LIFESTYLE

„LUČKI GRADOVI“ U DUBROVNIKU

FOTOGRAFIJE MARE BRATOŠ U GALERIJI SEBASTIJAN
-->--> -->

Gotovo tri godine nakon posljednje izložbe u svome rodnom gradu fotografkinja Mara Bratoš ponovo će se predstaviti dubrovačkoj publici, posebnom i pomalo neočekivanom izložbom pod nazivom „Lučki gradovi". Izložbu, nakon izvanrednog uspjeha u Zagrebu gdje je proglašena „najposjećenijom izložbom galerije Karas u sezoni 2008/2009.", u svojoj ljetnoj postavi ugošćuje kultna dubrovačka galerija Sebastijan.

Fotografije snimljene u hrvatskim lučkim gradovima -  Rijeci, Splitu, Pločama i Trstu donose potpuno nov pristup u dosadašnjem radu poznate hrvatske fotografkinje Mare Bratoš. Iako tematski i stilski na prvi pogled neobičan i neočekivan izbor motiva za ovu umjetnicu fotografije, odmah postaje vidljivo kako je Mara hladnim čeličnim strukturama brodogradilišta, dizalicama, dokovima i transportnim brodovima udahnula novi život dočaravajući dojam lučkih eksponata panoramskim i zračnim pogledima. Autorica se bez imalo straha igra motivima koji su jednostavni i bliski pučkom sentimentu i samorazumljivi, izvodeći kompozicije fotografija iz sasvim različitih perspektiva kojima dominiraju dinamični prizori.


„Inspiraciju za ovu izložbu vučem još iz djetinjstva jer je moj otac bio „capo di machine". Bilo mi je vrlo atraktivno gledati morske luke jer sam oduvijek smatrala kako ta industrijska estetika može biti lijepa i privlačna za fotografiju i odlučila napraviti izložbu. Iako su lučki gradovi jedna nova tema u mome opusu, jednostavno čovjek ponekad ima potrebu napraviti nešto drugačije jer ne može stajati na istom mjestu." izjavila je Mara.

Crno-bijele fotografije sepijasto su pojednostavljene kroz osobnu intuiciju i time približene jedna drugoj, ali i 'promatraču' na jedan estetski smion način, a njihova je posebnost u tome što se tihe i nenametljive. Prirodna atmosfera kompozicije i dostojanstvenost luka i pristaništa ukomponirana su u scenu koja je izrežirana do pojedinosti dok brojnost figura govori o snažnoj motivaciji fotografkinje da se izrazi upravo kroz fotografiju, stvarajući tako ovu nekomercijalnu i neobičnu cjelinu. Iako ponekad neobični detalji 'dokumentirani' su s namjerom da se ispriča jedna morska priča u presjeku vremena i prostora.

Izložba 'Lučki gradovi' realizirana je uz pomoć financijsko-poslovnog mjesečnika Banka.

Izložba se može razgledati od 8. kolovoza do 22. kolovoza.

Ana Bacinger

 

Objavljeno: 08.08.2009. u 10:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p