LIVIJA STANIŠIĆ

Kako je Wonder Woman postala takvom kulericom?

Kruna, narukvice i ljubav kao oružje

Nakon više od dvadeset godina najava, prošli je vikend u svjetska kina napokon stigla nova ekranizacija kultnog stripa iz DC univerzuma, Wonder Woman redateljice Patty Jenkins, s filmskom nadom Gal Gadot u naslovnoj ulozi. Još od 1996. šuška se o prebacivanju priče o Wonder Woman na velika platna; zadatak je prvotno bio povjeren velikom Ivanu Reitmanu (Ghostbusters), no sve do 2015., kad je za redateljicu odabrana Jenkins, o detaljima nastanka Wonder Woman samo se nagađalo.

Kratkim pojavljivanjem Gadot kao Wonder Woman u prošlogodišnjem blockbusteru Batman vs Superman: Dawn of Justice pružen je svojevrsni intro njenom liku i najavljen film s Gadot u glavnoj ulozi. Scenarij za Wonder Woman potpisuje Allan Heinberg prema priči razvijenoj u suradnji s Jason Fuchsom i neizostavnim Zack Snyderom, neprikosnovenim autoritetom za stripovske ekranizacije. Prvenstveno zahvaljujući stripu, ali i istoimenoj TV seriji s Lyndom Carter u naslovnoj ulozi, kao i animiranom serijalu u kojoj se pojavljuje kao jedna od osnivačica grupacije super heroja Justice League, Wonder Woman je postala jedna od omiljenih ženskih super junakinja, a o razmjerima ovog pop-kulturnog fenomena možda najbolje svjedoče brojne fotografije žena diljem svijeta koje su na vikend kino otvaranja došle odjevene u kostim ove heroine. Kako i ne bi, kad Wonder Woman nosi ubojit, a istovremeno tako fešn accessories. Tu su zlatna kruna, narukvice kojima zaustavlja metke, zlatno uže koje će natjerati svakog da progovori istinu, mač i štit, sve upotpunjeno čizmama na potpetice, razumije se. No, kako je Wonder Woman postala takvom kulericom?

Filmska priča započinje u sadašnjem vremenu, kad kustosica pariškog Louvrea, Diana Prince, primi od Bruce Waynea aka Batmana fotografiju iz vremena Prvog svjetskog rata. Nošena uspomenama, prisjeća se svoje prošlosti i vremena koje prethodi nastanku fotografije, te nas tako uvodi u priču. Na prelijepom otoku Themyscira djevojčica Diana odrasta kao jedino dijete u plemenu Amazonki. Dianina žena-majka-kraljica Hipolita (Connie Nielsen) pripovijeda kćeri povijest njihovog plemena. Nakon što je Zeus stvorio zemlju i naselio je ljudima, njegov sin, bog rata Ares, iz ljubomore na očevo djelo zavadio je ljude i okrenuo ih jedne protiv drugih u nizu krvavih ratova. Zeus stoga šalje Amazonke u misiju pomirenja međusobno zaraćenog čovječanstva, no nakon kratkog primirja ratovi se ponovno razbuktavaju. Ares u svom bjesnilu smrtno ranjava Zeusa koji ipak uspijeva proizvesti moćno oružje, Bogoubojicu, koje ostavlja na čuvanje Amazonkama kako bi se, kad za to kucne čas, jednom zauvijek obračunale s Aresom, kojemu se nakon bitke gubi svaki trag.

Hipolita želi omogućiti Diani djetinjstvo lišeno sudjelovanja u plemenskoj tradiciji, no naklonošću svoje tetke Antiope (glumi je Robin Wright ex Penn), najveće ratnice među njima, Diana ipak započinje borbenu obuku. Kroz naporne treninge vještina i snage, Diana će se pokazati najsnažnijom ratnicom koju su Amazonke ikad imale. Mali detalj koji Hipolita Diani ne otkriva – Diana je zapravo Zeusova kćer i time i sama božanstvo; umjesto toga Hipolita joj prodaje priču da je oblikovana od gline. Kad je već nije donijela roda…

Otočnu idilu prekida dolazak tuđinaca koji kroz portal stižu do njihovog otoka. Nakon što u more koje okružuje Themysciru padne avion, Diana spašava pilota od utapanja vidjevši prvi put u životu muškarca. Nakon što se osvijesti, predstavi se kao Steve Trevor. No, osim njega kroz portal se provukao i brod njemačke vojske, čija posada izvršava paljbu na obalu Themyscire u želji da se dokopaju Trevora. Premda inferiorne u naoružanju, hrabre i srčane Amazonke nakon žestoke borbe poraze napadače, a Trevora privedu ispitivanju. Otkriva im da Zemljom hara opaki rat svjetskih razmjera (Prvi svjetski rat), u kojemu stradavaju čitavi gradovi i sela puni nevinih civila. Kao špijun u službi britanskih obavještajnih snaga, dokopao se vrijednih informacija o zlokobnom oružju koje za njemačke snage razvija kemičarka dr. Maru, a pomoću kojih bi moglo doći do preokreta u odnosu snaga među zaraćenim silama. Trevor moli Amazonke da mu dopuste povratak kako bi pokušao zaustaviti razaranja. Uvjerena kako je upravo Ares odgovoran za rat o kojemu govori Trevor, Diana odlučuje poći s njim na prvu liniju bojišnice kako bi u ime svih Amazonki porazila Aresa i svijetu donijela mir. A nije joj mrska ni ideja druženja s Trevorom, jer je evidentno da između njih od prvog trenutka postoji privlačnost.

