KULTURA

Najljepši novi murali na domaćem tlu

Ljeto je na naše ulice donijelo gomilu genijalnih primjeraka ulične umjetnosti
lonac gng
Koje su vam glavne asocijacije na ljeto? Jadranska obala, skrivene uvale, glazbeni festivali? Zaluta li na ovaj popis i ulična umjetnost, nećemo se nimalo začuditi, jer upravo ona unazad nekoliko godina naprosto cvjeta na domaćem tlu za vrijeme toplih mjeseci, i to zahvaljujući sjajnim festivalima koji okupljaju renomirane svjetske i domaće umjetnike.

Ovaj "demokratski" oblik umjetnosti sve je jači i jači posljednjih godina u Hrvatskoj, bilo ljeto ili zima, no dva su ljetna festivala ipak iza sebe ostavila toliku količinu fantastičnih murala da je suludo ne osvrnuti se na iste i proglasiti ljeto 2017. jednim od najzanimljivijih dosad, barem u domeni street arta.

Nezaobilazni brački festival Graffiti na Gradele koji od svojih početaka komunicira i propagira urbanu kulturu od prošle je godine dobio pojačanje, i to u Sisku, gdje se održao drugi Re:Think Sisak, festival s ciljem oživljavanja gradske sredine umjetničkim intervencijama. Sisačke zidove od početka srpnja tako krase murali s potpisom OKO, Šumskog i Cheza186, kao i Farida Ruede iz Meksika, Nicolasa Alfalfa i Colectivo Licuado iz Urugvaja, Robina Abramovića te Neman/Atek/Mowe.

Šumski

Šumski (Re:Think Sisak)

OKO

OKO (Re:Think Sisak)


Jedan od najupečatljivijih murala u Sisku definitivno je onaj uvijek sanjalački raspoloženog Šumskog koji je na zgradi u ulici Hrvatskih domobrana 2-4 ostavio sliku dječaka pod imenom Vrijedi sanjati, dok je OKO Sisak uljepšala crno-bijelim muralom koji predstavlja svojevrsnu odu prijateljstvu.

Genijalan je umjetnički pečat u Sisku ostavio i Farid Rueda koji je zid ukrasio šarenim muralom imena Totem, a ništa manje impresivan nije ni par koji čita knjigu, a kojeg je naslikao Colectivo Licuado. Obližnji Regoč je djelo Nicolasa Alfalfa, dok su Neman, Atek i Mowe iza sebe ostavili veliki horizontalni mural, a naš Chez186 se prihvatio zida u ulici Ferde Hefelea.

Farid Rueda:

Farid Rueda (Re:Think Sisak)

Nicolas Alfalfa

Nicolas Alfalfa (Re:Think Sisak)

Colectivo Licuado

Colectivo Licuado (Re:Think Sisak)

CHEZ 186

CHEZ 186 (Re:Think Sisak)


Da je plodonosan itekako bio i brački Graffiti na Gradele, dokazuju brojne bolske fasade koje su pod svoje uzeli, uz brojne regionalne umjetnike, Španjolci Sebas Velasco i Inigo Sesma (Yugoslav riviera), umjetnik s Reunion otočja u Indijskom oceanu JACE i naš Lunar (NYC Train Cars), a centralni je zid, onaj na koji prvi puca pogled s Bijele kuće, uljepšao fantastičnim muralom Dionysus Lonac. Zapažene radove oslikali su još i Chez 186 i Sarme (Cheers mate!) te Royal, Wuper i Casino (Divlja smokva). Inače, Graffiti na Gradele je proglašen najboljim boutique festivalom u 2016. godini u Hrvatskoj i uvršten je u top 10 street art festivala u svijetu za ljeto 2017. Nakon što bacite oko na cijelu plejadu genijalnih crteža koji su iza festivala ostali krasiti Bol, bit će vam jasno i zašto. Jedino što možemo reći jest da se nadamo kako će GNG i Re:Think Sisak u narednim godinama dobiti  festivalsko društvo, a svi mi još ljepše i posebnije ulice naših gradova.


JACE Lunar

JACE i Lunar (Graffiti na Gradele)


graffiti na gradele Sebas Velasco i Inigo Sesma

Sebas Velasco i Inigo Sesma (Graffiti na Gradele)

Artez

Artez (Graffiti na Gradele)

gng

Azram (Graffiti na Gradele)

Chez x Sarme

Chez i Sarme (Graffiti na Gradele)

lonac

Lonac (Graffiti na Gradele)

Graffiti na GradeleGraffiti na Gradele
Graffiti na Gradele Gnggng
M.M.
Foto: PR, Facebook
Objavljeno: 10.08.2017. u 12:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p