LIFESTYLE

Kultni Berghain proglašen mjestom 'visoke kulture'

Berlinski klub izjednačen s muzejima i kazalištima
berghain
jeku polemika oko kultnog londonskog kluba Fabric i njegovog gašenja, berlinska je techno institucija Berghain proglašena mjestom visoke kulture, čime je postala izjednačena s muzejima i klasičnom glazbom, barem kad je riječ o porezima.


Pravna je bitka odlukom berlinskog fiskalnog suda u Cottbusu napokon došla svome kraju presudom u korist poznate meke elektronske glazbe. Naime, njemačke institucije klasificirane kao one za zabavu dužne su plaćati porez u iznosu od 19 posto, dok porez visoko kulturnih ustanova iznosi 7 posto. Njemački su porezni službenici tvrdili da je Berghain mjesto zabave, a ne kulture, te se kao glavni argument ovakve klasifikacije navodilo nepostojanje pozornice za izvedbu glazbenih performansa.

Ipak, presuda u korist Berghaina je stigla te će sukladno novoj klasifikaciji kluba kao mjesta visoke kulture i porezi biti manji. Jedan od najpoznatijih i najboljih klubova na svijetu, smješten na granici Kreuzberga i Friedrichshaina i poznat po višednevnom partyjanju, strogim propisima kad je riječ o fotografiranju unutar kluba, ali i misterioznim kriterijima propuštanja posjetitelja u klub, ovime je službeno dobio potvrdu svog kultnog statusa. 

M.M.
Foto: Wikipedia
Objavljeno: 13.09.2016. u 10:41
Tagovi: berlin, kultura

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p