KULTURA

Koje knjige morate potražiti na Interliberu?

Vodič kroz centralni sajam knjiga
Koje naslove vrijedi potražiti na Interliberu?
S
utra, 8. studenog, počinje sajam knjige Interliber, koji se ove godine u paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma održava do 13. studenoga. Nezaobilazno odredište za sve ljubitelje knjige ujedno je centralni događaj jesenske sezone u metropoli i prilika da na jednom mjestu doznamo te kući ponesemo novitete najznačajnijih domaćih nakladnika.


Pregršt naslova, predstavljanja knjiga, dolazak hrvatskih i inozemnih književnih zvijezda, neposredni razgovori s autorima uz potpisivanje knjiga, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice i okrugli stolovi samo su dio bogatog programa koji će narednih dana okupirati Zagrebački velesajam.

Kako biste se lakše snašli u gomili sjajnih naslova na nadolazećem sajmu, izdvojili smo nekoliko knjiga koje bi vrijedilo imati na polici kod kuće. Primjerice, Znanje će ljubitelje povijesne drame obradovati naslovom Dosegnuti sunce američke spisateljice Paule McLain o neustrašivoj i zanosnoj pilotkinji Beryl Markham koja je početkom dvadesetog stoljeća živjela daleko ispred svog vremena i oborila svjetski rekord preletjevši Atlantik, kao i romanom Slonovi na mjesečini iz pera britanskog novinara i pisca Johna Sweeneyja koji se temelji na slabo poznatoj priči iz Drugog svjetskog rata kada je zahvaljujući krdu od pedesetak slonova, mlada engleska učiteljica uspjela spasiti grupu siročadi iz okupirane Burme i dovesti ih na sigurno u Indiju. Apsolutno nezamislivo (Stranger Than We Can Imagine: Making Sense of the Twentieth Century) britanskog novinara, autora TV scenarija i producenta Johna Higgsa nudi novu perspektivu o pojavama i konceptima 20. stoljeća. Od relativnosti, kubizma, kvantne mehanike, egzistencijalizma, Staljina, psihodelije, matematike kaosa, klimatskih promjena pa sve do postmodernizama, Higgs pomiče okvire uobičajenih tumačenja tih koncepata, te ih promatra u kontekstu nove vrste povijesnog tumačenja.

Koje naslove vrijedi potražiti na Interliberu?
Zanimljivih naslova ne manjka ni kad je riječ o Frakturi, koja donosi roman Slavenke Drakulić Mileva Einstein: teorija tuge. Treći je to autoričin roman o kreativnim ženama koje su živjele u sjeni svojih partnera, a ovoga puta u fokusu je genijalna matematičarka, prva žena na politehničkom fakultetu Sveučilišta u Zürichu, zanimljiva Mileva Einstein, rođena Marić, iz bogate vojvođanske obitelji. Tu je i novi roman Miljenka Jergovića Wilimowski o rađanju nade u vremenima beznađa. Disput predstavlja kratki roman Irene Lukšić Berlin – Pariz, originalna interpretacija, nadogradnja i intertekstualni eksperiment na materijalu manje poznate pripovijetke Slučajnost Vladimira Nabokova.

Sjever je mjesto tame iz pera Gorana Gerovca u izdanju VBZ-a postapokaliptična je priča o svakodnevici čovjeka kojem se doslovno raspao cijeli svijet, dok Aleksandar Hemon potpisuje crnohumoran i zabavan roman Kako su nastali Ratovi zombija koji progovara o ljudskoj odvojenosti, nepovezanosti i izmještenosti, te je svakako štivo na koje valja obratiti pozornost.

Profil donosi novi roman Mani Gotovac Ljubav – manipulacija, kao i poslasticu Veljka Barbierija, roman Eliksir istine. Intrigirao nas je i roman koji je ovog ljeta postigao veliki uspjeh kod američke publike i kritike te se objavljuje na više od 36 jezika, Djevojke Emme Cline. Genijalnu prijateljicu, prvi dio tetralogije koji je Eleni Ferrante donio svjetsku slavu, kritičari proglašavaju jednim od najvažnijih proznih tekstova objavljenih posljednjih desetljeća, a zanemariti ne smijemo ni Tako počinje zlo Javiera Mariasa, jednog od najcjenjenijih suvremenih španjolskih pisaca.

Koje naslove vrijedi potražiti na Interliberu?
Oceanmore će ljubitelje knjiga na Interliberu dočekati s pregršt zanimljivih naslova među kojima se izdvaja onaj Kristiana Novaka Ciganin, ali ljepši. Interesantno bi moglo biti i novo djelo jedne od najcjenjenijih portugalskih književnica 21. stoljeća, Ines Pedrose, koja predstavlja svoj sedmi roman Bespomoćnost. Riječ je o Jacinti Sousa koja nakon nezgodnog pada završi u bolnici gdje razmišlja o svojoj mladosti provedenoj u Brazilu te o nedavnom povratku u Portugal. Poznata francuska književnica i kulturna kritičarka Virginie Despentes predstavlja drugi roman iz trilogije o propalom DJ-u Vernonu Suboteksu te istražuje Vernonov život koji je uništen razvojem digitalne glazbe.

Iz Algoritma pak stiže U ime Božje, novi naslov Johna Teehana, istraživačko provokativno djelo koje propitkuje religiju kao jednu od najmoćnijih sila u povijesti te objedinjava najnovije rezultate istraživanja iz kognitivne i evolucijske psihologije ne bi li čitatelj bolje razumio strukturu religijskog morala i izvore nasilja u religiji. Kompleksni roman U carstvu sjena Giorgia Pressburgera novitet je MeandarMedije i prvi je dio trilogije čija će druga dva dijela izići do kraja godine pod naslovom Ljudska i neljudska povijest.

Koje naslove vrijedi potražiti na Interliberu?
Foto: Pexels
Objavljeno: 07.11.2016. u 13:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p