LIFESTYLE

Mala škola Massive Attacka

Sve što trebate znati o najboljem trip hop bandu na svijetu...

Bristolski trip hop genijalci Massive Attack nastupit će u Domu Sportova 6. studenog, a na stageu će im društvo praviti Martina Topley Bird, njihova muza, predgrupa i glavni vokal. Od Bristolskih podruma i garaža do svjetskih koncertnih dvorana, festivala i stadiona dug je put. Mi donosimo priču o njima.

Massive Attack mnogi smatraju pionirima trip hopa. Počeli su kao ekipa koju su činila već tada respektabilna imena bristolske underground scene: DJ Grand Marshal (Daddy G), Andy Vowles (Mushroom) i MC Robert Del Naja, kojima se kasnije pridružio Adrian Nicholas M. Thaws poznatiji kao Tricky. Prvotno ime im je bilo The Wild Bunch, dok je Massive Attack nastao kao spin off trojca. Čekali su dugih osam godina na hit, tek 1988. na tržište su plasirali singl Any Love pod indie labelom. Kako opisati zvuk Massive Attacka? Pa, ponajbolja riječ za to je „eksperimentalan" jer su dečki svakim albumom ponudili nešto novo. Neke od njihovih najboljih pjesama niti nemaju refrene, zapravo su neka kombinacija ambijentalne glazbe, elektroničke i rocka. Za razliku od većine dance glazbe, njihova je sporija, psihodeličnija i ima više karakteristiku soundtracka što je bio jedan od motiva zašto je zbog Massive-a skovana nova riječ i novi žanr u glazbi- trip hop. Daddy G je u jednom intervjuu izjavio „Mrzili smo tu riječ. ako se nas pitalo, Massive Attack je bio jedinstven i trpanje u ladice je bilo čisto izrugivanje."

 

   

Njihov album prvijenac Blue Lines (1991) producirali su Johnny Dollar i Cameron McVay, suprug Neneh Cherry. Album je naišao na odobravanje kritike i publike zbog zanimljivog line-up-a, dobrih vokala sa stalnim izmjenama kao i savršene produkcije koja se i danas u Britaniji smatra uzoritom. Singl Unfinished Sympathy ostao je zapamćen po spotu u režiji Davida Lyncha, koji je i danas najpoznatiji video snimljen u jednom kadru. Protection iz 1994. bio je njihov prvi chill out album, dok je Mezzanine bio nešto „teži" s mnogo više gitara. 100th Mirror (2003.) obilježilo je eksperimentiranje, melankolija, utjecaj gothic i post punk glazbe s integriranom elektronikom. Razmirice u bendu bile su sve češće, što zbog razlika u mišljenju, što zbog droga. Mushroom je bend napustio 1999., a njegom stopama je pošao i Daddy G koji se ipak vratio na turneji 2003/4. Njihov Label Melancolic surađivao je s Madonnom, Neneh Cherry, Sinead O'Connor, Davidom Bowiem i Mos Defom. Trenutno očekujemo njihov peti studijski album LP5, ali i nastup u Zagrebu na kojem nas nadamo se, neće iznevjeriti. Kako će zvučati Massive Attack na novom albumu, saznat ćemo već 5. listopada kada izlazi njihov novi singl Splitting the atom.

Borina Kopčić

Objavljeno: 04.10.2009. u 18:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p