KULTURA

All I Want for Christmas Is You: Sve što trebate znati o najpoznatijoj božićnoj pjesmi

Pjesma Mariah Carey postala je sinonim za blagdansku atmosferu 

Uz kuglice, kuhano vino i lampice jedan od simbola blagdanskog raspoloženja jest pjesma All I Want for Christmas Is You pjevačice Mariah Carey. Memovi Mariah Carey u santi leda krenu se pojavljivati već s krajem ljeta, a kad prvi put čujemo početne taktove na radiju znamo da su blagdani iza ugla.

Sljedeće godine proslavit ćemo trideset godina od nastanka jedne od najpoznatijih božićnih pjesama, a u nastavku pročitajte sve što trebate znati o omiljenom božićnom hitu.

"All I Want for Christmas Is You" objavljena je 1994. godine u suradnji Mariah Carey s Walterom Afanasieffom, a dobitna kombinacija svakako je tekst o ljubavi i blagdanima.

Priča kaže da su Mariah i Walter sjedili za klavirom u studiju 1994. godine. Mariah je imala viziju pjesme koja će evocirati toplinu i radost božićnih blagdana. Walter je pronašao akorde, a Mariah je počela improvizirati melodiju i tekst. Napisali su pjesmu za otprilike 15 minuta, a prva snimka bila je gotova u roku od nekoliko sati.

Njihov cilj bio je stvoriti pjesmu koja će zvučati kao da je već desetljećima dio božićnog repertoara. Mariah je željela zaraznu melodiju i tekst koji će prenositi radost i ljubav prema blagdanima. Rezultat toga bio je "All I Want for Christmas Is You" – pjesma koja je postala jedna od najvoljenijih i najpoznatijih božićnih hitova.

Pjesma je svojedobno postigla nevjerojatan uspjeh, no i dan danas nalazi se na vrhu glazbenih ljestvica svake blagdanske sezone. "All I Want for Christmas Is You" nije samo pjesma; postala je svojevrsni simbol blagdanskog duha i radosti, ali i božićna himna koja već trideset godina povezuje generacije.

A ovo je nekoliko zanimljivosti kad je riječ o omiljenoj nam pjesmi:

"All I Want for Christmas Is You" postala je najuspješnija božićna pjesma u povijesti i zaradila je više od 60 milijuna dolara samo od autorskih prava.

Pjesma je postala prvi hit koji je dosegao vrh Billboard Hot 100 ljestvica nakon što su streaming servisi postali značajniji čimbenik u mjerenju popularnosti glazbe.

Mariah Carey je prva umjetnica u povijesti koja je s istom pjesmom dosegla vrh Billboard Hot 100 u različitim desetljećima.

Pjesma je poslužila kao inspiracija za animirani film "All I Want for Christmas Is You" iz 2017. godine, koji prati priču o djevojčici koja želi psa za Božić.

Službeni video spot na YouTubeu ima stotine milijuna pregleda svake blagdanske sezone.

Pjesma su u svojoj verziji otpjevali brojni umjetnici, ali Mariahina originalna verzija ostaje nezamjenjiva i često se smatra modernim božićnim klasicizmom.

Svake blagdanske sezone, "All I Want for Christmas Is You" redovito se vraća na vrhove glazbenih ljestvica, postavljajući rekord za jednu od najdugovječnijih božićnih pjesama.

U 2018. godini Mariah je pokrenula kampanju #JusticeForAllIWantForChristmas kako bi potaknula slušatelje da pjesmu ponovno dovedu na vrh ljestvica.
Foto: Instagram, YouTube
Objavljeno: 09.12.2023. u 13:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p