KULTURA

Knjige koje morate pročitati u ožujku

3 književna prijedloga za slobodno vrijeme

Doći kući nakon dugog radnog dana, udobno se smjestiti i odlutati u neki drugi svijet, sve intenzivnije sa svakom novom stranicom dobre knjige. Pitate li nas, ovo je jedan od najljepših osjećaja na svijetu. 

Kako bismo ga izazivali što češće, dobre literature ne smije nestati, stoga vam i na početku ožujka donosimo tri ideje koje vrijedi proučiti. Ponovno pokušavamo biti raznoliki i zadovoljiti različite ukuse, pa je na vama je da odaberete.
 
The Woman i wanted to be
Nakon istraživanja svojih belgijskih korijena, kao kćerka preživjele u Holocaustu, opisuje svoje lude europske dane koje je provodila kao jet-set princeza, a zatim i uzbudljivu New York fazu u kojoj iznosi brojne anegdote i dogodovštine s Pete Avenije i Studija 54. Prepričava pustolovine s Balija i iz Pariza, otkriva kako je pronašla svoj (dugo traženi) mir u Connecticutu te što je kroz život naučila o ljubavi, ljepoti i usputnom starenju. No, ono što će zanimati većinu otkriva u dijelovima koje opisuje kao tri faze poslovnog života: Američki san (koji je proživjela kao modni tajkun sedamdesetih), The Comback Kid (devedesetih) i The New Era (vrijeme u kojem smo sada sa njom). Biografija Diane von Furstenberg iznimna je priča koju itekako vrijedi pročitati.
 
 
 
Brdo Ivica Prtenjača 
Glavni protagonist, ujedno i pripovjedač Brda, bivši PR u izdavačkoj kući i Muzeju suvremene umjetnosti, napušta svoju građansku egzistenciju, promocije, otvorenja izložbi, pozivnice i govore da bi se uspeo na brdo koje dominira nekim jadranskim otokom i od tamo, iz napuštene vojne karaule, čitavo ljeto čuvao otok od požara. Ondje,u društvu psa i ostarjelog magarca, doživljava vrhunac svoga života.
 
 
 
Sezona kostiju  
 
Sezona kostiju prvijenac je britanske autorice Samanthe Shannon čiji je rukopis izazvao veliku borbu među nakladnicima, a prava za filmsku ekranizaciju prodana su i prije izlaska romana. Samantha Shannon ušla je u i finale nagrade Women of the Future za najbolju mladu spisateljicu, a najčešća usporedba bila je ona s J.K.Rowling. Paige je, pak, promptno uspoređena ne samo s Harryjom Poterrom već i s Katniss Everdeen, junakinjom serijala Igre gladi. Roman je postao bestseler The New York Timesa i Sunday Timesa, a prava su prodana u 28 zemalja. Čitatelji su bili suglasni: Sezona kostiju jedna je od najboljih i najuzbudljivijih avantura suvremenog doba, čarobna priča koja i najvećeg skeptika, pretvara u dijete koja suspregnutog daha sluša priču i čeka što će se dogoditi kad se stranica okrene… Nakon izlaska Sezone kostiju iz udruge British Fantasy Society poručili su da je riječ o romanu koji označava dolazak izvanserijski talentirane britanske spisateljice koja bi mogla s trona svrgnuti Stephenie Meyer i Suzanne Collins.
 
 
M.M.
Foto: Press
Objavljeno: 07.03.2015. u 11:26
Tagovi: Knjige, Knjiga

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p