KULTURA

Knjige koje ne propuštamo ovaj mjesec

3 književna prijedloga za slobodno vrijeme

Knjige koje ne propuštamo u travnju 
Stigao je travanj, knjige iz prošlog mjeseca smo pročitali, dojmove sredili i vrijeme je za neke nove priče. Napokon možemo stranice svoje nove omiljene knjige čitati na osunčanom balkonu, uživajući u toplom povjetarcu, stoga je vrijeme da vidimo što se krije u trenutnoj ponudi.

Kako biste pravovremeno saznali za naslove koje vrijedi uzeti u obzir pri biranju vašeg sljedećeg štiva, predlažemo da bacite pogled na sljedeće novitete.
 
Slonica koja je izgubila sreću
Autor bestselera Krava koja je plakala donosi 108 priča zaokruženih u knjigu Slonica koja je izgubila sreću, koje će vas nasmijati i natjerati da na život počnete gledati novim očima. Bezvremenska mudrost Ajahna Brahma dirnut će ljude iz svih sfera života. Polazeći od vlastitih iskustava i od priča koje su s njim podijelili njegovi učenici te starih šala ispričanih na nov način, Ajahn Brahm će svakoga potaknuti da preispita svoje životne obrasce.
 
Jedino ljubav 
Roman Jedino ljubav govori o strastvenoj ljubavi između gospođice d’Albrecht i njezinog učitelja Augustina de Ramóna y Cordobe, koja je započela kad je Cordobinoj učenici bilo tek petnaest godina. Roman se odlikuje dotjeranim klasičnim stilom i govori o modernom strastvenom odnosu u povijesnom kontekstu. Taj ambigvitet daje knjizi izuzetan šarm i eleganciju i glavni je razlog što su ga francuski kritičari bez izuzetka hvalili i što je knjiga dobila tri prestižne nagrade za književnost. Pigmalionski odnos između de Ramóna i njegove mlade učenice koju podučava zadovoljstvima tijela i duha nailazi na vanjske i unutarnje prepreke, pa se ljubavnici rastaju i ponovno sastaju, sve do konačnog tragičnog kraja – kad gospođica d’Albrecht izgubi kćer koju je dobila s de Ramónom i posvećuje se asketskom životu požrtvovno liječeći žrtve kuge, kolere i ostalih zaraznih bolesti.
 
 
Sponzoruša u Parizu
Tražite li lako štivo koje će vas opustiti i nasmijati, predlažemo vam novi roman našeg poznatog kazališnog i filmskog glumca, politologa i pisca Zdenka Jelčića. Sponzoruša u Parizu je strastvena je i burna počast jednom, ako ne nužno slobodnijem, a onda barem prakticiranju osobne slobode u najširem smislu naklonjenijem dobu i pripadajućoj generaciji, ljudima koji su od toga vremena stvorili mit, a sami uglavnom ostali negdje u međuvremenu sretno izgubljeni. Jelčićevo pisanje je grubo, divlje i razuzdano, i istodobno sasvim ljubavnički nježno. Glavna mu je pokretačka energija, kao i protagonistu ove knjige, snažan, iskonski libido koji dirigira prostorom svijeta i teksta.
 
M.M.
Foto: Press, Pinterest
Objavljeno: 05.04.2015. u 11:00
Tagovi: Knjige, Knjiga

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p