LIFESTYLE

Još jedno priznanje za domaći dokumentarni film

Goli osvojo glavnu nagradu Festivala dokumentarnog filma u Ljubljani

Goli 
Sjajna vijest za domaći dokumentarni film stigla je iz Ljubljane. Naime, dokumentarni film Goli scenaristice i redateljice Tihe K. Gudac osvojio je glavnu nagradu na Festivalu dokumentarnog filma koji se održao od 10. do 17. ožujka 2015. u ljubljanskom Cankarjevom domu.
 
Nagradu Amnesty International Tihi K. Gudac dodijelio je tročlani žiri u sastavu: Goran Vojnović, spisatelj i redatelj, Jelka Streger, osnivačica Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani i Festivala dokumentarnog filma u Ljubljani te Majid Hussain, aktivist i borac za ljudska prava.

Autorica uvjerljivo iznosi priču koja je započela prije šezdeset godina i kojom se danas konačno prekida politički nametnuta tišina. Osobna priča redateljice, ali i generacije njezinih djeda i bake koja je godinama utjecala na živote svih članova njezine obitelji. Autorici polazi za rukom dramaturški stupnjevati priču, od jednostavne animacije, kojom se pokazuje dječje razumijevanje svijeta odraslih, sve do ozbiljnog dokumentarnog pristupa kojim se konačno prekida začarani krug tišine i pounutrašnjene krivnje za žrtve čija su ljudska prava bila ugrožena. Pritom na izniman način koristi snagu jezika dokumentarnog filma, stoji u priopćenju žirija.
 
 
Nagrada Amnesty International ukupno je peto priznanje za film u kojem se redateljica Tiha K. Gudac suočava s bolnom obiteljskom prošlošću. Goli je dosad osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu, Nagradu CEI na Međunarodnom filmskom festivalu u Trstu te posebna priznanja Zagreb Film Festivala i nedavno završenog Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji.
 
F

Foto: Press

Objavljeno: 18.03.2015. u 16:04

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p