KULTURA

Knjige od kojih se ne odvajamo u listopadu

Što čitati ovog mjeseca?
 knjige
 
Godišnja doba su se službeno izmijenila i vrijeme je da u svoje živote uvedemo male preinake kako bismo u potpunosti mogli uživati u svakom trenutku romantične jeseni. Nakon što smo svoj dom prilagodili hladnijem periodu, pozornost ćemo usmjeriti i na onu hrpu knjiga na noćnom stoliću koje prašinu skupljaju još od ljeta. 

Ljetno štivo ispunjeno lepršavim pričama čije su stranice do sada već natopljene soli mijenjamo za neke nove naslove uz koje se jedva čekamo sklupčati na kauču i upijati riječ po riječ. Volite li dobre priče, predlažemo vam četiri naslova koja svakako vrijedi uzeti u ruke...
 
postaja jedanaest
'Postaja Jedanaest', Emily St. John Mandel
 
Roman Postaja Jedanaest iz pera nagrađivane suvremene kanadsko-američke autorice Emily St. John Mandel govori o umjetnosti, sjećanju i ambiciji, o odnosima koji nas održavaju na životu, o prolaznoj prirodi slave i o ljepoti svijeta koji poznajemo. Odvažna i prepuna mračnog sjaja, smještena u jezovito vrijeme kraha civilizacije, Postaja Jedanaest očaravajuća je priča o slavnom holivudskom glumcu, čovjeku koji ga je pokušao spasiti i nomadskoj glumačkoj trupi koja luta po raštrkanim bazama u području Velikih jezera, stavljajući sve na kocku za umjetnost i čovječnost. Ovaj napeti elegijski roman obuhvaća više desetljeća, vrluda naprijed-natrag kroz vrijeme i živopisno dočarava život prije i poslije pandemije. Poznata po svojim noirovskim romanima smještenima u ogoljele urbane krajolike, St. John Mandel je za svoj distopijski roman Postaja Jedanaest primila prestižnu nagradu Arthur Clark 2015. godine.
 
kuća abecede
'Kuća abecede', Jussi Adler-Olsen
 
Najpoznatiji po seriji trilera o policijskom inspektoru Carlu Mørcku i njegovu osebujnom pomoćniku, sirijskom izbjeglici Assadu za koju su autorska prava prodana u više od 25 zemalja, nagrađivani danski književnik Jussi Adler-Olsen svoju spisateljsku karijeru započeo je romanom Kuća abecede koji je uzbudljiva kombinacija ratnog romana i psihološkog trilera. Radnja romana smještena je u vrijeme Drugog svjetskog rata, a prati sudbine dvojice engleskih pilota oborenih na neprijateljskom teritoriju. Pokušavajući spasiti vlastite živote, dvojica pilota RAF-a preuzimaju identitete visokorangiranih pripadnika SS-odreda koji su izgubili razum zbog surovih doživljaja na istočnome bojištu, te završavaju u bolnici za mentalno oboljele koja se nalazi u samom srcu Njemačke, daleko iza ratnih linija, u Freiburgu.
 
 
j...e li vas ego  
'J..e li vas ego?', Ingrid Divković
 
Gospodin Ego. Nevidljivi ubojica, tihi neprijatelj, razarač obitelji, karijera, veza. Netko tko je u stanju gledati s osmijehom naše propadanje. Gledati i pritom ne poduzimati ništa. ''Cilj knjige je ukazati na tog nevidljivog, a moćnog neprijatelja, gospodina Ega, osvijestiti ga i umanjiti njegovu moć. Naravno, idealno bi bilo da ga se uspijemo riješiti, ali riješiti se ega, eh, to je nešto poput loše navike pušenja cigareta'', kaže Ingrid Divković. Ego je poput jeftinog parfema. S vremenom ga više niti ne osjetimo na sebi, no drugi su itekako svjesni njegove smrdljive prisutnosti. Vrijedi li ego toliko da smo spremni uništiti svoju obitelj, svoje tijelo, svoju ljubav i svoj život za nešto što nije stvarno? Vrijedi li riskirati sve za nekoliko trenutaka moći? Pitanja su ovo kojima se u drugom dopunjenom izdanju svoje knjige J...e li vas ego? bavi spisateljica Ingrid Divković.

 
divlja žetva
'Divlja žetva', Robin Rinaldi
 
Zapela u braku u kojem seks već dugo nije više od rutine, sredovječna žena uzima slobodnu godinu kako bi spavala s kime god poželi i pisala o tome. Robin Rinaldi uspješna je novinarka i urednica gradskog časopisa u San Franciscu. Pisala je, među ostalim, za New York Times, Oprah Magazine, Yoga Journal... Iako se čini da ima sve što joj treba za sreću, muči je što nikad nije rodila dijete. Suočena s muževom samovoljnom odlukom da se podvrgne vazektomiji, ona se odlučuje na seksualni eksperiment. Ako je njemu dopušteno činiti što hoće, ona će se upustiti u seksualne odnose s kojim god partnerom poželi. Brak je proglašen otvorenim, uz tek nekoliko dogovorenih pravila... Tražite li roman koji će ostaviti jak dojam, svakako pročitajte Divlju žetvu Robin Rinaldi.

M.M.
PR, Ingrid Divković

Objavljeno: 03.10.2015. u 14:27
Tagovi: književnost, Knjige

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p