LIFESTYLE

Koji Instagram filteri će vam donijeti najviše likeova?

Istraživanje Yahoo Labs i Georgia Tech dalo je zanimljive rezultate

instagram 
Iz dana u dan, na našem Instagram feedu izmjenjuju se savršene scene iz života slavnih i neslavnih, trendovi dolaze i prolaze, a likeovi se broje u stotinama tisuća.

Odavno je ova društvena mreža prestala biti tek usputna postaja na kraju našeg dana. Danas nam je ona jedna od omiljenih razbibriga, ali i sjajan izvor najnovijih informacija. I dok mi znalački centriramo svoj dnevni styling i promišljeno raspoređujemo svoj radni stol ne bi li bio dostojan Instagrama, a zauzvrat dobijemo nekolicinu likeova većinom naše šire rodbine, neke fotografije te iste potvrde njihova savršenstva mjere u tisućama. Ne možemo se ne zapitati što je to zbog čega je tuđa estetika ljepša od naše?
 
instagram 
Ovo pitanje postavili su i Yahoo Labs i Georgia Tech u svom kolaborativnom istraživanju koje bi nam trebalo napokon dati odgovor na ovaj veliki problem. U redu, nije da noćima ne spavamo razbijajući glavu koji filter upotrijebiti, no moramo priznati da su rezultati studije koja će službeno biti objavljena na 9. Internacionalnoj konferenciji Weblogova i društvenih medija vrlo zanimljivi.

Istraživanje se baziralo na platformi za dijeljenje fotografija u vlasništvu Yahooa, Flickra. Uzorak od 7.6 milijuna javnih fotografija učitanih na Flickr, od kojih se više od pola objavilo i na Instagramu, otkrilo je kako za slike s filterom vrijedi 21% veći broj pregleda i 45% veća šansa za likeanje i komentare. K tome, filteri koji povećavaju kontrast, ispravljaju probleme ekspozicije i stvaraju topliju temperaturu, tj. tonove fotografije, dobivaju više likeova.
 
instagram 
Premda smo se svojedobno svi dičili hashtagom #nofilter, koji je u redovima celebrityja i dalje jedan od popularnijih, ne treba se zavaravati. Svi mi volimo estetski ugodne prizore, stoga korištenje filtera i brojnih foto manipulacija u svrhu postizanja savršenog tena, kose ili pak idealna nijansa mora na godišnjem odmoru neće tako lako sići s trona, što dokazuju i rezultati ovog istraživanja.
 
M.M.
Foto: Instagram
Objavljeno: 27.05.2015. u 13:02

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p