KULTURA

Mario Miše ime je koje morate zapamtiti

Intervju s multitalentiranim umjetnikom i vječnim sanjarom

Mlad i multitalentirani umjetnik Mario Miše nedavno se vratio iz Londona gdje je radio kostime za svjetsku premijeru filma 'Narcissus', a proslavio se ulogom koju bi mnogi vrlo rado preuzeli - dizajnirao je krila za Victoria's Secret anđelice. K tome treba spomenuti da je u svoj životopis zabilježio i suradnju s velikom Vivienne Westwood. Ako to nisu dovoljni razlozi koji će vas natjerati da njegovo ime dobro upamtite, nadodat ćemo da mladi sanjar ima i veliki apetit za modu koji također kani realizirati.

 

Tvoje ime povezuje se s velikim modnim pričama. Kako si se kao umjetnik našao u modi? Voliš li modu ili su ti bili zanimljivi isključivo projekti na kojima si sudjelovao?

Modu isto smatram jednom granom umjetnosti. Nisam ušao u modu ciljano, ali je volim. Moram priznati da ne pratim toliko koliko bi trebao. Nastojim biti u toku, a i stvarati vlastitu.

Proslavila te suradnja s Victoria's Secretom, za čije si anđele izrađivao famozna krila, a gostovao si i na humanitarnoj dražbi Vivienne Westwood. Što ti je ostalo najupečatljivije iz spomenutih projekata i što su oni značili za tebe?

Veliki projekti u kojima je bilo uključeno mnogo ljudi. Svaki novi posao kojega prihvatim je novi izazov za mene i posvetim mu se maksimalno. Najviše mi se utisnu u sjećanje dobri i zanimljivi ljudi s kojima sam okružen.

Na čemu trenuto radiš, što te zaokuplja?

Upravo sam se vratio iz Londona gdje sam radio kostime za svjetsku premjeru filma 'Narcissus'. Pripremam reviju, par izložbi i završavam uređenje vila.

Kako izgleda tvoj proces stvaranja? Staje li on ikad za umjetnika?

Sve krene od ideje, koju onda dovodim do realizacije.... Umjetnici vjerojatno stvaraju do smrti. Osobno, kada spavam, ja i radim, jer mnoge mi ideje dođu u snovima.

Da li te sam rad opušta ili imaš neke metode kojima skupljaš energiju i mir u pauzama od stvaranja?

Nema pauze jer uvijek stvaram. Radim uvijek na nekoliko projekata, tako da me ne umaraju iste stvari.

Davno si iz Splita došao živjeti i školovati se u Zagreb. Postoje li neka mjesta u Zagrebu koja posebno voliš, gdje izlaziš ili jednostavno uživaš?

Volim kazalište, muzeje, kina, druženja s prijateljima, ali najviše volim biti u svome domu.

Jesi li zadovoljan pozicijom umjetnika u Hrvatskoj? Bi li nešto mijenjao kada bi imao mogućnost?

Nisam zadovoljan, jer umjetnost je pala na niske grane, niti ju ne primijećujemo. Promijenio bih dosta toga, a prvo ukinuo povlastice i svima dao ista prava.

Imaš veoma zanimljiv stil. Pridaješ li pozornost odjeći koju nositš i imaš li neka omiljena mjesta gdje nabavljaš posebne komade?

Odjeću sam dizajniram. Ako kupujem, volim reklamirati hrvatske dizajnere, tako da imam u ormaru ponešto radova svojih kolega.

 

Matea Martek

photos: Sanja Baljkas

 

Objavljeno: 21.02.2014. u 14:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p