LIFESTYLE

Mekan, jednostavan i nježan Insta svijet ispunjen nostalgijom

Blictagram: subtle_pink
vanja ćeha
N
aša ljubav prema inspirativnim komadićima života uhvaćenima u Insta kvadratiće se nastavlja, a u novoj epizodi ljubavne priče glavna junakinja je djevojka zaljubljena u fotografiju. Studentica novinarstva, vlasnica analognog fotoaparata, potrebe za kretanjem i oka za meko, nostalgično i ono nježno.


Instagram svemiru zahvaljujemo što nas je kojekakvim stranputicama do Vanje Ćehe doveo, a autorici pak hvala na kontinuiranoj porciji vizuala koji otkrivaju jedan mek, sanjiv svijet. Svijet koji nam evocira ljetno poslijepodne, romantiku u zraku i listanje knjige uz otvoren prozor, i svijet koji se pronaći može na adresi subtle_pink.

Za svoje fotografije Vanja će reći da nastaju slučajno, dok je jedino bitno to da odgovaraju njenoj trenutnoj estetskoj preferenciji. Ženstvenoj i senzualnoj, no nimalo klišeiziranoj, dodat ćemo mi. Ne smatra se umjetnicom i nije sigurna u kojem će se pravcu razvijati njen odnos s fotografijom, no ono u što smo mi sigurni jest da ćemo držati fige da se on razvije u jednu dugoročnu, stabilnu vezu. Dotad ćemo pak na Vanjin subtle_pink redovito svraćati ne bismo li provjerili razvoj situacije. I slušati ovo u pozadini.

vanja ćeha
Kada si se i kako zaljubila u fotografiju?
Nisam se odjednom zaljubila u fotografiju već sam oduvijek bila u stanju ljubavi prema njoj, samo nisam imala dovoljno hrabrosti i vremena da zapravo počnem fotografirati. Prošle godine sam sasvim slučajno kupila polovnu analognu kameru i ujedno moj prvi fotoaparat, što predstavlja početak nekog dubljeg odnosa između mene i fotografije jer sam ranije uglavnom koristila telefon.

A kada i kako je Instagram ušao u tu priču?
Instagram profil imam dosta dugo ali su se ranije na njemu nalazile fotografije s telefona. U momentu kada sam krenula fotografirati analognom kamerom i kada mi se svidio rezultat, počeo je i moj Instagram profil onakav kakav je sada – ranije fotografije su izbrisane jer me je nervirao nedostatak kontinuiteta, i sada se na njemu nalaze samo analogne fotografije. Previše sam opsesivna i previše volim red da bih sebi dopustila miks.

Daj nam tri riječi koje opisuju subtle_pink.
Floaty, mellow-y, lighthly.

vanja ćeha

vanja ćeha
vanja ćeha
vanja ćeha
Što ti je sve od opreme potrebno kako bi nastao onako nježan i atmosferičan profil?
Što se tiče opreme koristim jedino samu kameru. Mislim da mi ništa drugo trenutno nije potrebno, osim da budem okružena onim što želim fotografirati. Većina mojih fotografija nastala je sasvim slučajno, i u tom smislu bih rekla da ne kreiram fotografije od nulte točke. Zato mi je od opreme najneophodnije konstantno kretanje i traganje za onim što odgovara mom trenutnom ukusu. Bitno mi je da budem svjesna prostora oko sebe i mogućnosti da nešto od toga pretvorim u fotografiju.

Imaš li možda neke favorite u domeni aplikacija i filtera?
Ne koristim dodatne aplikacije i filtere, volim fotografiju u sirovom stanju, zbog toga sam i odabrala analognu fotografiju, jer mi njena sirovost najviše odgovara.

Što bi željela da promatrači vide u tvojim fotografijama?
Ne želim poslati nikakvu poruku osim one estetske. Vjerujem da ovo isprva može zvučati dosta prazno, ali ja sebe ne smatram umjetnicom niti se bavim konceptualnom umjetnošću i mislim da moje fotografije ne nose određenu težinu. Ne mogu znati u kom pravcu će se dalje razvijati moj odnos s fotografijom, ali trenutno je najveći postotak moje pažnje usmjeren upravo na estetiku. Mislim da je najbitniji aspekt onoga čime se bavim atmosfera, volim da moje fotografije imaju određeni mood, da su lagane, jednostavne i sanjive. Željela bih da i promatrači vide i osjete taj mood koji želim prenijeti.

vanja ćeha
vanja ćeha
vanja ćeha
vanja ćeha
Kako biraš fotografije koje objavljuješ na Instagramu?
Bitno mi je da na neki način, samo meni jasan, korespondiraju jedna s drugom. Mislim da sam prilično oštra prema sebi i u budućnosti bih voljela osjetiti veću slobodu prilikom odabira onoga što ću fotografirati, ali i prilikom odabira onoga što ću objaviti, jer u mom folderu postoji mnogo više fotografija nego na mom profilu.

Da tvoj Insta profil/fotografije ima(ju) soundtrack, sviralo bi...
Slowdive – Sugar for the pill.

Koja ti je najdraža fotografija s tvog Insta profila i zašto?
Fotografija jabuka u lavabou punom vode, u osunčanoj kupaoni, jer ispunjava sve ono za čim tragam.

I za kraj, hoćemo li i dalje moći pratiti tvoj rad i estetiku na subtle_pink adresi? Vidiš li se i dalje u fotografiji, što planiraš?

Planiram ostati u vodama fotografije dokle god mi je zabavno ono što radim i dokle god to volim. Instagram kao platforma mi za sada odgovara, pa mislim da će i moj profil nastaviti da postoji. Trenutno završavam studije novinarstva, tako da mogu sebe da vidim kako kombiniram ove dvije stvari u dokumentarnu fotografiju. Svakako mislim da će me, kao i do sada, fotografija pratiti što god da budem radila.

vanja ćeha

vanja ćeha
vanja ćeha
vanja ćeha
vanja ćeha


Matea Martek
Foto: Vanja Ćeha
Objavljeno: 07.08.2017. u 12:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p