LIFESTYLE

Ljepota svakodnevice zabilježena objektivom mladog fotografa

Blictagram: @dinokuznik

Dino Kužnik 
Dino Kužnik mladi je slovenski fotograf koji New York trenutno naziva svojim domom. Mladić je to i koji sa sobom uvijek nosi fotoaparat jer, kako kaže, bez njega se osjeća golo, a mi ga u toj odluci itekako podržavamo. Pitate li se zašto, uputit ćemo vas na Dinov Instagram profil gdje će vas dočekati portfolio s dušom, ali i Amerika za čijim prašnjavim cestama, motelima s potrganim neonskim znakovima i nedjeljnim šetnjama drvenim mostovima uz plažu mnogi žude.
  
Sve se to, pa i više, nalazi na fotografijama mladog grafičkog dizajnera za kojima smo ludi i po čiju, najčešće nefiltriranu, dozu dolazimo iz dana u dan. Postanete li Dinov fan nakon ovog intervjua, nećemo se čuditi, a popratiti ga osim na Instagramu, možete i na službenom Tumblru te web stranici.
 
 
Tvoj Instagram profil u tri riječi!

Beauty in the ordinarymaybe :) Ajde, četiri riječi… Dovoljno blizu.

Što najčešće možemo vidjeti na tvom Insta profilu?

Na Instagramu najviše objavljujem street fotografije, fotografije s putovanja, život koji primjećujem oko sebe, odnosno svakodnevne stvari koje me zaintrigiraju. One stvari koje većina ljudi ne primjećuje ili ih uzima zdravo za gotovo.
 
Dino Kužnik 
Fotkaš li mobitelom ili koristiš fotoaparat za svoj Insta profil?

Većina fotografija je uslikana mobitelom, ali često objavljujem i fotografije uslikane analognim ili digitalnim fotoaparatom. Mogli bismo reći da je moj Instagram miješano na žaru uzmemo li u obzir korištene kamere.

Koristiš neke dodatne gadgete?

Ne koristim gadgete. Imam staklenu prizmu koju ponekad upotrijebim za lom svjetlosti (prizma se postavlja pred objektiv i dobije se poseban efekt).

Koje filtere najčešće koristiš?

Instagram filtre ne koristim, ali fotografiju ponekad malo obradim u nekoj aplikaciji. Možda popravim kontrast, ekspoziciju, podesim sjene... Ako slučajno koristim filter, to je najčešće M5 u aplikaciji VSCO, no i njemu snizim intenzitet. Mišljenja sam da previše obrađene fotografije izgledaju jeftino, a filteri snižavaju kvalitetu fotografije, ako je ona dobra.

Je li Instagram promijenio način na koji fotografiraš?

Ne znam bih li rekao da je promijenio način na koji fotografiram. Ono što jest promijenio je način na koji biram fotografije koje ću objaviti. Puno puta zbog toga pregledavam svoje arhive i čini mi se da je to dobro za svakog fotografa jer evocira stare uspomene i emocije.
 
Dino Kužnik  
Dino Kužnik 
A je li promijenio način na koji gledaš svijet oko sebe?

Ne, mislim da to nije. Predstavio mi je mnoge fotografe i umjetnike čiji me rad inspirira i oduševljava.

Koju poruku želiš svojim fotografijama odaslati?

Da smo obdareni iznimno zanimljivim i lijepim stvarima koje često ne vidimo ili uzimamo zdravo za gotovo. Pokušavam se riješiti te svakodnevne ravnodušnosti, koja je, uostalom prirodna. Najbolji primjer za to je odlazak na novo mjesto gdje je svaki detalj zanimljiv, gdje zapazimo i onaj najmanji detalj. Premda taj osjećaj tijekom vremena blijedi, pokušavam se boriti protiv toga, putovati što više i istraživati.

Fotografiraš li ciljano, odlazeći na neke zanimljive lokacije ili usput okidaš fotke?

Najčešće ne planiram fotografiranje. Često idem u šetnju i ponekad se desi da prohodam cijeli dan i ispucam 5-6 filmova, totalno neplanirano. Ponekad planiram samo lokaciju, pa je istovremeno istražujem. Planiram samo onda kada putujem na nepoznate destinacije, tada temeljito istražim sve što bi mi bilo zanimljivo za vidjeti, a onda i fotkati, jer fotoaparat uvijek imam uz sebe. Bez njega se osjećam kao bez gaća :) Radim i na nekim osobnim projektima koji su isplanirani, no većina je mojih fotografija spontana.
 
Dino Kužnik 
Dino Kužnik 
Dino Kužnik 
Postoji li neki Instagram trend za koji si se bio zakačio i ima li neki koji ti je potpuno odbojan?

Da, odbijaju me fotografije hrane i Instagram profili s 99% selfija. Ljubitelj sam i whitespacea, odnosno bijelog ruba oko fotografije koji daje svojevrsni print look.

Što prvo gledaš na tuđim Instagramima i što je ono što te natjera da stisneš taj 'follow'?

Dobra fotografija uvijek govori sama za sebe. Pratim fotografe čiji me rad inspirira i čiji rad želim pratiti i u budućnosti. 

Tri omiljena Instagram profila koja pratiš?

Toliko ih je puno da je jako teško odgovoriti na pitanje, stoga sam napravio dvije kategorije - tri fotografa koji me inspiriraju i koje mogu navesti kao uzore, te tri prijatelja čiji rad pratim. U prvoj kategoriji su Hayley Eichenbaum (@inter_disciplinary), George Byrne (@george_byrne), Tao Lio (@GRINCH0748), a u drugoj su Marin Mešter (@mmester), Anže Osterman (@anzeosterman), Jean Pierrot (@pierrot).
    
Dino Kužnik 
Dino Kužnik 
Zašto voliš Instagram?

Voljeti je jako moćna riječ. Ne mogu reći da volim Instagram, no super mi je kao platforma za fotografe i umjetnike putem koje mogu predstaviti svoj rad. Ako se ne varam, u siječnju 2016. godine je Instagram brojio 400 milijuna aktivnih korisnika, što je dokaz da se ovdje nalazi ogromna publika zbog čega neki cijele svoje profile i portfolija sele na Instagram.

A zašto voliš fotografiju?

U ovom slučaju, riječ ljubav je ona prava :) Ne mogu zamisliti život bez fotografije, ona me prati posvuda i u budućnosti se vidim u fotografiji, na ovaj ili onaj način. Rado bih izdao foto knjigu, možda čak i upisao magisterij iz fotografije u New Yorku, uhvatio se profesionalno fotografije, uputio bih se na road trip na kojem bi tri mjeseca istraživao Ameriku i fotkao... Puno je planova, a koji će se realizirati, vidjet ćemo. No ono što je sigurno jest fotografija, ona će u svakom slučaju biti dio mog života... Zbog svega ovoga mogu reći da volim fotografiju.
 
 
Dino Kužnik 
Dino Kužnik 
Dino Kužnik
 
Matea Martek
Foto: Dino Kužnik
Objavljeno: 23.02.2016. u 16:17

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p