LIFESTYLE

'Mudre' savjete ingoriram!

Intervju: Ohnokono (Konrad Mulvaj)

 
Možda vas je zarazio svojim elektronskim zvukom ili svojom pjesmom ‘Oh Come On Now’. Možda je to učinio kroz deset godina stvaranja u punk bendu Overflow, a možda vas obuzme svojom energijom nakon što pročitate ovaj intervju. Njegovo ime je Konrad Mulvaj, trenutno stvara pod pseudonimom Ohnokono i prava je glazbena poslastica domaće scene. 
 
Znamo da je ovo najučestalije pitanje koje ti postavljaju, no kako si iz punk benda došao do svijeta elektronike pod Ohnokono pseudonimom?

Da. To je često pitanje, pa onda pokušam objasniti da sam se elektronikom bavio i prije i za vrijeme sviranja punka u Overflowu i da ne bi trebalo biti čudno da sam objavio glazbu koja je elektronska. Glazbom se bavim skoro čitav život. Još od pete godine kad me je djed koji se bavio izradom žičanih instrumenata, učio akorde na gitari da bi mu bio pratnja dok je on "solirao" na mandolini. Paralelno s osnovnom, pohađao sam i u osnovnu glazbenu školu. Stariji prijatelji slušali su AC/DC, dobili su prve električne gitare, a ja sam kao klinac bio na probama njihovih bandova i oduševio se.

Onda se u 80-tima pojavilo nešto još uzbudljivije. Kraftwerk, Yello, Ultra Vox, Cabaret Voltaire, Art Of Noise, Depeche Mode, Duran Duran… Sigue Sigue Sputnik. Nisam od staraca dobio Fender Stratocaster nego Commodore 64, a 1987. godine kada se pojavila Amiga 500 počeo sam raditi glazbu na računalu. Nekoliko godina kasnije, došlo je do uobičajene adolescentske reakcije na svijet i osnovali smo punk-rock band. Reakcija je bila prilično burna, pa smo snimili 4 albuma, objavili singlove u Francuskoj i Italiji, svirali bezbroj koncerata po Europi i na najbolji mogući način iskoristili impuls nabrijanih klinaca kojima je jedina odgovornost u životu bila da usreće roditelje dobrim ocjenama u školi.

2001. smo se malo "ohladili". Ja sam se počeo baviti produkcijom multimedijskih sadržaja (web dizajn, cd rom authoring) i grafičkim dizajnom. Godinu dana kasnije s prijateljima sam pokrenuo Multi medijski centar "Kuglana2" u kojem smo organizirali kulturne sadržaje, koncerte, puštali glazbu. I onda ponovo, u već predvidljivom intervalu koji traje po 10 godina, (ili je to i ovaj put bila prirodna reakcija koja se u ovoj fazi života naziva "kriza srednjih godina"?) odlučio sam objaviti novu glazbu. Dovršio sam 4 pjesme i objavio ih kao Ohnokono.

Odakle naziv ‘Ohnokono’? Ima li neko značenje?


Ohnokono (ono = srednji rod, kono = kratko od Konrad Mulvaj) je scenska pojava srednjeg roda u kojoj jedno nešto upravlja svime oko sebe.
 


Kako bi opisao vrijeme provedeno u bendu Overflow? Postoji li nešto što ti nedostaje iz tog vremena?

Već sam spomenuo. Iskoristili smo to razdoblje i energiju na najbolji mogući, najkreativniji način. To nam je bila dopunska nastava u srednjoj školi. Proputovali smo Europu, inspirirali druge, upoznali ljude i druge bandove, prenosili pozitivnu energiju, zabavljali se, radili samo ono što smo voljeli... Jedino što mi nedostaje iz tog vremena je neodgovornost za bilo što osim za glazbu koju smo radili.

Koje ti je sve novosti Ohnokono donio u život?

Nakon pozitivnih reakcija na objavljene materijale, dogodilo se nekoliko poziva na suradnju na drugim glazbenim projektima, pa se sad bavim glazbom više nego ikad u životu i uživam.
 


Najbolji Ohnokono trenutak dosad?

Nisam siguran. Možda uvrštavanje prvog objavljenog video spota za pjesmu "Oh It's So…" među TOP10 hrvatskih video spotova 2013. godine ili možda trenutak kad sam odsvirao prvi koncert nakon 14 godina na Šuš - mikro festivalu u Varaždinu i shvatio da koncept koji sam zamislio za izvođenje uživo funkcionira jer je reakcija bila neočekivano pozitivna.

Zvuče li ti misli, odnosno tekstovi bolje na engleskom ili hrvatskom?

Prve 4 objavljene pjesme su na engleskom. Postoje i verzije na hrvatskom, ali sam se osjećao "komfornije" s engleskim, a ostala je i neka rutina još od rada na pjesmama u Overflow. Zato su prvo objavljene "engleske" verzije.
 


S čime si opsjednut trenutno?

Trenutno radim na 4 potpuno različita glazbena projekta. Jedan je Ohnokono, a na 3 ostala sam glazbenik/producent/suradnik/multipraktik.

Živiš u Koprivnici... Kakva je scena tamo, događa li se nešto zanimljivo i koje je tvoje apsolutno najdraže mjesto?

Glazbena scena u Koprivnici danas, bez obzira na razvoj i evoluciju glazbe, bez obzira na dostupnost novih tehnologija, novih mogućnosti suradnje, razmjene ideja i znanja, bez obzira na mogućnost distribucije, promocije i stvaranja glazbe putem interneta, bez obzira na dostupnost instrumenata i novih tehnologija snimanja i produkcije, izgleda isto kao i KC scena 1982. godine. Svira se retrospektivna glazba prema istim uzorima kao i prije 30 godina. Ako i netko nešto radi izvan tih rock/punk/heavy metal okvira, onda ostaje u svojoj sobi ili se gubi u masi na webu i nije zainteresiran biti djelom "scene" pa se ne pokazuje. Povremeno se događa nešto zanimljivo u KKC Pixel i MMC Kugla pa su mi to najdraža mjesta. Ustvari jedina mjesta na koja izlazim.

Koji je najbolji savjet koji si ikada dobio?

"Mudri" savjeti koji se odnose na bolji i uspješniji život u sadašnjem vremenom nisu u skladu s Pionirskom zakletvom koju sam položio kao klinac, pa ih ignoriram.
 


Kako izgleda tvoj idealan dan?

Mrak. Ležim na podu. Pogled kroz strop. Čitav dan.

Najdraža pjesma svih vremena?

Nemam najdražu pjesmu. Možda su mi nekad, u nekom trenutku, neke pjesme nešto i značile. Ali sada ovako stariji, "mudriji" i iskusniji, više ne vjerujem pjesmama.

Bez čega ne možeš zamisliti živjeti?

Hm, ako krenem s popisom, mislim da ću napuniti internet. Razmažen sam.
 
 
Matea Martek

photos: pr
Objavljeno: 07.08.2014. u 09:51

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p