KULTURA

Mjesto na kojem ćemo obožavati ispijati kave ove jeseni

Spoj kavane i galerije u zagrebačkoj Ilici
salon kak se šika
Zamislite svoju jutarnju kavu. Kako je volite? Samotnu, ušuškanu u kućni ogrtač i smještenu uz otvoreni prozor, s nečim mirišljavim, mekim i pekmezastim nadohvat ruke? Ili boemsku, udobno zavaljenu u naslonjaču, uz novine i pogled kroz staklo na život koji tutnji svega par koraka dalje, na ulicama vašeg grada? A kakvi ste s onim večernjim pićem?

Ako je vaš odabir potonji, razveselit će vas novo zagrebačko utočište u Ilici 93. Pod starozagrebačkim nazivom Kak se šika, otvorilo se mjesto idealno za sve boeme, ljubitelje umjetnosti, fine kave, ali i sve koji svoje vrijeme žele provoditi isključivo u ugodnoj atmosferi i u posebnom ambijentu. Iza projekta se krije akademska slikarica Mihaela Olujić čiji je cilj ovim prostorom, ujedno spojem kavane i umjetničke galerije, inicirati stvaralaštvo, osigurati lijepo i ugodno mjesto okupljanja te realizirati što više umjetničkih događanja u svim umjetničkim područjima.

kak se šika
kak se šika
"Kao akademska slikarica uvijek sam željela pokrenuti jednu samostalnu nekonvencionalnu galeriju. U jednom trenutku kreativnog ispijanja kave na Britancu suprug i ja smo došli na ideju kako bi bilo fora spojiti kavanu i galeriju. Ideja je bila realizirati susret svakodnevice i umjetnosti. Svakodnevica je u oku umjetnika drugačija, a svakodnevnom čovjeku umjetnost pobuđuje znatiželju. Taj trenutak interakcije smo htjeli oživjeti. Obično su druženja u galeriji povodom otvorenja izložbe, a mi smo htjeli da se taj trenutak druženja oplemeni i zadrži, odnosno usmjeri na novo stvaranje. Kako je Ilica 93 u blizini Akademije likovnih umjetnosti, umjetnička stvaralačka atmosfera je spojena sa sajmom antikviteta vikendom na Britancu. Dakle, jedan umjetničko kolekcionarski duh se osjeća u kvartu, tako da smo uvidjeli kako bi bilo lijepo oživjeti i dio Ilice prema Trgu Franje Tuđmana u tom kontekstu", otkrila nam je vlasnica.

Kak se šika od ovog ljeta tako svoje goste dočekuje spojem modernog i retro stila. Pri uređenju se, kaže vlasnica, htjelo pomicati granice nekih ustaljenih pravila uređenja, a glavna je smjernica bila ukomponirati boju u ambijent te se poigrati temom "retro budućnosti". Aleph dizajn se pobrinuo za izvođenje svih arhitektonskih radova, dok su namještaj vlasnici nabavili u Stillus interijerima, tvrtki specijaliziranoj za unikatne komade antiknog namještaja s patinom nekog prošlog vremena.

kak se šika
kak se šika
kak se šika
"Suvremeno u dijalogu s prošlošću na slobodnjačko-umjetnički način", premisa je koju ističe vlasnica u kontekstu uređenja prostora koji se, moramo priznati, fino uklopio u ovaj dio Zagreba, ujedno ga oživljavajući i rasterećujući najuži centar grada. Osim što u Kak se šika možete popiti kavu, čaj ili neko drugo piće, ovdje možete kupiti i sliku s potpisom vlasnice Mihaele Olujić ili pak komad antiknog namještaja. S obzirom na to da je vlasnicima u planu još jedno mjesto u centru s istim štihom orijentirano prema istoku metropole, vjerujemo kako se ovaj spoj stvaralaštva i svakodnevnog umijeća življenja Zagrepčanima već jako svidio. Da će biti idealna kulisa svim narednim jesenskim kavama i druženjima, u to smo sigurni.

kak se šika
kak se šika
kak se šika
kak se šika
kak se šika
kak se šika
kak se šika
kak se šika
M.M.
Foto: Happy Hipster
Objavljeno: 17.08.2017. u 13:49

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p