KULTURA

Maro Kriste

Mladi dubrovački akademski slikar

Maro Kriste rođen je 16. ožujka 1980. u Dubrovniku. Umjetničku školu završio je 1998., također u Dubrovniku. Na Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu upisao se 1999. a danas je svakako jedan od zanimljivijih akademskih umjetnika na našoj sceni. Dosad je imao 3 samostalne i nekoliko skupnih izložbi, a 2007. je uredio atrij Sponze za potrebe „Dubrovnik fashion -with Keune" modnog događanja.  Na Banjama je imao svoj vlastiti performans, naime slikao je uživo pred publikom. izjavio je da kada bi imao dozvolu vlasnika, Ivo Dimnić i on napravili bi pravi turistički performans, no za to bi trebali imati sponzore za materijal od kojega bi pravili lutke. U svakom slučaju bilo bi zanimljivo vidjeti njegov performans. Na pitanje da li misli da su performansi adekvatan način privlačenja pozornosti na samu umjetnost ili na autora odgovorio je : „Postoje svakodnevne stvari i razmišljanja od kojih se pravi performans. I performeri su ljudi i oni često griješe, uzmimo za primjer Vlastu Delmar ( performans sa konjem ) ili performans seksa u galeriji. U Hamburgu se te stvari viđaju često, ali ne mora značiti da je to i umjetnost. No uvjerljivi performans zašto ne!? Bez određenih provokacija."

Odlučio se baviti slikarstvom jer smatra da su upravo slikari oni koji mogu potaknuti ljude da svoje stavove i zanimanja unaprijede, da uzdignu duh javnog mnijenja i postanu homogeni. Da kada pada kiša pogledaju lijepu sliku i potaknu sunce, kada je noć pogledaju mjesec i potaknu svoje emocije.

Smatra da je jako teško uspjeti na umjetničkoj sceni u Hrvatskoj, da treba imati veze, dok je talent samo 1% a sve ostalo čini rad.

„Umjetnik mora biti šarmantan, da šarmira kustosice, mora biti prijatelj kustosima. Mora savladati povijest umjetnosti, mora biti promišljen, požrtvovan. Mora sebi odvajati od usta da bi mogao slikati. Mora imati dobar duh, pomoć okoline i bliskih prijatelja. Nije važno da je intelekt uvijek presudan za uspjeh." glavne su odlike dobrog umjetnika po mišljenju Mara Kriste.

Maro najveću inspiraciju pronalazi u gradu Dubrovniku, i slaže se s izjavom slavnog Orsona Wellesa : „If you wanna see paradise on earth come to visit Dubrovnik, the best pearl of Mediteran..." (Ako želiš vidjeti raj na zemlji dođi vidjeti Dubrovnik najljepši biser Mediterana.)

Što još reći osim da nestrpljenjem iščekujemo njegovu iduću izložbu ili performans.

Ana Bacinger

Objavljeno: 14.05.2009. u 16:22

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p