KULTURA

Johnnyja Deppa napokon opet gledamo na filmskom platnu: Prisjetili smo se njegovih kultnih uloga

Novi film uskoro stiže u naša kina

S veseljem smo dočekali vijest da se Johnny Depp vraća na velike ekrane. Nakon dulje pauze, obožavatelje je razveselila vijest o novom filmu "Jeanne Du Barry"  u kojem tumači lik Luja XV. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu gdje je publika čak sedam minuta pljeskom nagradila filmsku ekipu.

Novi film režirali su Maïwenn i Teddy Lussi-Modeste, a ostali članovi glumačke postave su Pierre Richard, Noémie Lvovsky, Benjamin Lavernhe, Melville Poupaud, Pascal Greggory i India Hair.

Radnja filma prati Jeanne Vaubernier, djevojku iz radničke klase koja odlučna da se uspinje na društvenoj ljestvici, koristi sav svoj šarm kako bi pobjegla iz siromaštva. Njezin ljubavnik, grof du Barry, nakon što se obogatio zahvaljujući njezinim ljubavnim spletkama, želi je predstaviti kralju pa uz pomoć utjecajnog vojvode de Richelieua osmisli njihovo upoznavanje. No njihov prvi susret nadmaši sva njegova prvotna očekivanja, jer za kralja Luja XV. i Jeanne to će biti ljubav na prvi pogled. S kurtizanom, kralj će iznova otkriti glad za životom, i to toliko da više ne može zamisliti svoj život bez nje pa je odlučuje imenovati službenom miljenicom. A rezultat svega je, naravno, skandal. Jer baš nitko drugi ne želi djevojku s ulice na dvoru.

A dok čekamo dolazak filma u naša kina, prisjetili smo se naslova u kojima Depp ima glavnu ulogu:

"Edward Scissorhands / Edward Škaroruki."

Film objavljen 1990. priča je o neobičnom dječaku kojega je stvorio genijalni izumitelj, no ostavio ga je nedovršenog prije svoje smrti. Naime, Edward umjesto prstiju ima pet pari škara. Uloga u ovom filmu prva od mnogih u kojima je Depp ostvario suradnju s redateljem Timom Burtonom. Film je osvojio mnoštvo nagrada, a bio je i nominiran za Oscara u kategoriji za najbolju šminku.

"Don Juan DeMarco."

 Pet godina kasnije Depp je publiku oduševio ulogom u filmu Don Juan DeMarco, a ovog puta glumio je uz bok još velikom Hollywoodskom šarmeru Marlonu Brandu. U ovom filmu Depp glumi mladića koji, obučen kao slavni zavodnik Zorro, završi na psihijatriji radi pokušaja samoubojstva. Zadatak da mu pomogne dobiva psihijatar pred mirovinom (M. Brando).

"Chocolat / Čokolada."

 Čokolada je romantični film iz 2000. godine temeljen na istoimenom romanu autorice Joanne Harris kojeg je režirao Lasse Hallström, a glavnu ulogu dobio je upravo Johnny Depp. Mirnu svakodnevicu pobožnih građana malog francuskog grada poremeti dolazak neobične došljakinje. To je Vianne Rocher (J. Binoche) koja se nakon mnogobrojnih putovanja odlučila skrasiti upravo u francuskoj provinciji. Ona se, naravno, zaljubi u lutajućeg glazbenika Rouxa kojeg glumi Depp.

"Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl / Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera."

Film u kojem Johnny Depp glumi kapetana Jacka Sparrowa objavljen je 2003. godine, a rado ga gledamo i dan danas. Upravo zbog njega Sparrow je postao jedan od najpopularnijih filmskih likova, a za ulogu je bio nominiran i za nagradu Oscar.

"Charlie and the Chocolate Factory / Charlie i tvornica čokolade."

  Godinu 2005. obilježio je film koji je ubrzo postao omiljeni klasik, režirao ga je Tim Burton, a glavnu ulogu Willyja Wonke ima Johnny Depp. Dječak Charlie Bucket živi u trošnoj kućici izvan grada s mamom, tatom izumiteljem, dvije bake i dva djeda. Tata mu je slabo plaćeni izumitelj, a mama se brine o svima. Charlie pomaže koliko može, a životni mu je san da jednog dana uđe u najslavniju tvornicu čokolade na svijetu, čiji je vlasnik ekscentrični Willy Wonka. Jednog dana cijeli je svijet doznao da je Willy Wonka među svoje čokolade stavio pet koje se razlikuju od drugih: u njima je zlatna karta.

"Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street / Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta."

  Ova iznimno uspješna filmska ekranizacija Broadwayskog mjuzikla iz 2007. ponovljena je suradnja Johnny Deppa i Tima Burtona. Ovog puta Depp glumi brijača Barkera koji se vraća u London zbog osvete. Naime, proveo je godine života nepravedno osuđen, a sada ponovno otvara svoju brijačnicu koristeći ju kao paravan.


Foto: Profimedia
Objavljeno: 20.11.2023. u 11:49

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p