KULTURA

JESTE LI SE IKAD ZAPITALI?

Kako i za kog su napisani, veliki glazbeni hitovi?

Dok slušate neku dobru stvar, padne li vam na pamet kako je nastala, i za koga? Zanimljivo je da veliki broj pjesama na koje smo nekada „rezali žile" nisu uopće nastale na nekom romantičnom mjestu ili u nekoj atmosferi koju si možete zamisliti dok slušate pjesmu. Uvijek se sjetim jedne stare izjave Damira Urbana (još se nekako nadam da se zezao) kada je na novinarsko pitanje o nekim pjesmama, odgovorio da ih je napisao na wc-u. Da Vam na razmišljanje u svakom slučaju.

 

Gledam plakat u gradu na kojemu je najava za noć Billya Idola. Sjetilo me na (po mom mišljenju) njegovu najljepšu pjesmu, „Sweet 16". Priča o ovoj pjesmi je i ujedno najljepša koju čula. Idol se inspirirao stvarnom ljubavnom pričom doseljenika Edwarda Leedskalnina i njegove prve ljubavi šesnaestogodišnje Agnes Scoff, koja ga je ostavila dan prije vjenčanja. Stih: „someone's building candy castle for my sweet 16" se ustvari odnosi na dvorac koji je Edward sam izgradio u spomen na Agnes, tzv. Coral Castle, koji je danas turistička atrakcija. Kako izgleda ta „ljubavna građevina" pogledajte na: http://coralcastle.com/

 

Svijetom je dugo kružila priča kako je jedan od najvećih hitova grupe Rolling Stones „Angie" ustvari napisan za Angelu Bowie, bivšu ženu Davida Bowiea s kojom je Mick Jagger mutio (a s kim nije uostalom), međutim Jagger je u jednom intervjuu izjavio kako je pjesmu ustvari imenovao Keith Richards i to po svojoj kćerki Angeli.

„Prvih nekoliko dana u rehabu ne spavaš, muka ti je i onda pokušaš izvući najbolje iz situacije" - ovim je riječima Nick Cave opisao nastanak prekrasne balade „Into my Arms". Za vrijeme odvikavanja od droge, Cave se okrenuo proučavanju religije te se i u većini pjesama iz te faze spominju Isus, Bog i biblijski motivi.

„Lovesong", grupe The Cure je zaručnički poklon pjevača Robertha Smitha njegovoj tadašnjoj zaručnici Mary. Pjesma je nastala u razdoblju najveće popularnosti grupe the Cure, kada su dečki većinu vremena bili na turneji. S obzirom da Mary nije putovala s njima, Smith joj je posvetio ovu baladu...tekst objašnjava sve

Jesus to a Child je jedan od hitova s albuma „Older", George Michaela. Cijeli album posvećen je njegovom preminulom partneru Anselmu Feleppi s kojim je Michael bio u vezi dvije godine. Par se upoznao na koncertu Rock in Rio u 1991.-oj a pjevač je izjavio kako nije znao što je ljubav dok nije upoznao Anselma.

Sigurno ne biste pomislili da je „Personal Jesus" grupe Depeche Mode, ljubavna pjesma, a kamoli da je inspirirana knjigom Priscille Presely - „Elvis i ja", o njezinoj ljubavi s kraljem rock'n'rolla? Martin L. Gore, siva eminencija grupe je izjavio: „Pjesma govori o situaciji kada partnera doživljavate kao Isusa, nekog tko Vam daje nadu i tko se brine za Vas. Elvis je bio njezin (Priscillin op.a.) čovjek, mentor i Bog. Mislim da to i nije baš uravnotežen stav naspram osobe s kojom ste u vezi, zar ne?"

Kad Vam prijatelj prolazi kroz težak razvod, utješite ga, napijete se, ili što već...osim ako ste Bono Vox. U tom slučaju napišete hit „Who's gonna ride your wild horses" i zaradite dodatni milijun. Pjesma je posvećena Edge-u, gitaristi grupe U2, koji se u to vrijeme razvodio od svoje bivše supruge. Uživajte!

 

Ana Pavić

 

 

 

 

Objavljeno: 16.10.2009. u 12:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p