KULTURA

Jeste li spremni za filmske festivale?

Sezona uskoro počinje!

Neki od naših mlađih čitatelja se možda ni ne sjećaju vremena kada nije bilo multiplex kina, kada se filmovi nisu skidali s torrenta i kada se čekalo mjesecima na novi film u nekom od lokalnih kina. Ta vremena su iza nas, baš kao i vremena kada je  filmski repertoar bio ograničen na kina, jer filmski festivali u Hrvatskoj i okolici su rašireniji no ikad.

 

Već kultni Motovun film festival ove godine doživljava svoje  dvanaesto izdanje, a održat će se od 26. do 30. srpnja u Motovunu u Istri. Ljubitelje filma očekuje mnoštvo dobrih filmova, ali i ludi provodi do zore po kojima je Motovun film festival poznat. Zagrijavanje za ovaj festival počinje već 27. lipnja u Cinestaru u Zagrebu gdje će do 3. srpnja biti prikazani filmovi koji su prethodnih filmova harali Motovunom.

                                 

Od 2. do 6. srpnja budite u Dubrovniku na šestom Libertas film festivalu. Ne propustite ga, jer ako dolazi djevojka nominirana za Oscara Gabourey Sidibe, glavna glumica u Oscarom nagrađenom filmu 'Precious', nema razloga da ne dođete i vi. Na festivalu možete pogledati niz izvrsnih dugometražnih, kratkometražnih, dokumentarnih filmova i poseban tematski program.

                           

U Puli se održava tradicionalni Pula Film Festival koji ove godine slavi desetu obljetnicu internacionalizacije. Nacionalni program festivala prikazuje se od 17. do 24. srpnja, a međunarodni program od 10. do 24 srpnja. Popratni programi uključuju različite radionice za djecu, filmska radionica i razni natječaji za amatere.

                        

Jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regiji je svakako Sarajevo film festival koji svake godine privuče mnogo prominentnih filmskih lica. Održava se od 23. do 31. srpnja, a kao i dosad i šesnaesto izdanje ima naglasak na regionalnim filmovima te bogat natjecateljski i nenatjecateljski program. Prošle godine festival je posjetilo oko 100 000 gledatelja. Pobrinite se da i ove godine budete jedan od njih.

                             

Borina Kopčić

Objavljeno: 18.06.2010. u 08:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p