KULTURA

'Krv, znoj i suze do groba, tu i tamo koja kap šampanjca i osmjehić'

Vedran Klemens, Nebojša Cvetković i Ivo Matić uoči događanja koje će obilježiti rujan
 
Prvi su nas kišni dani možda suočili s činjenicom da smo opasno zakoračili u rujan, ali kada je on ispunjen sjajnim događanjima, razloga za tugu nemamo. Ekipa YEM-a, poznata po odličnim Silent partyjima u Tvornici i onim već kultnima na INmusicu, pobrinula se za događaj koji će obilježiti rujan te nam osigurala izlazak koji se ne propušta. Naime, za nekoliko dana se u atriju Muzeja za umjetnost i obrt održava prvi Beck's Silent Experience + Secret garden exhibition, zanimljiv party popraćen izložbom istaknutih regionalnih autora s područja ilustracije i dizajna.

Nova će se sezona Silent partyja ove subote, 10. rujna, otvoriti u jednom od najljepših zagrebačkih prostora, atriju Muzeja za umjetnost i obrt na adresi Trg Maršala Tita 10. Na prvom izdanju Beck's Silent Experience partyja nastupaju DJ Indy, DJ Rea te DJ Sin, dok će se u vrtu Muzeja prije Silent partyja moći pogledati izložba poznatih i nagrađivanih domaćih autora - Vedrana Klemensa, Nebojše Cvetkovića i Ive Matića.

Kako bismo malo bolje upoznali same autore čije ćemo radove moći pogledati u atriju Muzeja od 18 do 22 sata, uz zvuk synthpopa i koji fini zalogaj, priveli smo ih na kratki razgovor. Vedran Klemens, diplomirani grafički dizajner, akademski slikar, ilustrator i art direktor koji u svom portfelju skriva mnoge radove, ali i nagrade (Red Dot, European Design Awards, ADCC, ADCE, Epica Awards, IdejaX, Dan D, Sudnji dan…), Nebojša Cvetković, nagrađivani dizajner i ilustrator u agenciji Bruketa&Žinić OM, te dizajner i ilustrator iz Ploča Ivo Matić otkrili su nam kakva je točno perspektiva neovisnog ilustratora u Hrvatskoj, s kojim su projektima posebno zadovoljni, što rade kad ne ilustriraju, ali i što nam spremaju ove subote...


 
Vedran Klemens

Kakva je perspektiva neovisnog ilustratora u Hrvatskoj?
Krv, znoj i suze do groba, tu i tamo koja kap šampanjca i osmjehić.

S kojim projektima si posebno zadovoljan i za koji misliš da te najbolje predstavlja?
Nijedan, crtam toliko mnogo različitih ilustracija da uvijek mislim kako mi je nemoguće dobro se predstaviti samo jednim projektom.

Da tvoje ilustracije imaju glazbenu pozadinu, sviralo bi...
Nešto svečano na orguljama.

Što nam spremaš za nadolazeći Secret garden exhibition?
Izložit ću nekoliko grafika iz mape posvećene Vučku, liku kojeg sam obožavao crtati kao dijete i zbog kojeg sam počeo crtati.
 

 
Nebojša Cvetković

Serija crteža Graphisms unazad par godina potpuno je osvojila Internet. Da li ti je to donijelo neke nove poslovne suradnje i slično?
Da, nekoliko, uglavnom preko Behance mreže. Tu bih izdvojio suradnju s odličnim dizajn studijom iz Portugala, Atelier Martino&Jaña. Radio sam na plakatima za Guimaraes Jazz festival, bilo je dosta zabavno.

Da li to smatraš svojim najuspješnijim projektom ili ima neki drugi koji ti je draži, ali nije doživio takvu slavu?
Grafizmi su mi jako dragi, i istina je da su se dosta “prošetali” internetom, što je super, a to je i moja prva samostalna izložba, tako da nemam problem da ih nazovem svojim najuspješnijim projektom, za sad.

