KULTURA

Jedinstvena plesna predstava koju ne smijete propustiti

Judita Franković, Andrea Solomun i Ema Janković tematiziraju voajerizam
room no7
Nakon dugotrajne potrage za idejom koja bi ih inspirirala i ujedinila njihove kreativne snage, Judita Franković, koreografkinja i balerina Andrea Solomun i Ema Janković (Dance Company &M) u poznatom su magazinu New Yorker naišle na priču o Geraldu Foosu, Amerikancu koji je 1966. godine kupio motel na čijim je stropovima izbušio rupe i promatrao svoje goste punih trideset godina, svjedočeći između ostalog i ubojstvu koje nikada nije prijavio.

Ovaj je intrigantan članak bio okidač inspiracije za predstavu Room N*7, autorski projekt koji je okupio poznata domaća imena i koji priča o potrebi promatranja i gledanja u današnjem dobu.

"Nama je s jedne strane bilo zanimljivo pozabaviti se fenomenom voajerizma, a s druge i različitim sudbinama pojedinaca, bilo onih tragičnih ili duhovitih", ispričala je Ema Janković.

A soba jednog istrošenog motela na rubu grada pružila je beskonačne mogućnosti. Predstavu trenutno čini devet priča, međutim svaka izvedba bit će kombinacija samo nekih. Prema riječima Andree Solomun, takva je struktura autoricama omogućila stalno osvježavanje i i produbljivanje predstave novim originalnim pričama gdje je želja svako toliko pozvati goste izvođače iz redova glumaca i plesača.

ROOM N*7
Autorskom timu su se pridružili zanimljivi suradnici pa su tako autori glazbe Aljoša Šerić i Antonija Matković Šerić iz grupe Pavel, Marko First kao violinist, eNVy room, Unaesthetik i Slavica Motušić kao kostimografi, Nina Mia Čikeš u ulozi scenografkinje, dok su vizualni identitet osmislile Ema Gerovac i Dora Bilandžić.

''Vodili smo se s dva osnovna elementa: pričom i karakterom likova s jedne strane, te s činjenicom da je riječ o plesnoj predstavi. To dijelom stavlja u određene okvire dizajnersku slobodu, ali i otvara neke nove vidike što je ujedno bio i veliki izazov. Od Andreje, Judite i Eme smo dobili precizne upute kako su zamislile likove u predstavi. U nekim slučajevima su to 'obični' ljudi iz svakodnevnog života te su i sami kostimi bili prilagođeni toj zamisli i nisu zahtijevali neke velike dizajnerske intervencije kako bi što uvjerljivije dočarali ljude koje svakodnevno srećemo i viđamo na cesti, odnosno kako bi se lakše prepoznali u njima. Naš zadatak su generalno bile haljine dok je zahtjevniji dio priče ipak bio na kostimografkinji Slavici s kojom smo u suradnji osmislili uniforme za tri sobarice iz priče 'Do not disturb', androgene kostime za 'Threesome', ekscentričnu gospođu iz priče 'Gospođa i kukac' itd. Što se same stilske poveznice tiče u razradi likova koje smo mi radili moći ćete prepoznati neke tipične elemente iz eNVy room kolekcija kao što su motivi ruže, stilizirani viktorijanski ovratnici, volani, transparentni plaštevi i retro krojevi. Bilo je tu naravno i situacija pokušaj-promašaj jer neke stvari ne možeš predvidjeti dok plesači ne počnu plesati u njima, pa su tako neki rukavi rezani, neki volani minimalizirani, a neki detalji i dodani gdje je bilo prostora, mogućnosti i potrebe za tim'', ispričao nam je naš poznati modni dvojac eNVy room o procesu stvaranja kostima za Room N*7.

ROOM N*7
Još jedna zanimljivost koju autorice ističu je i programska knjižica koja je osmišljena kao zbirka poezije i proze.

"Realizirali smo je tako da smo ostvarili suradnju s piscima iz Hrvatske i inozemstva i svaku je priču, kroz svoju vizuru, napisao drugi autor", kaže nam Franković.

Autori priča su Jan Cvitkovič, Anatael Garay Álvarez, Dorta Jagić, Anđelo Jurkas, Davor Lovrinić, Irena Matijašević, Aleksandra Orlić, Željka Vujaković i Marina Vujčić. Na audiciji za predstavu koja je održana u ZPC-u odabrani su i sjajni izvođači, plesači, glumci i pjevači koji će se pridružiti Andrei Solomun, Emi Janković i Juditi Franković, a oni su Svebor Zgurić, Filip Vidović, Iva Čevizović, Dora Kokolj, Josipa Kukor i Elena Brumini.

ROOM N*7
ROOM N*7
Premijera predstave Room N*7 zakazana je za 8. travnja u 20 sati (ZPC, Ilica 10), a ostale izvedbe su na rasporedu 19. i 20. travnja u 20 sati (ZPC, Ilica 10).

Foto: John Pavlish
Objavljeno: 07.04.2017. u 12:55

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p