Izraelska glumica i model Gal Gadot u potpunosti je opravdala očekivanja producenata, osvojivši svojim nastupom publiku, ali i kritičare. Osobni pečat koji je pružila liku Wonder Woman posebno je zanimljivo promatrati kroz njezino portretiranje hrabre i pomalo naivne, no prije svega tople i empatične Diane, te kasnije moćne i samouvjerene Wonder Woman. Dok se Diana „baca na glavu“ u bitke, vodeći se srcem u stilu „što bude, bit će“, Wonder Woman je u potpunosti svjesna vlastite snage i sposobnosti. Odrastajući u zemlji u kojoj je služenje vojnog roka obaveza za sve punoljetne žene i muškarce, Gadot je dvije godine služila u izraelskoj vojsci, a stečeno znanje tehnika borbe doprinijelo je uvjerljivosti njenog nastupa kao Wonder Woman.

Chris Pine u ulozi Steve Trevora glumi ulogu gotovo identičnu onoj kapetana Kirka u filmskom serijalu Star Trek; opet ga je zapalo da upravlja letjelicom i donosi odluke mimo uputa nadređenih, a lik Trevora uvjerljivo je neustrašiv i odlučan u želji da svojim doprinosom pomogne zaustaviti krvave sukobe. Upravo to je zajedničko njemu i Diani, te se početne iskre međusobne privlačnosti dodatno rasplamsavaju udruživanjem u pokušaju ostvarenja zajedničkog cilja. Usput budi rečeno, scena u kojoj Chris Pine golišav skakuće pećinom za fanove ovog glumca opravdat će bar polovicu cijene kino ulaznice.

Od ostalih zapaženijih glumačkih ostvarenja svakako treba istaknuti Robin Wright koja kao da se nakon House of Cards specijalizirala za tumačenje snažnih ženskih likova; ledenog pogleda, plave kose, vitke i mišičave figure (pilates, pilates) posve je uvjerljiva kao moćna amazonska ratnica. Tu je i legendarni britanski glumac David Thewlis (Naked), te Ewen Bremner (Spud iz Trainspottinga).

Wonder Woman je punokrvni superhero film s utjecajem coming of age žanra koji će vas zabaviti, u pojedinim trenutcima glasno nasmijati, a one nježnijeg srca i natjerati da posegnu za papirnatim maramicama. Sporiji tempo radnje u početku filma doprinosi razumijevanju cjelovite priče o djevojčici koja postaje najmoćnija junakinja svog plemena.

Gdje god se pojavila, Diana plijeni pozornost, a njena neposrednost i oduševljenje sitnicama poput prizora djeteta u kolijevci i prvih pahulja snijega nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Dianin natjecateljski duh, osjećaj za pravdu i želja za samoaktualizacijom odvode je daleko od staklenog zvona pod kojim je odrastala, u posve nepoznat svijet nastanjen ljudima o kojima je dotad samo slušala priče. Ljudsko ponašanje Diani je fascinantno, no često i nerazumljivo. Zbog svoje naivnosti i iskrenosti, ona ne može shvatiti značenje strategije u ratu i manipulacije radi ostvarivanja koristi; za nju svaki život ima vrijednost i duboko je pogađa patnja kojoj svjedoči na ratištu.

William Moulton Marston, autor lika Wonder Woman, još je četrdesetih godina prošlog stoljeća svoju heroinu zamislio kao emancipiranu i snažnu ženu koja sama vodi svoje bitke za spašavanje svijeta, umjesto da bespomoćno trepće okicama i doziva muškarca u pomoć. Ono po čemu se Wonder Woman posebno izdvaja iz plejade super junaka nije puka činjenica da ima dva X kromosoma, već njezina doktrina da se svijet može spasiti jedino snagom ljubavi nasuprot mržnjom i okrutnošću vođenih ratova. Vrijedna lekcija koju Diana mora naučiti upravo je ona spoznaje vlastite snage i sposobnosti. Usprkos neustrašivosti i vještinama koje posjeduje, tek iskustvom Diana otkriva da je ljubav njezino najmoćnije oružje, osvijestivši punu snagu Wonder Woman u sebi.

Foto: IMDB
Objavljeno: 07.06.2017. u 15:13

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p