KULTURA

Mladi fotografi koji vjenčanja pretvaraju u najromantičniji film

Iza objektiva: Katja i Simon
Katja i Simon 
Upoznali su se prije devet godina, kao studenti na jednoj zabavi. Godinama kasnije, želja za putovanjima ih je ponovno zbližila te su postali par. Zajedno su proputovali dobar dio Europe, zaljubili su se u Srednju i Južnu Ameriku, a negdje između putovanja su otkrili i strast prema fotografiji. Oni su Katja i Simon, svjetski putnici i avanturisti te, ono što je nas nagnalo da ih bolje upoznamo, fotografi vjenčanja. 

Fotografija ih je privlačila dugo, isprva kao alat za spremanje uspomena s putovanja, kasnije i kao motivator za avanturističke izlete u nepoznato. Ona je bila i njihov prvi zajednički hobi. A kako je došlo do toga da počnu fotografirati vjenčanja? Pa prije nekoliko godina bili su gosti na vjenčanju rođaka. Želeći sačuvati uspomene, ponijeli su aparat te su vrijedno lovili spontane trenutke i detalje koje mnogi ljudi nisu ni opazili, a kad su nakon nekoliko tjedana fotografije predali nevjesti i njenoj obitelji, oduševljenju nije bilo kraja. Rodilo se pitanje - što ako? Posao se činio zabavan i kreativan te su odlučili pokušati.
 
Katja i Simon     
''Vjenčanje je avantura. Kao izlet u nepoznato, kada znaš gdje i kako ideš, ali ne znaš što te tamo čeka. Možda će sijati sunce, možda te čeka oluja. Siguran si samo da te čeka dan pun ljubavi, veselja, suza i smijeha, ambijent pun topline. Raditi u takvom ambijentu je najljepše'', odgovorio je kreativan duo na pitanje što je toliko posebno kod vjenčanja te nastavio, ''najveseliji smo kada vidimo zadovoljna lica ili tople riječi naših parova kada primaju fotografije. Usrećiti ljude i ostaviti im nezaboravne uspomene, to je ono što nam najviše znači.''
  
Promotrite li vjenčanu fotografiju posljednjih nekoliko godina, shvatit ćete da se otišlo daleko od neprirodnih, namještenih fotografija parova kakve smo nekad imali prilike pregledavati. Danas su na cijeni kreativni fotografi koji znaju uloviti spontane i intimne trenutke i upravo takve karakteristike stoje uz rad Katje i Simona. Kažu kako inspiracija dolazi sa svih strana, no njima ipak najčešće pri pogledu na čudesan kraj ili ambijent. Katja i Simon, naime, obožavaju prirodu, stoga su im i vjenčanja na otvorenom ona najdraža. 

Katja i Simon 
Katja i Simon 
Katja i Simon 
''Cilj našeg rada je priča. Ne samo priča dana vjenčanja, nego priča o ljubavi, o mladoženji i mladenki, o njihovim obiteljima i prijateljima, koji su došli proslaviti taj čudesni dan. Priča, koju lako ispričamo na svoj način, a s njom uhvatimo osjećaje glavnih igrača. Volimo laganu filmsku atmosferu. Jer je bezvremenska, istovremeno fotografijama da neku notu distance. Kao da se sve dogodilo davno prije. Zato su uspomene još ljepše. Svaki fotograf ima svoj pristup, nas dvoje kao par, pa smo zato još više drugačiji. Jednostavni smo i nerado kompliciramo, istovremeno stalno tražimo nove kuteve gledanja, nove poglede i nove kompozicije. Znamo poslušati, što naši parovi žele, te iskreno i otvoreno izraziti svoje mišljenje, što je našim strankama očito važno. Ponekad preuzimamo i ulogu dadilje, animatora, švelje i još koječega.''

Svako vjenčanje sa sobom nosi neku posebnu priču, a Katji i Simonu se u pamćenje urezalo vjenčanje na Krku, gdje je povezanost obitelji i prijatelja bila zapanjujuća. Oduševilo ih je međusobno pomaganje svih pri organizaciji velikog dana, kao i to što je svatko ostavio svoj pečat, bilo da je riječ o dekoracijama i aranžmanima koje su djevojke priredile dan prije ili čudesni oltar na plaži koji su postavili rano ujutro momci.
 
Katja i Simon 
Katja i Simon 
Kad je riječ o pečatima, uz vjenčanja, i svako novo putovanje ostavi svoj u knjižici uspomena mladog fotografskog para. Jedna od najvećih želja Katje i Simona je spojiti upravo fotografiju i putovanja. Čudesne lokacije diljem svijeta u kombinaciji s ljubavi nesumnjivo bi bile perfektno zabilježene njihovim ljubimcima, Nikonima D800 i D750. Kako pak izgleda jedan radni dan fotografa na vjenčanju i je li barem upola idiličan kao mladencima, mogli bi se zapitati svi koji razmišljaju o ovakvoj karijeri.

''Glavne tehničke pripreme (oprema, kartice, torbe...) obavimo već večer prije vjenčanja, kako bi dan vjenčanja započeli bez briga i uživali u prvoj jutarnjoj kavi. Slijede pripreme kod mladoženje i mladenke. Pored fotografiranja make upa i odjeće, to je vrijeme namijenjeno spontanom razgovoru i zbližavanju s parom, kako bi kasnije ostvarili opušteniju atmosferu kod fotografiranja. Spontanost i nezabrinutost nam omogućava lakši rad i posljedično i više kreativnosti i stvaralačkog duha. Važno je da se s parom razumijemo, da se 'kužimo', da se sviđamo jedni drugima, jer ćemo većinu dana proživjeti skupa. Naše stranke zato nisu samo stranke, nego prijatelji'', ispričali su Katja i Simon.
 
Dok mi zaljubljeno pregledavamo atmosferični portfolio Katje i Simona, ne možemo se ne zapitati u kojem se dijelu svijeta trenutno nalaze i koju ljubavnu priču pretvaraju u romantičnu filmsku scenu škljocanjem svog fotoaparata. No ono u što smo uvjereni jest to da bespogovorno uživaju u baš svakom trenutku, jer tako je to kad nađeš ono što voliš raditi... I ne puštaš. 
 
Katja i Simon 
Katja i Simon 
Katja i Simon 
Katja i Simon 
Foto: Katja i Simon
Objavljeno: 26.01.2016. u 12:22

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p