KULTURA

Markiranje s dodjele Tribute nagrada

Ili koliko strpljenja ima prosječan Dubrovčanin?

Na neki način je javna tajna da u Dalmaciji vlada stav "lako ćemo", ali kada s istim stavom pristupite nekoj većoj stvari, kao sto je Libertas Film Festival, obično naljutite barem dio publike.

 Libertas ima divan program, ali i manu da projekcije vječito kasne što je neku večer, na dodjeli nagrade za životno djelo Jiriju Menzelu poprilično naljutilo publiku. Čak toliko da je nakon pola sata polovica njih nestala iz gledališta. Jiri i Dubrovnik vole se javno još od davnih dana, preboljeli su traume izazvane ratom i napokon je česki filmski genijalac snimio dokumentarni film o svom dragom Dubrovniku, ali kašnjenje projekcije od oko 45 minuta je prilično naljutilo Dubrovčane usprkos stalnim isprikama organizatora.

Kako god bilo, film smo uspjeli pogledati, kao i dodijeliti nagradu gospodinu Menzelu koji je u svom dokumentarcu Moj Dubrovnik opisao i kako je u Dubrovniku platio najskuplju večeru u životu. I nije mu bilo nimalo drago zbog toga.

Branko Đurić Đuro

 Druga Tribute nagrada otišla je u ruke Danca Madsa Mikkelsena, najpoznatijeg po ulozi u legendarnom filmu Pusher. Dodjelu njegove nagrade smo propustili iz samo jednog razloga (ok, dva razloga): prvi je film Norman mladog američkog autora Jonathana Segala o dječaku koji laže da ima rak jer se ne može suočiti s činjenicom da od karcinoma boluje njegov otac, a drugi razlog je film Crveno, bijelo i plavo Simona Rumleya. Ali najiskreniji razlog mog odlaska na ta dva filma je što su oba redatelja i producent filma Crveno bijelo i plavo Bob Portal zajedno s nekolicinom drugih bili ljudi s kojima sam provodila najviše slobodnog vremena i kako bi rekli Ameri "That's what friends are for!"

 Norman je film kojeg svakako morate pogledati, pogotovo ako ste voljeli npr. Juno. Usprkos naizgled teškoj temi, film caruje dobrim humorom i ironijom, ali zamjeramo mu tipično američki završetak. Što se tiče filma Crveno, bijelo i plavo, stoga ako imate problema sa živcima ili loš želudac ipak ga preskočite. Riječ je o trileru koji će vas preplašiti na jednoj drugačijoj razini od uobičajene. S mnogo manje prolivene krvi, s mnogo realnijom postavkom stvari i bez mački koje iskaču iz ormara.

Borina Kopčić

 

 

Objavljeno: 06.07.2010. u 15:20

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p