LIVIJA STANIŠIĆ

Trainspotting 2: dostojan nastavak ili kapitalni promašaj?

Što nastavak kultnog filma donosi fanovima?

Trainspotting 2

Svaki sequel koji s nestrpljenjem iščekuješ, plješčući ručicama, topćući nožicama i neprekidno provjeravajući launch date na IMDB-u izaziva istovremeno onaj osjećaj ugode i nelagode kao kad ideš na dejt s nekim tko ti se ful sviđa, ali tu osobu još ne poznaješ dovoljno dobro pa nagađaš ima li leš zakopan ispod vinograda, posesivnu majku ili kockarske dugove koje ni opaka menadžerska plaća nekog korporativnog roba ne bi mogla sanirati. Posebice kad je riječ o kultnom filmu za koji s punim pravom možemo reći da je obilježio čitavu generaciju, a čija vrijednost neupitno ostaje zapisana u antologiji filmske umjetnosti te koji je svojom kvalitetom ostao neokrnjen duhom vremena.

Uzbuđenje je snažno, nervoza je primjetna, ali i dalje nemaš predodžbu o tome kakav će biti ishod. Ili, ako je imaš, poprilične su šanse da će biti pogrešna i da ćeš s dejta, u ovom slučaju dejta s Dannyjem Boyleom i ostatkom ekipe otići s mukom u želucu, prežderana besplatnim kokicama i pitanjem hoćeš li na svaki od upita "kako ti se svidio film" odgovoriti da je riječ o još jednom nepotrebnom nastavku koji su snimili na konto stare slave i ispražnjenih bankovnih računa glumaca, računajući na uvijek vjernu i uvijek željnu fan bazu koja žarko želi saznati što se dogodilo nakon što je Mark Renton izašao iz hotelske sobe sa 16 tisuća funti u torbi, izvukavši je oprezno iz Begbijevog nedovoljno čvrstog stiska, praćen šokiranim Spudovim pogledom u kojemu se zrcalio šok, strah, ali i neskriveno divljenje.

Trainspotting2
Opaska: koliko sam provjerila, ekipi ide sasvim OK. Johnny Lee Miller snimio je Hackers, bio u četverogodišnjem braku s Angelinom Jolie, koja je u filmu Gia maestralno utjelovila mladu manekenku u strelovitom usponu, koju su psihološki poremećaji i obilje lako dostupne droge dovele do emocionalnog kraha, a tragičan kraj talentirane i svestrane mlade žene nastupio je nakon zaraze virusom HIV-a. Možda su ih sklonosti k istraživanju onih mračnih ponora ljudske osobnosti (jer tako je primamljivo zaviriti u void, premda se mnogi od nas od toga nikad ne oporave), doveli do toga da imaju strastvenu, mladenačku i brzo sagorijevajuću vezu kao iskustvo bez kojeg ne bi imalo smisla postojati, ali zbog kojeg ne bi smjelo ni prestati postojati. Što se događalo s ekipom Trainspottinga u vrijeme ove poprilično duge snimateljske pauze? Robert Carlyle se skidao u Full Monty i plašio nas u 28 Weeks Later, Johnny Lee Miller flertovao je (uspješno) s Angie u Hackers i malo koketirao s TV-om u Dexteru, dok je Ewan MacGregor, osim što se borio protiv tamne strane Sile u Long Way Down i Long Way Back, proputovao svijet, upadao u blatnjave kaljuže Urala i borio se s bujicama ljetnih rijeka ruskih tundri. Ewen Bremner nas uskoro očekuje u Wonder Woman, a snimao je i s Woodyjem Allenom u You Will Meet a Tall Dark Stranger.


Mark Renton je napokon učinio ono što nitko iz ekipe nije mogao ni zamisliti - prekršio je kodeks, "izdao je prijatelje", opljačkao je zaradu o kojoj su sitni lopovi poput njih mogli samo sanjati - he chose life. Ma što to za njega značilo, kamo god ga odvelo, vodilo ga je daleko od Sick Boya i njegovih beskrajnih priča o Bond djevojkama dok bi ušlagiran bauljao stanom; odvelo ga je daleko od Begbieja koji je svaki posjet baru završavao polijevanjem (tuđe) krvi i koji je osujetio njegov pokušaj da u Londonu započne novi život agenta za posredovanje nekretninama, banuvši mu na vrata u bijegu od policije da bi samo u nekoliko dana u zajednički prostor uselio i Sick Boya dok je Begbie u potpunosti preuzeo ulogu vođe čopora, svojim testosteronskim divljačkim ispucavanjima diktirajući pravila igre, šaljući Rentona po cigarete, proždirući mu svu hranu i parazitirajući na njemu kao što je parazitirao oduvijek, kao jedini obrazac koji mu je bio poznat i prihvatljiv. Like anyone else, he did what he can and knew to survive. Dakle, na kraju Trainspottinga, Renton odlazi, ali ostavlja Spudu 4000 funti u poštanskom pretincu. Nakon, najblaže rečeno turbulentnog života, on bira "normalnost", on bira, kako kaže antologijski quote:

Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, Choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin can openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed-interest mortgage repayments. Choose a starter home. Choose your friends. Choose leisure wear and matching luggage. Choose a three piece suite on hire purchase in a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who the fuck you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing spirit-crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked-up brats you have spawned to replace yourself. Choose your future. Choose life.


