KULTURA

Kako je Zagreb Design Week otvorio sezonu proljetnog uživanja u gradu

Bili smo na otvorenju tjedna dizajna, a vibra nas je oduševila

"Ovo je baš nekak' berlinski", govorim frendici sjedajući na proplanak maltene usred grada, iza donedavno napuštene hale i pomalo divljeg parkirališta, dok pored nas tutnji međugradski vlak stapajući se s muzikom koja dopire s pozornice i žamorom ekipe koja je jedva dočekala petak poslijepodne. Konačno neki dobro raspoloženi i nasmiješeni ljudi, neopterećena i opuštajuća vibra koja kola proljetnim zrakom i, naravno, da ne zaboravimo, puno dobrog dizajna - što više očekivati od zagrebačkog buđenja iz zimskog sna? Sezona beskrajnih lutanja po gradu, što se mene tiče, službeno je otvorena jučer s otvorenjem Zagreb Design Weeka. Bilo berlinski ili zagrebački, dobro je.

Tehnički muzej Nikola Tesla ili točnije rečeno Halu V, sinoć je ispunilo pregršt znatiželjnika koji su došli provjeriti što se to točno dogodilo s Tjednom dizajna otkako je odlučio postati Zagreb Design Week, promijeniti identitet i napustiti dotadašnju utvrdu – Laubu. Vođeni nostalgijom za danima dobre stare Laube ili ne, već na prvi pogled, teško je bilo ostati razočaran promjenom. Hala se, naime, doima poput nekog labirinta na dvije etaže koji vas svojim interijerom, htjeli ne htjeli, vodi na iscrpno putovanje kroz različite dizajnerske eksponate, od mode, nakita, namještaja, zelenih instalacija pa sve do Mercedesa, simbola gastarbajterskih težnji, odjevenog u ružičastu opravicu s uzorkom leoparda koji vas dočeka na samom ulazu te neizostavno izmami pokoji osmijeh i škljocanje kamerom.

Tema ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka, a čija je država partner Češka, nosi naziv Suvremeno/Svevremeno i propituje odnos dizajna i vremena te postavlja pitanja: Što čini dizajn suvremenim, a što svevremenim te koliko dugo dizajn može biti aktualan u današnjem društvu koje se mijenja brže nego ikada? Već na prvi pogled jasno je da Zagreb Design Week ove godine obećava mnogo. 350 izlagača iz cijelog svijeta, izložbe, predavanja i prezentacije, filmske projekcije, raznorazne poučne radionice, modna revija studenata TTF-a te puno dobre muzike u atmosferičnom Dizajn parku uz lješkarenje na livadi iza Hale. Posljednja tri dana festivala proći će u znaku novog sajma umjetnosti, Art Zagreba, novog projekta pokrenutog s ciljem jačanja tržišta umjetnosti u Hrvatskoj.


U periodu do 20. svibnja, kada se ovogodišnje izdanje Zagreb Design Weeka zatvara, ljubitelji dizajna imat će itekako što za raditi. A povrh svega, tu je i market na kojem ćete moći pogledati i upoznati dizajnerske komade i njihove vrijedne tvorce te, naravno, pokoji od tih komada i kupiti. I naravno, da ne zaboravimo, tu su itekako dobri tulumi koji su postali neizostavnim dijelom doživljaja tjedana dizajna otkad ih pamtimo te im se zato već unaprijed veselimo. Otvorenje Zagreb Design Weeka doživjeli smo sinoć kao jedan itekako dobar intro u sve što nas čeka u narednim danima, a sudeći po vibri, interesu i spektakularnom programu i organizaciji, vjerujemo kako nas očekuje deset itekako ispunjenih dana.

A ovako je to izgledalo u pripremi:

Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 12.05.2018. u 10:18

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p