KULTURA

Je li u Hrvatskoj profitabilno biti Instagram influencer?

Jesu li i brendovi u Hrvatskoj otkrili potencijal Instagram cura?
Josipa Dragun
K
ad su se modni blogovi prija par godina pojavili na medijskoj sceni, napravili su pravi boom. Mnogi su bili oduševljeni što napokon i takozvane obične djevojke dobivaju svoj dio modnog kolača. Drugi su pak smatrali da trend demokratizacije mode narušava osjećaj ekskluzivnosti koji se neminovno vezao uz modnu branšu. Dizajnerske krpice i prvi red na vodećim tjednima mode nisu više rezervirani samo za modne urednike, novinare i zvijezde. A onda se pojavio Instagram koji je potpuno promijenio pravila igra. Proces demokratizacije na svom je vrhuncu – više ne morate čak ni kreirati modni blog kako bi ostvarili suradnje s poznatim brendovima i možete zarađivati na temelju svog Instagram statusa. Je li i u Hrvatskoj Instagram prepoznat kao važna digitalna platforma?

Instagram je omogućio da skoro svatko može doživjeti svojih pet minuta slave. Puno je jednostavniji za korištenje od klasičnog bloga, zahtijeva manje ulaganja, a nudi direktnu i širu publiku. U početku je Instagram služio kao potpora, još jedan od kanala za promociju modnih blogova. No, kako je njegova popularnost rasla i rasla, putem su modni blogovi pali u drugi plan, a danas status nove modne zvijezde možete steći samo zahvaljujući dobrom i popularnom Instagram profilu. Brojni brendovi sve češće biraju samo Instagram kao svoju platformu za promociju, što je Instagram zvijezdama omogućilo dobru zaradu. No, kakva je situacija u Hrvatskoj? Pratimo li strane digitalne trendove ili ipak zaostajemo? Je li moguće u Hrvatskoj živjeti od Instagrama?

Ana Bacinger

Ana Bacinger 

Je li došlo do promjena i kako one utječu na koncu na same korisnike, otkrivaju nam modne blogerice Ana Bacinger (Little Fashion Paradise) i Isabella Rakonić (The Pile of style) koje su svoje blogove otvorile prije Instagrama, Dejan Živković, digitalni marketing menedžer iz RED agencije, te tri djevojke koje su nas na prvu osvojile svojim Instagram profilom – Slađana Ostić, Josipa Dragun i Petra Mamić.

„Već desetak godina svjedoci smo intenzivnog razvoja modne blogerske scene, kako u svijetu, tako s malim kašnjenjem i kod nas. Uz eksplozivan rast Facebooka i Instagrama, te rast utjecaja internetskih osoba, došlo je do seljenja fokusa modnih brendova s tradicionalnih oblika oglašavanja na digitalnu scenu. Bez puno promišljanja možemo reći kako je 2016. definitivno godina u kojoj su digitalni influenceri doživjeli svoj dosadašnji vrhunac. Brendovi sve više surađuju s influencerima kao dio šire marketinške slike – koriste ih kako bi nadopunili svoju priču za postojeću publiku te dosegnuli neku novu. Modne blogove danas neizostavno nadopunjuju društvene mreže – Facebook, te povrh svega Instagram“, pojašnjava Dejan.

Upravo Ana Bacinger se ubraja među prve cure koje su se odvažile otvoriti modni blog i tako utabati put demokratizaciji mode na našim prostorima. Blog pod nazivom Little Fashion Paradise Ana je otvorila prije punih šest godina. Tada je Facebook bio nezaobilazna društvena mreža, a Instagram je bio tek u nastajanju te ga nitko kod nas nije uzimao za ozbiljno. Ana ga je koristila kako bi uređivala fotografije na blogu. Dugo ga je držala za sebe i smatrala ga privatnim profilom, no u jednom trenutku je shvatila da mora postati javan.

Ana Bacinger

Ana Bacinger

„Instagram je važan zbog oglašavanja. Kod nekih stvari jednostavno morate pratiti trendove, a meni se to dogodilo s Instagramom. Nisam na njega nikad gledala kao na neki prodajni prostor, već na moj privatni fotodnevnik, no danas znam da mora biti usko povezan s blogom. Još uvijek ga pokušavam maksimalno koristiti kao dnevnik, no povremeno na njemu objavljujem i plaćene postove“, objašnjava Ana.

Njena mlađa blogerska kolegica Isabella Rakonić je svoj blog The pile of Style otvorila 2011. godine, a danas se on ubraja među najpopularnije blogove na našim prostorima. Instagram profil je otvorila iste godine. Za nju je on bitan jer privlači razne subjekte na njenu blog stranicu koji žele znati više o određenim kombinacijama ili putovanjima. Isto kao i Ana naglašava kako je kod Instagrama važan i poslovni aspekt, no da i dalje klijenti žele pakete koji povezuju modni blog i Instagram u jedno.

