LIFESTYLE

Kako su bivše sovjetske države ukrale Eurosong…

Možemo li preživjeti još jedno glazbeno događanje u svibnju?

Nakon frapantno lošeg Porina, koji nam je po tko zna koji puta ostavio gorak okus u ustima, vrijeme je da se kolektivno pripremimo na cijeli tjedan eurovizijskih događanja, počevši od utorka.

Toga će se dana održati prva polufinalna večer u kojoj, sada već tradicionalno i pomalo djetinje, očekujemo plejadu groznih i svjetlucavih haljina, nedorečenih pjesma i uvijek prisutnog homoerotskog konteksta. Ako to niste još primijetili, Eurosong je postao glazbeno smetlište nove i stare Europe u kojemu se okupljaju razni „zanimljivi" likovi s kratkim vijekom trajanja.

Dok je vrijeme ABBE i Celine Dion daleko iza nas, zadovoljavamo se raznim mediokritetima koji nas osvajaju pokazivanje gole kože (nevjerojatan šok!?), ali i vrlo zabavnim nastupima.

Ova godina nimalo ne zaostaje za proteklim, ali uz malen odmak. Norveška, kao zemlja domaćin, nastavlja s tradicijom kvalitetnog i nimalo razmetljivog predstavljanja svih sudionica, čime je ludilo oko veličine pozornice napokon ostavljeno po strani. Hrvatske će predstavnice, djevojke iz grupe Feminnem, tako moći ostvariti relativnu ravnopravnost s ostalim umjetnicima baklji, vatre i skidanja po receptu dobro plaćenih striptizeta koji uvijek dobro izgledaju kada ih razvučeš po tridesetmetarskoj pozornici.

Prema zadnjim informacijama koje dolaze iz Osla, naše će djevojke nositi kreacije modne dizajnerice Gordane Zucić iz Čapljine, čime će vjerojatno ostati na tragu „maturalnih" haljina kojima smo se grozili na Dori. Svileno, usko i nadasve sjajno - recept je kojeg (usuđujem se reći) može izvesti svaka iole spretnija šnajderica u Zagrebu, ali, onda, to ne bi bila hrvatska glazbena scena. Utopijski bi bilo razmišljati i angažiranju, recimo Borisa Pavlina, koji bi sigurno napravio veličanstvene haljine čime bi se dodatno stavio fokus na baladu kojom se ove godine predstavljamo.

Baš me zanima kako su organizatori i glavni logističari naše ESC delegacije, koja djeluje u nepromijenjenom sastavu već godinama, ostali gluhi na sve svjetske trendove? Nacionalna dalekovidnica, kako volimo tepati javnoj televiziji u Hrvata, ostvaruje velike profite, skupljajući novac od pretplatnika, ali i oglašivača. Zašto nisu uložili nešto više truda, ali i kapitala, u naše djevojke koje su ove godine zaista imale šansu za visok plasman?

Za razliku od skromnih i očito netalentiranih ljudi iz hrvatske delegacije, oni iz Azerbajdžana imaju razloga za slavlje. Golem PR, suradnja s mnogim glazbenicima diljem Europe te predstavljanje na golemom broju nacionalnih televizija dovelo je Safuru, djevojku koja predstavlja „zemlju vatre", na vrh kladionica. Pjevačica iz zemlje koju sam punih deset minuta tražio na karti Europe, tako je odnijela titulu najvećeg favorita ovogodišnjeg Eurosonga, unatoč dosadnjikavoj pjesmi.

Uz nju, njena susjeda Eva, armenska predstavnica, također visoko kotira među zagriženim fanovima ESC-a. Zgodna žena sa zgodnim nastupom - rečenica je koja najbolje opisuje armensku predstavnicu koja će zasigurno osvojiti mnoštvo bodova iz Hrvatske, ali naročito iz Srbije čiji pjevači folk glazbe, javna je tajna, iskorištavaju armenske i turske hitove u svojim produkcijama.

Mladić koji je svojim izgledom i vokalima privukao najviše pažnje europskih medija jest Harel Skaat - dečko s plakata koji izgleda kao da je nastao u tvornici lutaka. Mladi Izraelac, koji se pojavio u inačici izraelskog HTZ-a, osvojio je svojim dostojanstvenim nastupom na nacionalnom izboru svakog željnog nešto kvalitetnije izvedbe, lišene cica, guzica i nakvarcanih faca.

Hrvatska je pjesma, začudo, vrlo visoko na kladionicama. Moram vam priznati - i meni se sviđa.

Ima nešto toliko patetično u njoj što vas naprosto ne ostavlja ravnodušnim. Vokali su više nego zadovoljavajući (sjetite se samo Igora Cukrova ili Dade Topića!), djevojke su vrlo privlačne i dobro "nose" pjesmu. Nisu strankinje eurovizijskoj javnosti, budući su već predstavljale Bosnu i Hercegovinu pred koju godinu.

Osim klimavog nastupa i smiješnih haljina, sve ostalo što ćemo vidjeti u četvrtak, na drugoj polufinalnoj večeri, jest ohrabrujuće.

Šteta što HTV ponovno nije prepoznao priliku i osigurao slijedeće natjecanje u zagrebačkoj Areni. Tko zna, čuda su moguća, možda i Hrvatska osvoji dobru poziciju u Norveškoj!

 

 

Marko Banjavčić
Objavljeno: 23.05.2010. u 16:02

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p