LIFESTYLE

Najljepše od ulične umjetnosti iz godine na izmaku

Domaći i strani autori koji su nas oduševljavali
lonac
T
ek kad krenemo rezimirati godinu, postane nam jasno koliko lijepih stvari stane u svega 12 mjeseci. Mnogi će reći kako je godina na izmaku obilovala negativnim događajima, no te ovog puta odabiremo ostaviti u prošlosti i pažnju usmjeravamo na one koje evociraju pozitivne misli.

Jedan od najljepših ukrasa ljudskog života svakako je umjetnost, a jedan od njenih mlađih krakova veselio nas je u mnogo navrata još uvijek aktualne godine. Mnogo se u 2016. godini pričalo o uličnoj umjetnosti, posebno na domaćem tlu, gdje se ovaj vid kreativnog izražavanja zahvaljujući nekolicini sjajnih umjetnika itekako popularizirao. Boje, kistovi i sprejevi zajedno s nepresušnom kreativnošću i spretnim rukama autora uljepšali su razne kutke naših gradova i naše svakodnevice, uvukli su se u DNA urbanih sredina i pokazali nam kako ništa nije toliko ozbiljno, mijenjali su nam percepciju, uljepšavali svakodnevnu rutu i razvlačili osmijeh na lice. Ovo su neki od nama najdražih primjeraka ulične umjetnosti u 2016. godini.
Lonac
lonac
Jedan od najznačajnijih aktera domaće street art scene samozatajni je Lonac koji je ove godine proizveo neke od najljepših murala u Hrvatskoj, ali i šire. O njegovom se srcu koje otkucava pisalo po mnogim svjetskim medijima, Rijeci je podario divan i topao mural Nitpicking koji aludira na autorov (naslijeđeni) perfekcionizam, a zagrebačku Mediku je uljepšao slikom snenog plavog dječaka nastalu u suradnji s CHEZOM 186.

art park
art park
Jedan od najboljih projekata godine definitivno je Art Park koji je zahvaljujući ekipi Pimp My Pumpa u Zagreb donio dašak urbanih svjetskih metropola. Zapušteni se narkić parkić pretvorio u žarište ulične umjetnosti donoseći Zagrepčanima mnoštvo kulturnih događanja, edukativnih sadržaja, ali i gomilu dobre zabave. Poznati je kolektiv svoj umjetnički obol dao i oslikavanjem sjevernog zida, kao i ulaza u Tunel Grič koji je uljepšan crtežom Borisa Barea iz kolektiva Pimp My Pump i Mop Hapa iz Artu Ditu.

boris bare
Osim što su nam svima uljepšali zagrebačko ljeto genijalnim projektom Art Park, Pimp My Pump nije prestao umjetnički se izražavati. Jedan od posljednjih murala s potpisom Borisa Barea iz poznatog kolektiva nalazi se na zagrebačkoj Opatovini i prikazuje Spavača. Boris je zajedno s Dominikom Vukovićem uljepšao ovaj dobro poznati park iznad Tkalčićeve.

plato gradec
Svoj je obol Zagrebu dao i francuski umjetnik Étien koji je na plato Gradec doveo sjajnu golemu kornjaču u 3D tehnici, a valja napomenuti kako je zaslužan iza plavog kita na zgradi galerije Gradec.

penkala
Nakon Étiena, Gradec je inspirirao i domaće umjetnike. Između Strossmayerovog šetališta i platoa Gradec svoje su mjesto pronašli genijalni Nikola Tesla i Eduard Slavoljub Penkala. Suradnja je to Dominga, Modula 8 i Borisa Barea kraj koje je užitak prolaziti.

lunar i lonac

Lunar i Lonac

gng lunar

Lunar

gng

Modul 8, Boris Bare

Ništa nas manje ove godine nije radovao ni poznati umjetnik Slaven Lunar Kosanović koji je svoj potpis stavio na zidove diljem zemlje. Mural koji prikazuje Ratove zvijezda u Dubrovniku nastao je u suradnji s Loncem, a atraktivan je bio i mural nastao na festivalu Graffiti na Gradele u Bolu na Braču. Iz godine u godinu ovaj festival okuplja najbolje od urbane domaće art scene, pa je i ovo ljeto urodilo brojnim sjajnim bračkim muralima s potpisima Modula 8, Borisa Barea, Sarme, Cheza186 i ostalih.

filip mrvelj
Vukovar se pridružio valu street arta te je ove godine postao bogatiji za zanimljiv umjetnički projekt, i to onaj s potpisom Filipa Mrvelja. Ovaj je umjetnik iz Slavonskog Broda 3D crtežom ukrasio most preko rijeke Vuke, osiguravajući gradu novu turističku atrakciju.

jr
Na svjetskoj razini, jedan od najupečatljivijih primjeraka ulične umjetnosti svakako je bio onaj u Rio de Janeiru gdje je umjetnik JR u sklopu Olimpijskih igara napravio instalaciju u obliku crno-bijelog sportaša.

okuda san miguel
Napuštena crkva u Maroku je pak osvanula u živim bojama nakon intervencije španjolskog umjetnika Okude San Miguela. Projekt nosi ime 11 Mirages to the Freedom.

Julien Nonnon
Poznat po zanimljivom Urban Safariju putem kojeg je na pročelja zgrada u Orlandu projektirao vizuale životinja, umjetnik Julien Nonnon nas je ove godine obradovao i projektom u glavnom gradu Francuske na čijim je ulicama projektirao poljupce promovirajući ljubav bez granica i van tradicionalnih okvira.

yash
Nevjerojatno slatke murale u 2016. je potpisao Yash koji je svojim likovima nalik animiranim junacima zanimljivijim učinio Stockholm.

Patrick Commecy
Kako izgleda kada ožive gradske fasade pokazao je francuski umjetnik Patrick Commecy koji je svojim sanjivim freskama unio živost među stambene zgrade malog grada.

mural
Jedinstven primjerak ulične umjetnosti jest i onaj s potpisom Mademoiselle Maurice. Ova se umjetnica koristi origamijem ne bi li ukrasila javne površine i upravo je to učinila u Parizu gdje je s 15 tisuća papirnatih ptica uljepšala pročelje zgrade. Za finaliziranje projekta joj je bilo potrebno tri tjedna.

hula
Ravnodušni nismo definitivno ostali na rad havajskog umjetnika Seana Yoroa, odnosno Hule koji je impozantni mural The North Face smjestio na Baffinov otok, na santu leda. Osim što je ovo djelo poslužilo kao svojevrsna posveta lokalnoj kulturi i Eskimima, Hula je htio skrenuti pozornost na klimatske promjene koje direktno pogađaju ovaj polarni narod.


M.M.
Foto: FASHION.HR arhiva, Facebook, Instagram

Objavljeno: 20.12.2016. u 16:07

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p