FILM I TEATAR

'Ježeva kuća' i 'U plavetnilo' osvojili posebna priznanja na 67. Berlinaleu

Pohvala domaćem filmu
ježeva kućica
Animirani kratkometražni film Ježeva kuća Eve Cvijanović osvojio je posebno priznanje dječjeg žirija u sekciji Generation Kplus, a članovi međunarodnog žirija posebnim su priznanjem nagradili kratkometražni igrani film U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović koji se prikazao u sekciji Generation 14plus. Oba filma u Berlinu su imala svoje svjetske premijere i to u sklopu natjecateljskog programa Generation.

Ježeva kuća posebnim je priznanjem nagrađena zbog, kako se navodi u obrazloženju dječjeg žirija 'poruke koliko je važno imati vlastiti dom i ljepote kojom je ta poruka prenesena kreativnom upotrebom animacije. Osim toga, oduševio nas je i neobičan stil naracije kao i priča koja je u ovom filmu ispričana stihovima'. Animirani film Ježeva kuća, adaptacija je poznate basne Branka Ćopića, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri – lisice, vuka, divlje svinje i medvjeda, progovara o važnosti doma.

Kristalnog medvjeda u sekciji Generation Kplus osvojio je dugometražni igrani film Piata loď (Little Harbour) koji je režirala Slovakinja Iveta Grófová.

Članovi međunarodnog žirija u sastavu Benjamin Cantu, Roberto Doveris i Jennifer Reeder posebnim priznanjem u sekciji Generation 14plus U plavetnilo su nagradili zbog, kako navode u obrazloženju 'sjajnog prikaza kompleksnosti adolescencije u kojem četiri lika svoja očekivanja i želje moraju suprotstaviti dramatičnom primorskom krajoliku'. Film U plavetnilo govori o Juliji, trinaestogodišnjoj djevojci koja se nakon nekoliko godina odsustva nastoji ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom iz djetinjstva. No njezina prijateljica je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna.


Glavnu nagradu (Kristalnog medvjeda) u sekciji Generation 14plus osvojio je film Butterfly Kisses koji potpisuje poljski redatelj Rafael Kapelinski.

Film O tijelu i duši mađarske redateljice Ildikó Enyedi osvojio je glavnu nagradu festivala, Zlatnog medvjeda, ali i nagradu kritike FIPRESCI, te nagradu ekumenskog žirija. Međunarodnim je žirijem ove godine predsjedao nizozemski redatelj Paul Verhoeven, a ostali članovi žirija bili su Dora Bouchoucha Fourati, Olafur Eliasson, Maggie Gyllenhaal, Julia Jentsch, Diego Luna i Wang Quan’an.

67. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održalo se od 9. do 19. veljače 2017. godine, a više informacija potražite na službenoj stranici.


Izvor: HAVC
Foto: PR
Objavljeno: 19.02.2017. u 11:51

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p