KULTURA

Kako sam 'dejtala' umjetnike?

Artist Speed Dating ili kako upoznati umjetnika
Artist Speed Dating  
'Ma daj, pa ti bi i smrt probala da znaš da ima nazad,' veli mi frendica uz, sebi svojstven, znam-te smješak, obojen s nekoliko nijansi skepse i zamagljen monologom o amerikanzaciji kulture koji sam prečula opravdavajući se kako idem po priču. 'Čekaj, kaj tebe ne zanima kak je na tom speed datingu? A osim toga, znaš da ne idem upoznat' životnog suputnika s kojim ću uplovit u bračnu luku i rodit mu potomke. Idem dejtat umjetnike, to je eksperiment', objašnjavam joj pozadinu svog 'tajnog' zadatka znajući da me sluša na pol' uha.
 
Iskreno, nemam pojma što me čeka. Nemam misiju, nemam ništa. Inače imam šalabahter, ako ne na papirićima razbacanima po torbi, pa onda barem u glavi. Ali sada, sada sam potpuno nepripremljena. Tisuću i jedno pitanje lupka stjenkama moždanih vijuga, a niti jedno nije konkretno. Dok nervozno palim, tko zna koju cigaretu, pred osvijetljenim vratima zgrade HDLU-a, slušam žamor koji dopire iz unutrašnjosti i pokušavam dokučiti što mi je činiti. Za stolovima, u parovima, sjede ljudi, uočavam par poznatih lica, opušteno čavrljaju, piju vino, neki se smješkaju, a neki dosadno pogledavaju u ekrane mobitela. 'OK, Martina, daj ti meni reci kaj da ja sad tu radim? Postoje li teme o kojima moramo pričati?', maltretiram inicijatoricu projekta Martinu Miholić svojom novinarskom radoznalošću dok užurbano priprema iduću sesiju speed dejtanja s umjetnicima. 'Imaš pet minuta sa svakim. Kad čuješ zvonce, mijenjaš sugovornika,' dobivam sažete naputke i feeling da se nalazim u nekoj čudnovatoj matrici, sociološkom eksperimentu genijalnog uma ili pak na nekom neobičnom intervjuu za posao.
 
Artist Speed Dating
  
Kako se ponašati u unaprijed izrežiranim uvjetima? Što reći sugovornicima koje, u principu, nisi sam odabrao već su ti, na neki način, 'nametnuti'? O kojima ne znaš baš ništa osim da se bave nekim vidom umjetnosti? Možeš li uopće ikoga upoznati u samo pet minuta ili to niti nije poanta? Je li poanta 'zaljubiti' se u vibru koja te ionako zašamara u prvih nekoliko sekundi? Da pričamo o polu-automatskim bušilicama, o južini ili o predizbornoj kampanji? Nemam pojma. 'OK, ne dejtam menadžere, nitko se neće uvrijedit' ako nećemo pričat' samo o njima ili njihovim autima,' prolazi mi kroz glavu netom prije no što sam sjela na užareni stolac nasuprot prve sugovornice. I nakon samo nekoliko rečenica, sva su se pitanja i dileme rasplinule u prirodnom tijeku razgovora kakav i inače vodimo s neznancima koje inače susrećemo u 'prirodnijim' i ne- režiranim okolnostima bučnih noćnih klubova, privatnih tuluma i sličnih mjesta gdje inače upoznajemo 'nove ljude'. Smijemo se neopterećeno, pijuckamo vino i pričamo o prvoj banalnoj stvari koja je nekome pala na pamet. Ništa ozbiljno niti išta što bi se moglo klasificirati kao suhoparno, onako tremaško odgovaranje na pitanja s intervjua za posao.
 
Artist Speed Dating 
Priznajem krivnju, navodim razgovor na treće osobe: 'Znaš li tko je onaj lik s crvenom šiltericom koji lunja gradom i snima guerrilla filmove s nedužnim prolaznicima koji onda bježe u panici? Vidjela sam ga tu negdje malo prije.' Ili pak o nekim posve drugim temama koje nas se podjenako tiču: 'Izrezala sam neki dan iz novina naslov: Sloboda znači- imati vremena za život'. Iskreno, ni sama ne znam kako mi je palo na pamet da mišljenje o nečem takvom tražim od potpunog stranca.
 
I tako nakon svakog zvuka zvonca, pozdravljam se i mijenjam sugovornika, gledajući izraz lica i olakšanje kada dotični shvati da se neće morati predstavljati 'kvizaški', počinjući rečenicu s 'Ja sam...', 'Imam toliko i toliko godina' ili 'Dolazim iz...'. I dok se s nekima pet minuta čini posve nedostatnim vremenom,  poželiš zanemariti pravila i prečuti zvuk zvonca, s nekima pak konverzacija teče malo teže pa zvonki zvuk za promjenu sugovornika dočekaš jedva jedvice, doslovno 'saved by the bell'. Uz srdačne pozdrave napuštam i zadnjeg partera u dejt-krugu, s glavom u kojoj tutnje neka nova pitanja koja pomahnitalo traže odgovore. 'Kaj sad, Tina? Procijenit ćeš ljude prema pet minuta priče o tajanstvenom tipu s crvenom šiltericom ili o njihovim stavovima o slobodi iz novinskog naslova? Je li ta vibra upijena na eks uopće relevantna ili treba uvijek dati i drugu, treću, ma nekad i petu šansu? Mislim da smo ipak trebali pričati o umjetnosti, totalno si zeznula poantu igrajući se sociološkog eksperimenta.' OK, nema veze, izrežirat ću zvuk zvonca u svojoj glavi, u onom pravom životu, bez unaprijed napisanih pravila, umjetno definiranih okolnosti i štoperice koja otkucava vrijeme koje ćemo nekome pokloniti. Ionako uvijek postoji drugi krug.
 
Artist Speed Dating 
Artist Speed Dating 
Artist Spped Dating
 
Artist Speed Dating 
Artist Speed Dating 
Artist Speed Dating
 
photo: Jure Perišić
 
Objavljeno: 22.12.2014. u 10:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p