KULTURA

Jednostavni trikovi za savršene fotografije

Naši poznati fotografi otkrivaju male tajne za idealne fotografije

Jelena Balić 
Vizualna bića kakva jesmo, ne čudi kolikom brzinom smo se svi navukli na društvene mreže, gdje slike govore tisuću riječi, a one savršene još i više. Instagram je naša omiljena razbibriga i zapravo si ne želimo ni pokušati objasniti tu potrebu dijeljenja privatnih trenutaka s pratiteljima koje najčešće osobno ne poznajemo, kao ni činjenicu da nam je užitak uz jutarnju kavu viriti na profile omiljenih nam trendseterica. 

Vrijeme u kojem živimo je takvo kakvo jest i dobar dio nas je prihvatio igru, postavljajući iz dana u dan svoje filterom uljepšane momente na naše virtualne osobne iskaznice. Bez previše filozofiranja i lažnog moraliziranja, sve su to male stvari koje nas vesele u našim svakodnevicama, a vrijeme godišnjih odmora posebno je plodno za naše profile. Vrijeme kada tirkizna mora, palme i krokodili na napuhavanje postaju objektom naših fotića i kada je život jako lijep. Čak i ako ostajemo na užarenom asfaltu, uz sunce i lepršave haljine grad se čini ljepšim, a svaki kutak postaje scenom koja će se idealno uklopiti na naš ljetni feed.

Kako bismo iskoristili sve blagodati moderne tehnologije i proizveli fotografije koje će nam jednom biti pravi užitak pokazivati i koje će biti savršen podsjetnik na avanture koje smo proživjeli, morali smo zatražiti nekoliko stručnih savjeta. Goran Matijašec i Jelena Balić naši su poznati fotografi koji potpisuju mnoge sjajne projekte i čije radove redovito gledamo u domaćim časopisima i novinama. Iz svih ovih razloga, ali i zato što znamo da oboje obožavaju putovati, zamolili smo ih da nam otkriju svoje male tajne pomoću kojih ćemo i svoje fotografije dotjerati do savršenstva.
  
Goran Matijašec 
Goran nam je otkrio s čime krenuti:
 
1. Prvo i osnovno, dobro bi bilo očistiti objektiv ili leću na fotiću. Mnogi je često zamrljaju, a da toga nisu ni svjesni. Jednom sam čovjeku popravio fotić tako da sam mu jednostavno pobrisao leću, tako da bi bilo dobro početi s time.

2. Pravilo trećine je uvijek dobrodošlo. To znači da je kadar dobro podijeliti na trećine, gdje se manja trećina prema većoj odnosi isto kao i veća prema ukupnoj. Jednostavnije rečeno, najbolje je da objekt fotografiranja ne bude na sredini fotografije, u čemu će vam pomoći i mreža koju imate na ekranu fotoaparata ili mobitela.
 
goran matijasec 
3. Fotografiramo li osobu, dobro je da ona ne bude jako mala na fotki. Generalno se treba pozicionirati tako da svijetlo dolazi fotografu iza leđa jer će većina fotografija tako bolje ispasti, no to svakako nije pravilo.
 
4. Treba biti kreativan, koristiti svjetlo. Primjerice, ono je sjajno za prosijavanje u kameru, a odličan ćemo efekt postići igramo li se sjenama. Isto tako, možemo se igrati s perspektivom te koristiti onu ptičju ili žablju, spustiti aparat na tlo. Sunčane naočale možete koristiti kao filter ili kao ogledalo, a ako je moguće, fotkajte ispod površine vode jer su te fotografije uvijek izrazito atraktivne.
 
jelena balic   
Jelena je pozornost usmjerila na mobilnu fotografiju, otkrivajući nam svoje trikove:
 
1. Upoznajte se s opcijama svoje kamere ili potražite i neku dodatnu kamera aplikaciju. Iskoristite opcije koje nude – namještanje ekspozicije, modove (noćni za situacije sa slabim svjetlom, HDR za jako kontrastno svjetlo, panorame koje kamera automatski spaja, macro mod za fokusiranje u blizini...).

2. Kamera na pametnom mobitelu je jednako kamera kao i pravi fotoaparat. Razmišljajte o kompoziciji, zlatnom rezu, svjetlu. Ispunite kadar onim sto fotografirate. Izravnajte kadar po vertikalnim i horizontalnim linijama onog sto prevladava na fotografiji.

3. Naučite promatrati lijepo svjetlo. Dok fotografirate ljude obratite pažnju na svjetlo i sjene koje im padaju po licu. Izbjegavajte fotografiranje na direktnom suncu usred dana dok je visoko na horizontu, zbog sjena koje će proizvesti. Pokušajte postaviti osobu koju fotografirate tako da je sunce iza leđa, a oni generalno u sjeni. S povećanom ekspozicijom tako da je lice pravilno osvijetljeno dobiti ćete jako sunčanu, svjetlu i vedru fotografiju. Pri slabom svjetlu radije od suputnika posudite njihov smartphone, uključite njegov LED flash i posvijetlite njim osobu koju fotografirate, umjesto da uključujete flash na svojoj kameri koji generalno nije kvalitetan.
 
Jelena Balić
4. Zaboravite na zoom opciju na vašem smartphoneu, jer plan fotografiranja ostaje isti, a kvaliteta slike se degradira. Bolja opcija je fotografirati bez zooma, pa cropati dio fotke ako kamera ima dovoljno megapixela. Daleko najbolja opcija je jednostavno prošetati blize i približiti se onom sto fotkate pa kadrirati od prve kako spada.

5. Imajte na umu da vaša najdraža selfie (prednja) kamera ima puno manju rezoluciju od stražnje kamere. Ukoliko želite kvalitetniju selfie fotku koju možete još obraditi da se ne raspada, ispisati, uokviriti; bolja opcija bi bila korištenje stražnje kamere (u slučaju većine pametnih mobitela).
 
jelena balic 
 Matea Martek
Foto: Instagram (@jelenabalic, @goranmatijasec)
Objavljeno: 08.07.2015. u 15:55

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p