KULTURA

Najljepši božićni koncert krije se na Gornjem gradu

Blic intervju: Marko Tolja
advent u klovicevim dvorima
V
lasnik je Porina za najboljeg novog izvođača, onoga za najbolju mušku izvedbu, u mjuziklu Za dobra stara vremena glumio je uz Zrinku Cvitešić, Gorana Navojca, Ivicu Vidovića, Anu Begić i Sanju Doležal, bio je mentor u showu Zvijezde pjevaju, zvijezda u Plesu sa zvijezdama, a pozornicu je, između ostalih, dijelio i s Oliverom Dragojevićem i Gabi Novak. No, možda najvažnija jest činjenica da je Marko Tolja svojevrsni zadnji stup obrane romantike i duha nekog prošlog vremena na domaćoj glazbenoj sceni.


Ovaj se talentirani Riječanin umjetnički najbolje izražava kroz balade, stvara prema osjećaju i sinonim je za domaću retro pop produkciju. Baš kao što on ne može zamisliti Božić bez Franka Sinatre, Deana Martina i Binga Crosbyja, mi ne možemo zamisliti Badnjak bez njegovog milozvučnog glasa, a ovih će nas blagdana Marko Tolja počastiti koncertom na Adventu u Klovićevim dvorima. S najljepšim pogledom na Zagreb, dočekat ćemo Badnjak uz singlove Putujem, Gdje smo mi i Prva ljubav, s Markom i njegovim proširenim bendom na platou Gradec, od 20.30 sati. No, prije nego se okupimo u srcu Gornjeg grada, našeg smo poznatog pjevača priveli na kratki razgovor i doznali sve o najnovijem singlu Sidro, albumu s Jazz orkestrom HRT-a, iskustvu koje je stekao glumeći u mjuziklima... 

Marko Tolja
Nakon singla 'Gdje smo mi', stigao je i 'Sidro' kojeg mediji nazivaju povratkom baladama. Je li pretpostavka točna i čime te to ova glazbena forma oduševljava?

Ma nikada ja nisam ni napustio balade. To je moja omiljena glazbena forma u kojoj se mogu najbolje izraziti i najviše paše mom glazbenom senzibilitetu. Gdje smo mi je bila jedna malo brža, grooverska stvar, a Sidro je nakon nje opet sve smirila. Nikada ne biram ili pišem pjesme nekom logikom ili matematikom nego kako me pogodi. Jedino tako znam funkcionirati u glazbi.

Jedan od tvojih posljednjih projekata je zajednički album s Jazz orkestrom HRT-a. Kako je došlo do ove ideje i jesi li zadovoljan rezultatom?

Pa zapravo vrlo spontano i prirodno. Već godinama nastupam s Jazz orkestrom HRT-a i ideja da snimimo album zajedno već je neko vrijeme aktualna. Sada smo je konačno i ostvarili. Radi se o jednom vrlo zanimljivom projektu gdje smo poznate pop i rock hitove obradili u pravom swing, big band stilu. Cijeli život sanjam o pravom, punokrvnom big band albumu i sada ga konačno imam. Nadam se da je to tek početak i da ćemo još puno svirati i snimati zajedno.

Jedan od najznačajnijih koncerata u tvojoj karijeri bio je onaj u Lisinskom. Kakav je osjećaj stati na pozornicu takvog kalibra i imaš li još koji san koji bi volio ostvariti kad je riječ o nastupima, suradnjama…?

Lisinski je posebna emocija. To je najprestižnija dvorana koju imamo i velika je čast imati koncert u njoj. I prije mog solo koncerta sam puno puta nastupao u njoj, ali ovo je ipak bio moj prvi Lisinski i emocije su neopisive. Imao sam tu sreću da sam već u dosadašnjoj karijeri nastupao s nekim od svojih idola. Posebno pamtim gostovanje na koncertu Olivera Dragojevića u Royal Albert Hallu u Londonu. To mi je i dan danas jedan od najdražih nastupa. Imam naravno još puno neostvarenih želja i snova, ali imam još vremena za ostvariti ih lagano, bez žurbe i forsiranja.

Kakvo je iskustvo bilo glumiti u mjuziklu? Vidiš li se u budućnosti u još kojoj filmskoj ulozi?

Mjuzikl je sjajno iskustvo iz kojeg sam puno naučio jer sam imao prilike biti dio fantastične glumačke postave. Ipak, ja sam muzičar koji najviše voli koncertirati i to je moj život.

Sudjelovao si u brojnim TV showovima, je li to iskustvo ikako utjecalo na tvoj rad?

Stekao sam veliko televizijsko iskustvo i na svojoj koži naučio kako funkcionira taj svijet. I u pozitivnom i negativnom iskustvu. Dvosjekli je to mač. Popularnost mi je jako narasla zahvaljujući tim emisijama, a s druge strane su mi oduzimale jako puno vremena pa je moj autorski rad dosta bio zanemaren. Ali sretan sam što sam bio dio svega toga jer sam puno naučio i nadam se da će opet biti prilike sudjelovati u nekim drugim projektima koji će me oplemeniti kao kompletnog zabavljača.

Kako izgledaju tvoje probe prije koncerata i imaš li kakve rituale prije samog nastupa?

Imam bend vrhunskih muzičara koji sviraju skoro sve iz prve. Imamo i dosta nastupa tako da smo već uigrani i nemamo skoro uopće probe. Volimo improvizirati i igrati se na sceni jer nam to i glazba koju izvodimo dozvoljava. Velika je sreća da su mi svi oni i frendovi pa nam je jedini ritual prije, za vrijeme i nakon nastupa - dobra zabava.


Što te trenutno zaokuplja na poslovnom planu?

Album s Jazz orkestrom HRT-a. 2017. godina će biti skroz posvećena tom projektu. Od izlaska CD-a preko turneje kojom planiramo obići cijelu Hrvatsku pa i regiju. Puno je tu posla ali jedva čekam da zagrizem u to.

Što Marko radi kad ne radi?

Druži se sa starim frendovima, igra s nećacima, čita puno knjiga, igra tennis, skija, po ljeti se ne skida s broda. I naravno, sluša mjuzu.

Savršeni božićni soundtrack je…

Frank Sinatra, Dean Martin, Bing Crosbie… Bez njihovih Božićnih CD-a Božić je jako tih i dosadan.

Album ili izvođač kojeg bi nam svakako preporučio poslušati ovih dana…

Marko Tolja, Božić u Kazalištu :)

Bliži se koncert u Klovićevim dvorima. Što publika može očekivati?

S obzirom na to da smo na otvorenom i da će biti hladnjikavo, izabrali smo uglavnom malo brže stvari. Vesele, vedre, Božićne, evergreene i naravno neke moje. Ali kao što sam rekao, kad se bend i ja popnemo na binu nikad se ne zna gdje ćemo završiti. Zato dođite i vidite.

M.M.
Foto: PR
Objavljeno: 23.12.2016. u 12:36

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p