što sam radila dosad – eksperimentira se sa zvukom, propitkuju granice kompozicije, pop songa, dramaturških i dokumentarnih elemenata, a sve skupa sa sjajnom ekipom – uz mene tu su Zdeslav Klarić, Konrad Mulvaj i Vedran Peternel te glumci Ivan Laić i Dora Lipovčan.

Album izlazi 17. siječnja, godinu dana nakon prve izvedbe na Međunarodni dan umjetnosti i to kao vinilno izdanje. Povratak vinila je velika stvar za hrvatsku glazbenu scenu… Kako to da si se odlučila za ovaj korak?

Sama priroda žanra, ako ćemo tako, je nametnula vinil kao logičan izbor. Djelo se sastoji od tri kompozicije, Ti si svoja, Čuvaj svoje pjesme i Gdje povlačiš crtu?, u ukupnom trajanju od četrdesetak minuta i namijenjeno je koncentriranom slušanju u komadu. To je priličan izazov za navike suvremenog slušaoca mp3 ili streaming playliste, ali mehanika slušanja vinila naprosto tjera na dvadesetominutnu koncentraciju strane A i strane B. Uz to, kako nije klasičan studijski album, mislim da je lijepo ponuditi publici i dodanu vrijednost u vidu produkt dizajna i vizualnog identiteta.

Sara Renar Zvonimir Ferina
Iza tebe su velike turneje i godina puna koncerata. Možeš li izdvojiti neki koji ti je ostao u posebnom sjećanju?

Prva izvedba Crte u Vintageu jer je to bilo potpuno novo iskustvo, predgrupiranje Macy Gray kao uvod u najbolju proslavu tridesetog rođendana, prva svirka u Feedbacku u Nišu, izvedba Crte u ljubljanskoj Križevniškoj crkvi te predgrupiranje Darku Rundeku u Domu sportova kao najljepši poklon za Božić.

Najčešće nastupaš u manjim underground klubovima, no bila si predgrupa ZAZ, Macy Grey, a u prosincu i Darku Rundeku. Kakav je osjećaj nastupiti pred tako velikom publikom i što preferiraš? Male klubove ili velike dvorane?

Sve je izazov. Samo tjedan dana nakon Doma sportova sam svirala na pivom prolivenom podu u krcatoj Mediki na humanitarnom festivalu da bismo pak tjedan iza svirali u wine baru. Sve te situacije grade iskustvo. Ove godine smo dokazali da kraće festivalske setove na velikim pozornicama dosta dobro držimo klavijaturist i ja pod kontrolom.

Da možeš biti predgrupa bilo kome, tko bi to bio i zašto?

A slušaj, Darku Rundeku sam već bila (smijeh). Ali ako baš mogu birati St. Vincent bi bila moj izbor.

Sara Renar Zvonimir Ferina
Postoji li na našoj sceni netko s kime bi voljela snimiti duet?

Ne razmišljam u tim okvirima – ako ispliva neka pjesma koja zove određenog izvođača onda suradnje nastaju nekako organski. Kao što je onomad pjesma Ljubav, sa sjajnom i talentiranom Barbarom Munjas.

Uvijek koristim priliku kad razgovaram s glazbenicima za ovo pitanje - možeš li nam skrenuti pažnju na neka nova glazbena imena?

Mogu nabrojati neke drage mi izvođače sa scene, što sasvim svježe, što s već ozbiljnijim stažom: Side Project, Igralom, Barbara Munjas Califraphy, Gentleman, Mimika, Dojo i Dimitrije Dimitrijević.

Imaš li neki savjet za mlađe generacije? Što je potrebno za uspjeh?

Puno rada, uz obilnu dozu hrabrosti i luđaštva, sve utopljeno u ljubavi bez koje ništa nema smisla. I prstohvat sreće!

Sara Renar Zvonimir Ferina

Prije četiri godine pitala sam te može li se u Hrvatskoj živjeti od glazbe i odgovorila si mi da samo u slučaju ako sviraš na vjenčanjima ili ako ti Toni Cetinski. Kakav je danas odgovor na to pitanje?

U svakom slučaju drago mi je da sam s vremenom demantirala vlastiti odgovor! Može se živjeti od glazbe, ali treba biti spreman prihvatiti život bez stalnog rasporeda, česte fizičke napore, putovanja te velike emotivne i psihičke izazove. Ja ovaj život ne bih mijenjala ni za što na svijetu.

Što se trenutno nalazi na tvojoj playlisti?

St Vincent, PJ Harvey, Bon Iver, David Gray i Nick Cave.

Koja ti je neostvarena želja vezana uz karijeru?

Životni ritam od mjesec-dva-tri intenzivnih turneja pa potom isto toliko predaha od puta. Zasad je ritam rascjepkan i to vremenom dosta umara.

I za kraj nezaobilazno pitanje - koji su planovi za 2018. nakon izdavanja albuma?

Promovirati isti, nastupati čim više van regije i napisati koju novu pjesmu. Predahnuti, pročitati par knjiga, odmoriti pa sve ispočetka.

Sara Renar Zvonimir Ferina

Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 08.01.2018. u 10:42

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p