LIFESTYLE

Kako na jednom mjestu pronaći filmove koje potpisuju žene?

Jeste li čuli za F-Rating?
f-rated
V
jerujemo kako će se mnogi složiti u konstataciji kako je jedini uvjet za dobar film kvalitetno i promišljeno iznesena priča, bilo da je riječ o muškom ili ženskom redatelju. No, kako bi se olakšalo pretraživanje filmova redateljica i kako bi se ženama u ovoj industriji generalno dalo na važnosti, stvoren je F-Rating, mjesto koje okuplja filmove koje prezentiraju žene iza ili ispred kamere.


S ciljem odašiljanja jasne poruke kako su žene u sedmoj umjetnosti mnogo više od sporednih uloga, F-Rating okuplja filmove u kojima su žene scenaristice, redateljice ili su u njima ostvarile značajne uloge. U slučaju da film ima sva tri kriterija zadovoljena, označen je trostrukim F-Ratingom, odnosno zlatnim standardom, što i gledateljima olakšava pretragu.

Ono što je potaknulo ovu inicijativu zasigurno je i pitanje nejednakosti u Hollywoodu koje se već neko vrijeme poteže, posebno kad je riječ o honorarima glumica i glumaca, no ideja je i utjecati i na buduće generacije te prevazići klasične uloge muškaraca kao financijera industrije, donositelja odluka, glavnih glumaca, scenarista i redatelja.

Unatoč tome što je F-Rating koncept još 2014. predstavila Holly Tarquini kako bi promovirala žene u filmskoj industriji, IMDb je nedavno uveo F-Rated kao ocjenu filma, što je velika stvar s obzirom na to da je riječ o najpoznatijoj stranici posvećenoj filmovima. Zasad je F-Ratingom označeno 21.800 naslova među kojima se nalaze i American Honey, Frozen ili Bridget Jones’ Baby koji imaju oznaku zlatnog standarda. Više o F-Ratingu možete doznati na službenoj stranici

american honey
M.M.
Foto: F-Rated, American Honey
Objavljeno: 09.03.2017. u 10:30
Tagovi: film

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p