Isabella Rakonić

Isabella Rakonić

„Najčešće klijenti žele oba aspekta, no uvijek postoji mogućnost svakog posebno. Moram istaknuti da su se svakako brojke smanjile na samom blogu, ali opet ne toliko znatno u odnosu na ranije. Za mene su to dvije različite sfere. Instagram je samo fotografija i rečenica, dvije, a blog post je priča za sebe. Instagramu mogu samo zahvaliti zbog povećanja broja klijenata“, objašnjava Isabella.

Plaćeni postovi na Instagramu modnih blogerica sve više zanimaju hrvatske klijente


Ana također potvrđuje kako joj je upravo Instagram kao zasebna platforma doveo određene suradnje koje su se nastavile i na samom blogu. Uz pravilne taggove, brojni brendovi doznaju za postojanje Little Fashion Paradisea, zbog čega često dolazi do novih suradnji.

„Većinom su blog i Instagram povezani, no dogode se upiti/suradnje vezane samo za Instagram. To je 'ajmo reći neki novitet kod naših klijenata pa su tek sad krenuli s tom opcijom. Unazad par mjeseci postalo je popularno imati aktivacije samo na Instagramu. Instagram definitivno pomaže modnim blogovima. Mislim da je jako promijenio navike čitatelja, odnosno da ih je ulijenio. Vidim po svojim čitateljicama - vole sve vidjeti i saznati na Instagramu, čak i kad ispod fotografije napišem da su svi detalji o odjevnim komadima koje nosim na blogu, one opet postavljaju pitanja ispod slike na Instagramu. Klijenti su shvatili da je jako bitan i da je odličan za product placement. Mislim da nema bolje reklame za neki modni brend od dobre fotografije na kojoj modna blogerica nosi njihove kreacije na sebi svojstven način“, ističe Ana, a Isabella se slaže da Instagram ide samo u prilog blogu.

Isabella Rakonić

Isabella Rakonić

Koliko je Instagram popularan i koliko širokom spektru korisnika se obraća, su dokaz takozvane Instagram cure koje su svoju popularnost stekle samo putem ove jedne jedine društvene mreže. Rastom broja followera i one su postale važni igrači na prodajnom polju. Na svjetskoj sceni do jučer no name djevojke, postale su zvijezde koje obrću ozbiljne novce i putuju svijetom samo na temelju svojih Instagram postova. U Hrvatskoj se tržište sramežljivo otvara pravim digitalnim influencerima, davajući prednost i dalje osobama iz javnog života. Plaćeni postovi tako padaju u ruke zvijezdama kojima je Instagram usputna društvena mreža, dok zarada na vizualno lijepim i zanimljivima profilima takozvanih osoba iz susjedstva u većini slučajeva izostaje.

„O važnosti Instagrama u svijetu digitalnih influencera, osim činjenice kako su postojeći modni blogeri, pod pritiskom trendova ili ne, aktivirali i razvili taj kanal, još više govori to da imamo blogere koji su svoju popularnost izgradili isključivo na toj mreži. Društvo i vrijeme u kojem živimo daleko su ubrzaniji nego prije, primjerice, pet godina, te zahtijevaju formate prilagođene mindsetu nove generacije pratitelja. Prema aktualnim trendovima, možemo zaključiti kako će popularnost modnih blogera na Instagramu rasti na račun tradicionalnih blogova“, objašnjava Dejan.

Petra Mamić

Petra Mamić

10.000 pratitelja – magični prag koji otvara vrata suradnjama


To potvrđuju i naše Instagram djevojke koje su na temelju svojih profila počele ostvarivati suradnje s brojnim brendovima. Josipa Dragun, koja danas ima preko 24.000 pratitelja otvorila je vlastiti profil ne razmišljajući uopće o ikakvim potencijalnim suradnjama. Prije dvije i pol godine potaknuta željom da na jednom mjestu ima zabilježenu svoju svakodnevicu, otvara profil na koji su se veoma brzo počeli kačiti brojni pratitelji.

Josipa Dragun

Josipa Dragun

„Do prvih suradnji je došlo nakon što sam prešla brojku od 10.000 pratitelja. Nakon toga broj followera je iz tjedna u tjedan rastao, a s njim i broj suradnji. S obzirom na to da sam po struci eksperimentalni biolog i da mi je Instagram samo jako drag hobi, nikako primarna stvar u životu od koje bih si osiguravala egzistenciju, suradnje koje sam ostvarivala i koje i danas ostvarujem s brojnim brendovima, firmana i dizajnerima, uglavnom su neplaćene. Ne želim da mi Instagram postane obaveza i posao“, objašnjava Josipa.