Da tvoje ilustracije imaju glazbenu pozadinu, sviralo bi...
Uf, mislim da bi to mogla biti jedna fina mješavina Radioheada, Arctic Monkeysa, Flumea, Kanye Westa i Ette James. Dakle, bila bi to jedna nesnosna buka.

Što nam spremaš za nadolazeći Secret garden exhibition?
Pa uglavnom neko lagano pijanstvo i suptilno plesanje. I izlagat ću četiri nova rada, nastala specijalno za ovu priliku, u svim duginim bojama, što je dosta velik iskorak za mene, jer obično ne idem dalje od crno-crvene kombinacije.
 
 
 
Ivo Matić

Zainteresirao nas je Đontra, tko je on?
ĐONTRA je prika kojeg uvijek možeš pozvati na kavu, pričati o životu, ljubavi, bescilju i tako tome, kako prema kome. Kad ne radi kao profesionalni dizajner crta crno-bijele depresivne ilustracije, piše lošu poeziju i šara po zgradama. Ime ĐONTRA dolazi od epskog plesa kojeg je izveo jedne vruće ljetne noći u mračnoj šumi. Svjedoci tog performansa kažu da ništa bolje u životu nisu doživjeli, bolje od John Travoltinog plesa u filmu Groznica subotnje večeri. Svjedok Bepo zvani DoubleB kaže: ''Brale, moj život nakon toga nikad nije bia isti!'' ĐONTRA je tu da ti promijeni život, na bolje ili na gore.

Jako si produktivan, svakodnevno nas iznenađuješ novim uradcima. Je li ilustracija jedino što radiš ili još uvijek ploviš između grafičkog dizajna i ilustracije?
Ilustracija je najmanje što radim, a nešto što bi najviše volio raditi, to je ujedno i jedan od razloga zašto je ĐONTRA nastao i zašto je stilski dosta jednostavan i traljav, vremena nikad dosta. Projekti u kojima imam kreativnu slobodu rado spajam ilustraciju i dizajn, ali dizajn je ipak glavni posao kojeg radim i od kojega živim. Tako da ne bi rekao da plovim od jednog do drugog, već ih oboje jednako i tvrdoglavo tetošim. Kao mater koja ima dva sina, ovog gadnijeg će gurnuti u pope da spasi svoju dušu i opravda obiteljsko prezime, a ovoga malo manje gadnijeg pustiti svijetom da bezbrižno hara.

Da tvoje ilustracije imaju glazbenu pozadinu, sviralo bi...
Za neke meke trenutke Chinawoman, za tvrde Neurosis, a za sve ostale Bohren & der Club of Gore.

Što nam spremaš za nadolazeći Secret garden exhibition?
Za Secret garden exhibition sam pripremio jednu malu seriju ilustracija što sam izdvojio iz cijelog opusu koje odgovaraju za kralj ljeta, post-ljetnu tugicu, tajni vrtni party, intimnu atmosfericu. Fidelio!


Secret garden exhibition održat će se prije svakog Silent partyja gdje će tri različita autora predstaviti svoje radove. Izložba će biti popraćena i zvučnom kulisom DJ-a koji će nas voditi putevima synthpopa, čime će doživljaj biti upotpunjen. Izložba se otvara u 18h, a završava netom prije partyja, u 22h. Već idućeg tjedna, na novom Silent partyju, predstavit će se nova tri autora.

Prvi u nizu Beck's Silent Experience + Secret garden exhibition održava se 10. rujna. Ulaznice za silent party možete kupiti u pretprodaji po cijeni od 40kn, dok je ulaz na samo izložbu besplatan. Izložba počinje u 18h i traje do 22h, a od 23h na rasporedu je Silent party. Uz Secret garden exhibition, posjetitelji će moći pogledati i ostale izložbe koje se održavaju u Muzeju za umjetnost i obrt.
 
 
M.M.
Foto: PR
Objavljeno: 06.09.2016. u 12:57

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p