KULTURA

Kako je bilo na otvorenju 13. ZagrebDoxa?

Službeno otvoren međunarodni festival dokumentarnog filma
13. zagrebdox
P
et dvorana novootvorenog Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je, posljednje subote u veljači, bilo u znaku 13. ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma.


U narednih sedam dana posjetitelji festivala moći će uživati u više od 120 filmova iz svih krajeva svijeta. Prije projekcije filma Pričest poljske redateljice i gošće festivala Anne Zamecke, sve prisutne pozdravili su direktor festivala Nenad Puhovski i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić koji je ujedno otvorio festival.

Nenad Puhovski osvrnuo se kako uoči dodjele Oscara svi diskutiraju o prednosti pojave screening rooma koji danas svakom pojedincu može omogućiti da najnovije filmove gleda iz vlastitog doma u istom trenu kada se pojave u svjetskim kinima. Mi na ZagrebDoxu vjerujemo u nešto sasvim drugo –ovdje je riječ o filmovima, ali i ljudima. Nama je bitno da se posjetitelji nakon projekcija susreću, razgovaraju, diskutiraju o filmovima. Osim susreta publike s filmovima i međusobno, ZagrebDox je postao mjesto susreta domaćih filmaša i svjetskih autora, izjavio je direktor ZagrebDoxa te dodao da je jedan od glavnih ciljeva festivala od samog početka bio da pomaže vidljivosti i lansiranju domaćeg dokumentarnog filma u svijetu. Ove godine tome u prilog ide i činjenica da međunarodni žiri čine renomirani filmski profesionalci s najznačajnijih svjetskih dokumentarnih festivala koji će svakako pomoći proboju hrvatskih dokumentarnih naslova na svjetske festivale. To ne pokazuje samo da je ZagrebDox postao cjenjeniji već i da su hrvatski filmovi i autori zbog sustavnog i napornog rada postali sve više prepoznatljivi u svijetu, zaključio je Nenad Puhovski.

13. zagrebdox
13. ZagrebDox traje do nedjelje, 5. ožujka i uključuje projekcije od 12 do 22 sata tijekom sedam festivalskih dana.

Ponedjeljak, 27. veljače na ZagrebDox donosi prve filmove iz međunarodne i regionalne konkurencije te iz službenih programa Teen Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Biografski dox, Glazbeni glo-bus, Stanje stvari i Happy Dox, a također startaju posebni programi Majke i kćeri te 65+. Prvog dana festivala publiku očekuju čak tri dox događanja. Riječ je o svjetskim premijerama filmova: Uzdanica mladog autora Antona Mezulića iz programa Teen Dox te dva filma iz regionalne konkurencije: Buffet željezara Gorana Devića te Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka. Projekcije u Kaptol Boutique Cinema kreću već od 12 sati, a traju do kasnih večernjih sati.

Nenad Puhovski i Milan Bandić

Nenad Puhovski i Milan Bandić

Ivo Josipović

Ivo Josipović

13. ZagrebDox

Vinko Brešan i supruga 

13. ZagrebDox

Žarko Puhovski

13. ZagrebDox

Elizabeta Gojan i Robert Zuber

13. ZagrebDox

Igor Mirković i Silvana Menđušić

zagrebdox

Anna Zamecka

13. ZagrebDox

Irena Škorić

13. ZagrebDox

Anka Mrak Taritaš

13. ZagrebDox

Arsen Anton Ostojić

13. ZagrebDox

Sonja Šarunić

13. ZagrebDox

Petar i Vesna Krelja

13. ZagrebDox

Damir Markovina

13. ZagrebDox

Frano Ridjan i prijatelj

zagrebdox
Ivica Pucar i supruga

13. ZagrebDox

Tomislav Jelinčić


Foto: Dora Šarić
Objavljeno: 27.02.2017. u 10:30
Tagovi: ZagrebDox

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p