Što je lojalnost za Marka Rentona i kome je on zapravo duguje? Jesu li to obiteljske veze, Bog, nacija, domovina ili prijateljstva? Jesmo li lojalni onima koji nam daju ili onima od kojih primamo; je li lojalnost zapravo zamka bespomoćnosti, varka u koju su nas uvjerili kako bismo bez obzira na sve, bez obzira na to koliko nam okolnosti ili odnos činili loše i ne dopuštali nam da se maknemo od nečeg što je toksično za nas? Bi li odluka da odustanemo, odemo, osamostalimo se i samoaktualiziramo značila da napuštamo obrasce ponašanja koji su zajednicu koja nam je ulijevala osjećaj sigurnosti i pripadanja, činili homogenim, donekle živim tkivom koje je makar i u procesu truljenja, gangrene, ispadanja zubi, obolijevanja od HIV-a i neprestanom potragom za šutom (koji će poput majčinog toplog zagrljaja ili pohvale odsutnog oca) učiniti da sve opet bude u redu?


Trainspotting 2 događa se give or take 20 godina kasnije. Renton se nakon života u Amsterdamu vraća u Edinburgh gdje su stvari više-manje iste. Osim što je školarka koju je ševio (dražesna Kelly Macdonald iz Boardwalk Empire) postala uspješna odvjetnica. Spud k'o Spud, pokuša se ubiti plastičnom vrećicom preko glave dok Renton u posljednji tren upada u stan i spašava ga. Pretty Boy je i dalje hustler s ambicijama da otvori salon za masažu sa svojom djevojkom (salon za masažu, yeah right), a Begbie u dogovoru s cimerom sredi da mu ovaj proburazi jetru suludo dugačkom iglom kako bi izašao na slobodu. Obitelj ga dočekuje pomiješanih osjećaja, sin želi na studij, a stari ga želi podučiti obiteljskom zanatu kriminala s vrlo malim prinosima, ali definitivno obilatog uzbuđenjima. Impotentan je u svakom smislu, ne ide mu usprkos pristupu pozamašnim količinama Viagre (PTSP, promjena seksualnih afiniteta u zatvoru, štogod), ne može raditi i jedino što ga drži je mržnja prema Rentonu i njegovom bijegu sa 16 somova £. Ta izdaja, kako je on vidi i doživljava, u potpunosti ga paralizira. Za njega je život stao tada, u tom trenutku, i nema nikakve želje nastaviti sa životom jer za njega normalan život nikad nije ni postojao, a žena i sin, kao jedini doticaj sa stvarnošću izvan zatvora, nasilja i barskih tučnjava, nastavili su bez njega jer na njega nikad nisu ni mogli računati.


Bez daljnjih spoilera, jer me i onako frka da sam nehotice otkrila previše, svima vama kojima Trainspotting znači puno više od filma koji ćete pogledati jednom ili dvaput ili ga možda preporučiti nekome "e, ovo ti je OK film, pogledaj ga"; svima vama kojima je Trainspotting institucija - definitivno i iz sveg srca preporučujem da na isti način prigrlite dvojku. Zajedno čine zaokruženu cjelinu, otvaraju nova pitanja; što je rehabilitacija, postoji li uopće, je li moguće vratiti se u "stvaran" svijet kad znaš da ni najbolji orgazam nije toliko dobar kao dobar šut. I tko zna, možda roneći u WC školjki u potrazi za analnim supozitorijima morfija zaista možeš pronaći biserje?

Choose life. Choose Facebook, Twitter, Instagram and hope that someone, somewhere cares. Choose looking up old flames, wishing you’d done it all differently. And choose watching history repeat itself. Choose your future. Choose reality TV, slut shaming, revenge porn. Choose a zero hour contract, a two hour journey to work. And choose the same for your kids, only worse, and smother the pain with an unknown dose of an unknown drug made in somebody’s kitchen. And then… take a deep breath.
You’re an addict, so be addicted.
Just be addicted to something else!
Choose the ones you love
Choose your future
Choose life.

Foto: Imdb
Objavljeno: 24.02.2017. u 14:23

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p