Petra Mamić, koja se krije iza simpatičnog imena Skitnica s preko 18.000 pratitelja, svoj Instagram profil je prije par godina otvorila posve slučajno, a zadnjih dvije godine ga ozbiljnije i redovitije koristi. U početku je stavljala fotke svojih putovanja po Americi i slatke male životne trenutke, a danas ga opisuje kao svojevrsni lifestyle blog, kombinacija mode, putovanja, hrane i stvari koje je osobne vesele. I ona potvrđuje kako su prvi upiti za suradnje stigli kada je prešla magični prag od 10.000 pratitelja, a svakim danom ih dobiva sve više i više.

Josipa Dragun

Josipa Dragun

„Pošto nisam imala primarnu želju za suradnju s brendovima, oni su se meni sami počeli javljati kako bi mi poklonili nešto što bih ja trebala poslikati. Takvih upita je sve više i više, a ja imam ograničeno vrijeme svaki tjedan koje mogu posvetiti Instagramu, tako da u to moram uvesti reda. S obzirom da je u jednu fotografiju na Instagramu uloženo vrijeme i kreativni rad, a ona predstavlja reklamu koju vidi velik broj ljudi, brendovi bi takav rad trebali prepoznati i platiti. Instagram se bavi lijepim i pozitivnim stvarima, i ljudi su za to jako zainteresirani, provode mnogo vremena inspirirajući se na toj platformi. Jedan pogled na fotografiju i inspiraciju je dovoljno za kupnju“, objašnjava Petra. 

Kako ostvariti suradnju s brendovima?

Slađana Ostić se svojim profilom pod nazivom slakipalaki ozbiljnije počela baviti u ljeto 2014. godine, a manje od godinu dana nakon toga, s 3.000 pratitelja postaje ambasadorica ShoeBoxa. Ističe kako su konkretnije suradnje uslijedile kad je imala 5.500 pratitelja. Danas njen profil broji preko 13.000 pratitelja. U početku je inicijativa došla s njene strane, no danas se brendovi javljaju sami od sebe.

Slađana Ostić

Petra Mamić

„Obično svaki brend ima neke svoje zahtjeve i pravila, no u suštini je najčešći način da su oni ti koji besplatno pošalju svoj proizvod u zamjenu za fotografiju na mom profilu. Pravila suradnje su drugačija, ovisno o samom brendu. Neki traže samo da njihov proizvod bude označen na fotografiji, dok drugi specificiraju datume objave posta, što se mora spominjati u nazivu fotografije, koliko fotografija se mora objaviti, mora li se objaviti i Instagram story te daju li personalizirani promo kod koji daje određeni popust pri kupnji, objašnjava Slađana koja smatra kako Instagram polagano preuzima ulogu modnog bloga.

Josipa ističe kako ostvarivanje suradnje nije komplicirano. Prvi kontakt se ostvaruje putem Instagram directa ili e-maila, a ona prema vlastitim preferencama bira s kim želi surađivati.

„Ono što brendovima mogu ponuditi je određeni broj fotografija ma vlastitom profilu i sada aktualnom Instastoryju, spominjanje brendova u captionu, te mogućnost da moju objavljenu fotografiju ili fotografije, ovisno o dogovoru, koriste za svoje društvene mreže“, objašnjava Josipa.

Slađana Ostić

Slađana Ostić

Za razliku od brojnih javnih osoba koji već neko vrijeme zarađuju na račun svojeg profila, takozvane Instagram zvijezde kod nas i dalje većinu suradnji ostvaraju besplatno, odnosno u obliku poklona. No, digitalni influenceri postaju zasebna zajednica koja mudro targetirana može prodati određeni proizvod puno bolje nego masovni Instagram profil koji cilja na širu publiku. 2016. godina definitivno je u znaku Instagrama, čija važnost u Hrvatskoj sve više raste. Možda je u ovoj godini zarada Instagram cura bila tek u obliku brojnih poklona i Instagram slave, no već iduće godine to se može rapidno mijenjati. Kako raste ova društvena mreža, zajedno s njom to čine i njeni korisnici. Klijenti to ne mogu, a u ostalom ni ne smiju zanemariti. A sudeći prema dosadašnjim iskustvima, 2017. će definitivno etablirati naše najdraže Instagram profile i dati im zasluženi status. Digitalni influenceri idući su korak demokratizacije medijskog prostora.

Slađana Ostić

Slađana Ostić

„Za brendove je prije bilo bitno koliki će broj ljudi dosegnuti nekim sadržajem, dok je danas naglasak na kvaliteti tog sadržaja i njegovoj relevantnosti za ciljanu publiku. Zbog toga za sam brend nečijih tisuću zainteresiranih pratitelja može generirati veću vrijednost od deset puta toliko njih s čijim se to interesima ne podudara. Uzevši to u obzir, danas smo u jednu ruku svi mi digitalni influenceri u svom malom virtualnom svijetu, zaključuje Dejan.

Foto: Privatno, Instagram
Objavljeno: 14.12.2016. u 11:27

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p