KULTURA

Kako izgledaju noćni klubovi 'jutro poslije'?

Zanimljiv projekt Klubske scene
Kako izgledaju noćni klubovi 'jutro poslije'?
Jeste li se ikada našli u noćnom klubu u ranim jutarnjim satima, kada iščezne gomila sa svojom vikom, smijehom i plesnim pokretima, utihne glazba, a ono što ostaje je pomalo čudnovata tišina, ljepljiv pod i miris cigareta u zraku? Upravo je ovaj kontrast zaživio u zanimljivom fotografskom projektu Klubske scene koji okuplja razne domaće autore te je do prije nekoliko dana krasio zidove zagrebačkog Pločnika.

Dvadeset eksponata u ovom fotografskom mediju u listopadu je prikazano u obliku izložbe u Splitu, nakon čega se projekt preselio u zagrebački klub Pločnik. No bez obzira na završetak izložbe, ova kolekcija fotografija nas i dalje intrigira i daje zanimljiv te drugačiji pogled u noćni život i svojevrsne hramove zabave iz malo drugačije perspektive, one jutarnje, netom nakon događanja. Izložba je nastala na temeljima nekoliko križišta, prvenstveno kroz novo uspostavljeni edukativni program Jezgra koji cilja povezati aktere i plesače scene omogućujući bolju komunikaciju i jačanje jedne kulture koju svi zajedno volimo.

Kako izgledaju klubovi jutro poslije
Jutra poslije u svojoj finalnosti jednog doživljaja mogu biti i prekrasni pejzaži koji ostaju nakon međudjelovanja mnoštva života koji su se preklopili u prostoru-vremenu na jedan njegov isječak, povezani zajedno tamo negdje u mraku ljubavlju i glazbom. Ono što ostaje su prekrasno poremećeni prostori kao tihi spomenici užitka, žudeći da se topot stopala vrati još jednom među mokre zidove u svojoj, sada tihoj, zavodljivoj melankoliji. Jutro poslije su obično riječi koje povezujemo s emocijom jeze i finalnosti posljedica, kao vrata koja stoje na ulazu u kaos kriza, mamurluka ili možda zore nakon najezde vanzemaljaca.

Pa kada glazba utihne i mrak zamijeni svjetlo vidimo izdajničke znakove avantura. Hrvatska verzija izložbe nadahnuta je sličnim projektom već izloženim na ADE. Autori su, slijedeći istu idejnu liniju, odlučili odabrati 20-ak hrvatskih ljetnih i zimskih lokacija pa će promatrači ovih fotografija vizualno moći posjetiti prostore klupskih nindži.

Kako izgledaju klubovi jutro poslije
Kako izgledaju klubovi jutro poslije
Naslov izložbe jednostavan je i samoobjašnjavajući jer je sadržaj nadređen formi, a u njemu ćete zateći motive hrvatskih ljetnih i zimskih klubova na način na koji ih nikada do sada niste imali prilike vidjeti, tihe, nijeme i mirne nakon što je i posljednji posjetitelj napustio klub poradi postelje ili nove, još nepoznate, avanture. Uključeni klubovi i oči iza objektiva su Lazareti u Dubrovniku, Kameleon u Splitu, Aurora u Primoštenu, Aquarius, Papaya, Noa na Zrću, riječka Crkva i ex tvornica Torpedo, Skwhat u Sisku, kao i zagrebački Boogaloo, Depo, AKC Medika, Lovačka soba, TNT, Podmornica, Super Super, Museum, Taboo, ex tvornica Munja. Fotografi su Robert Kale, Goran Perešin Goxmag, Goran Telak, Mario Pavlović, Dorijan Šipuš, Antun Rosović, Josip Ostojić, Nino Knežević i Tonko Mikulandra.

Ako niste ulovili izložbu u Splitu ili u Zagrebu, imajte na umu da će fotografije sljedeće godine ponovno posjetiti neke hrvatske gradove, a dotad ih probajte uloviti u donjem dijelu kluba Pločnik.

Kako izgledaju klubovi jutro poslije
Foto: PR, Robert Kale, Goran Perešin Goxmag, Goran Telak, Mario Pavlović, Dorijan Šipuš, Antun Rosović, Josip Ostojić, Nino Knežević i Tonko Mikulandra
Objavljeno: 25.11.2016. u 13:49

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p