KULTURA

Jedno čarobno mjesto na kojem ćete i sami postati dijelom magije

Kako spojiti znanost, tehnologiju, prirodu i umjetnost u - čaroliju?

Kao da ste uplovili u neki neobični san ispunjen jarkim bojama i gigantskim cvjetovima, tisućama žarulja i slapovima šarenih svjetala koji pored vas cure migoljeći među vašim stopalima. Izložba teamLab Borderless u tokijskom Muzeju digitalne umjetnosti upravo je takva - poput neke nadrealne stvarnosti u koju morate zakoračiti i pustiti se da vas odvede u neki drugi svijet za kojeg dosad niste niti znali da postoji.

Upravo je to fantastično uprizorenje nekog drugog svijeta djelo inovativnog umjetničkog kolektiva teamLab koji na fascinantan način spaja tehnologiju, znanost, prirodu i umjetnost, a sve kako bi kreirali čaroliju i približili čovjeka prirodi, ali i samome sebi. Kolektiv je interdisciplinaran i ujedinjuje profesionalce iz različitih sfera pa ćete u ovoj kreativnoj grupaciji, koja trenutno oduševljava sve posjetitelje japanskog muzeja, pronaći talentirane umjetnike, programere, arhitekte, matematičare... "Digitalna tehnologija omogućila je umjetnosti svojevrsno oslobođenje i prelazak granica. teamLab ne vjeruje u granice između čovjek i prirode te između čovjeka kao jedinke i svijeta oko njega. Sve što postoji, postoji u dugom i krhkom, no čudesnom kontinuitetu života", poručili su iz kolektiva.

teamLab je osnovan 2001. godine, a iza njega stoji Toshiyuki Inoko čija je želja, pri pokretanju, bila kreirati jedinstveni "laboratorij". Osnovni moto teamLaba je bio i ostao potreba za stvaranjem nekog novog iskustva putem kojeg će moći spoznati što svijet i njegova percepcija znače čovječanstvu. Premda su ustrajno radili na svojoj digitalnoj umjetnosti japanska ih je umjetnička scena ignorirala. No, sve se promijenilo 2011. godine kada je teamLab konačno dobio priliku da izlaže u Kaikai Kiki galeriji u Taipeiju. teamLab danas broji impresivnih 500 članova, od web dizajnera, programera, znanstvenika, arhitekata, inženjera, stručnjaka za robotiku, učitelja, umjetnika... Veliki zamah teamLab je dobio od 2014. godine kada ga je počeo zastupati njujorški Pace Gallery. Produkt njihove vizije, životne filozofije, znanja i umijeća su izložbe poput ove koja je trenutno na repertoaru u Muzeju digitalne umjetnosti u Tokiju i koja naprosto oduzima dah. Od magičnog kristalnog svemira preko šume svjetiljki koje mijenjaju boju pa sve do gigantskih cvjetova koji rastu po "zidovima" upravljane senzorima pokreta - u labirintu tokijskog muzeja možete ući u čak 50 impresivnih instalacija koje bi vam itekako mogle promijeiti percepciju. Posebna je vrijednost ove izložbe upravo to što, kao promatrač (ili bolje rečeno sudionik), postajete dijelom čarolije, mašta postaje stvarnost, a stvarost prestaje biti ono što je dotad bila. 

Foto: teamLab
Exhibition view of MORI Building DIGITAL ART MUSEUM: teamLab Borderless,
2018, Odaiba, Tokyo
© teamLab
Objavljeno: 01.08.2018. u 10:30

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p