KULTURA

Matanićev Zvizdan premijerno prikazan u Zagrebu!

Iščekivani film stiže napokon u hrvatska kina

Zvizdan 
Iščekivani igrani film Zvizdan Dalibora Matanića u utorak 22. rujna je premijerno prikazan u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Premijeri je nazočila ekipa filma predvođena redateljem Daliborom Matanićem te glumcima Tihanom Lazović, Goranom Markovićem, Nives Ivanković i Dadom Ćosićem, Tarom Rosandić, Lukrecijom Tudor, Slavkom Sobinom i Trpimirom Jurkićem.
 
ZvizdanTrpimir Jurkić, Slavko Sobin, Tara Rosandić, Lukrecija Tudor i Tihana Lazović

Od samih početaka i svjetske premijere na međunarodnom festivalu u Cannesu Zvizdan niže uspjehe – na spomenutom festivalu osvojio je Nagradu žirija u sklopu programa Izvjestan pogled, uvršten je u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji konkuriraju za Nagradu LUX 2015 a dodjeljuje je Europski parlament, na Sarajevo Film Festivalu ovjenčan je nagradom CICAE koju dodjeljuje žiri Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, dok je na pulskom filmskom festivalu sa šest Zlatnih Arena i nagradom Oktavijan ostvario aposlutnu pobjedu.
 
Dalibor MatanićDalibor Matanić 

ZvizdanTrpimir Jurkić, Ankica Jurić Tilić, Dado Ćosić i Nives Ivanković
 
Najnovije priznanje pristiglo je proteklog tjedna iz Hrvatskog društva filmskih djelatnika, koje je Zvizdan odabralo za hrvatskog predstavnika u natjecanju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Zvizdan prati tri različita desetljeća u dva susjedna sela operećena netolerancijom i sukobima, a kroz tri ljubavne priče progovara o opasnostima, ali i postojanoj snazi zabranjene ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a u ostalim nastupaju Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.
 
Goran Marković i Tihana LazovićGoran Marković i Tihana Lazović
 
Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić i Kinorama, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

ZvizdanGoran Marković, Tihana Lazović i Dalibor Matanić
 
Premijernoj projekciji u Zagrebu nazočio je i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović te niz političkih dužnosnika: potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar kulture Berislav Šipuš, ministar financija Boris Lalovac, ministar uprave Arsen Bauk, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te zastupnik Hrvatskog sabora Jasen Mesić. Zvizdan je pogledalo i niz osoba iz javnog života.

Zvizdan
A nakon serija premijera po hrvatskim gradovima – Rijeke, Zadra, Knina, Splita, Osijeka i Zagreba, film Zvizdan, u četvrtak, 24. rujna stiže na redovni kino repertoar diljem Hrvatske.

Više o haljini glavne glumice Tihane Lazović pročitajte ovdje, a što je glumica otkrila o filmu, doznajte u intervjuu.

U galeriji detaljnije pogledajte kako je bilo na premijeri filma Zvizdan...

Foto: Jure Perišić, PR
Objavljeno: 23.09.2015. u 09:47

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p