KULTURA

Libertas film festival: prva večer

Što smo gledali na otvorenju?

Sinoċ je otvoren šesti po redu Libertas film Festival na kojeg su ova godine Mia Peċina i suradnici usprkos recesiji uspjeli dovesti impozantan broj imena koji ce nas zabavljati i čije filmove ċemo gledati.

Nakon press konferencije s Robom Birchom, jednim od ċlanova grupe Stereo Mc's koja je održana s konstantnim strahom od grmljavine i u duhu svjetskog nogometnog prvenstva (jer Rob je veliki nogometni fan), navečer je održano i svečano otvorenje Libertasa pod vedrim nebom ispred Kneževog dvora. Na sreċu, ovoga puta bez grmljavine.

Festival je otvorio film Precious, a riječ je i o regionalnoj premijeri filma. Iako je u svijetu polučio veliki uspjeh usprkos skromnoj produkciji, domaċi distributeri nisu pokazali veċe zanimanje za njega. Sva sreċa pa postoje filmski festivali. Premijeru su svojim dolaskom uveličale producentica filma Lisa Cortes i nova zvijezda na filmskom nebu, glavna glumica Gabourey Sidibe.

Precious je priča o maloljetnoj djevojci iz Harlema koja pokušava preživjeti uz majku zlostavljačicu na socijalnoj pomoċi i s dvoje djece koja su rezultat dugogodišnjeg očeva seksualnog zlostavljanja. Iako su mnogi komentirali kako je film prilično težak za ove ljetne dane, riječ je o filmu koji nosi jednu pozitivnu poruku. On je užasno realan i jak, a publici navikloj na velike produkcije i skupe filmove može biti neobičan. S tim se slaže i Kristina Krepela "Film je težak i surov, ali prekrasan. Gledala sam ga još prije Oscara i moram priznati da mi je drago što se dokazalo kako film bez mnoštva efekata i skupe produkcije može uspjeti."

Nakon premijere i koktela uslijedio je party na kojem je glavni DJ bio upravo Rob iz Stereo Mc's-a. Kako je bilo najbolje govori činjenica da je na jutrošnju pressicu veċina novinara kasnila.

 

Borina Kopcic

 

 

Objavljeno: 03.07.2010. u 12:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p