ANA BACINGER

‘Naš festival približava ilustraciju široj javnosti i mlađoj generaciji!’

Razgovor s Jelenom Bando o ’36 Mountains’ festivalu

Jelena Bando

Još nas svega par dana dijeli od ovogodišnjeg festivala '36 Mountains', koji je zamišljen kao četverodnevna međunarodna manifestacija posvećena ilustraciji. O festivalu se ovih dana puno priča i svi ga očekuju s velikim nestrpljenjem pa sam tim povodom popričala s osnivačicom i direktoricom, umjetnicom Jelenom Bando, koja mi je otkrila što nas sve očekuje u prostorima HDLU-a u razdoblju od 7. do 10. rujna!


Bliži nam se treće izdanje ’36 Mountains’ festivala. Možeš li ukratko objasniti našim čitateljima filozofiju festivala?

Festival je posvećen crtežu i ilustraciji te sa sobom nosi poseban format predstavljanja. Glavna karakteristika festivala je blok izrađen u japanskom stilu, koji je dugačak 160 cm te ga svaki od autora popunjava u svom stilu. Festival je zamišljen kao događanje koje se odvija jednom godišnje i na jednom mjestu okuplja najbolje domaće, regionalne, europske i svjetske ilustratore, predstavlja nova imena rastuće ilustratorske scene te približava ilustraciju široj javnosti i mlađoj generaciji. 
Program festivala podrazumijeva i niz radionica, kao i javnih predstavljanja ilustratorskih opusa.

Tijekom festivala svoje radove će predstaviti već etablirani ilustratori i kustoski odabrani autori na javnom natječaju za sudjelovanje na izložbi. Tko radi selekciju i kako zapravo birate radove?

Ove godine selekciju smo radili Bojan Krištofić, Davor Gromilović i ja. Umjetnici u svojoj prijavi šalju svoju web stranicu te se temeljem toga odabiru finalisti natječaja. Pri žiriranju se gleda stil svakog umjetnika i kako bi to moglo funkcionirati u 36 Mountains bloku.

Stipan Tadić

Stipan Tadić

Čije sve radove možemo očekivati u galerijskom prostoru Bačva?

Izabrali smo ove godine 26 finalista i imamo i 10 pozvanih umjetnika. Neki od njih su Lonac, Ana Sladetić, Artu Ditu, Marichoo, Dominik Vuković, Anja Sušanj, Stipan Tadić, Tarwuk... Uz umjetnike koji popunjavaju blokove imamo i instalaciju Ivana Lušičića LiiK-a, koja će se također nalaziti u galeriji Bačva.

Imaju li ilustratori zadanu temu ili imaju slobodu kod izrade ilustracija?

Tema je slobodna, svaki umjetnik popunjava blok u svom stilu. Međutim, ove godine smo uveli malu promjenu, a to je da su blokovi izrađeni od paus papira i umjetnici koriste isključivo crnu boju.

Anja Susanj

Anja Sušanj

Autori nisu samo iz Hrvatske, već iz raznih zemalja svijeta. Tko su ti najzanimljivija imena na koja bi publika trebala obratiti pažnju?

Tako je, imamo niz autora iz raznih zemalja, iz Velike Britanije, Danske, Švedske, Australije, Njemačke, Argentine, a neka od tih imena su Tom Abbiss Smith, Puk Ewdokia, Jae Criddle, Barbora Idesova, Olle Halvars i Tomas Nilson. Obzirom da su nam ovogodišnji partneri Veleposlanstva Kraljevina Danske i Švedske, dovodimo umjetnike iz tih zemalja koji će izlagati na festivalu, ali i održati radionice koje će biti besplatne za sve zainteresirane. Upravo smo otvorili prijave za radionice, a interes je jako velik.

’36 Mountains’ izložba uvijek izgleda zanimljivo i postav nikada nije tipičan kao u većini galerija… Što ste pripremili za ovogodišnje izdanje?

Opet smo se poigrali s međuodnosom ilustracije i umjetničke svjetlosno – zvučne instalacije kojim uspijevamo osvježiti izlagačku praksu, i izaći iz okvira dvodimenzionalnosti klasične izložbe, po čemu postajemo prepoznatljivi. Ove godine smo također pripremili izložbu u mraku s instalacijom od Ivana Lušičića LiiK-a, međutim po detalje ćete morati doći na festival!

36 Mountains
36 Mountains
Mogu li posjetitelji na izložbi kupiti neke od radova?


To ovisi od autora do autora. Netko želi, a netko ne želi prodati svoj blok, obzirom da se nakon izložbe blokovi vraćaju umjetnicima. Ono što smo mi pripremili su autorske grafike umjetnika koji su sudjelovali na '36 Mountains' festivalu te su one na prodaju.

Anita Celić

Anita Celić

Osim same izložbe, u najavi su i odlična predavanja za posjetitelje. Tko su predavači, koja je tematika?

Ove godine imamo predavanja/razgovore koje moderira Andrija Škare, a razgovarati će s predstavnicima tvrtke Nanobit, koji će nam reći nešto o ulozi umjetnika u gaming industriji, zatim Teom Jurišić, Olleom i Tomasom iz Švedske, Nebojšom Cvetkovićem i s Klarxy.

No, ni to nije sve! Za subotu ste pripremili i kreativne radionice u kojima mogu sudjelovati posjetitelji… Što se radi na radionicama i što se očekuje od samih sudionika?

Radionice su različitih modela, imati ćemo VJ radionicu pod svodstvom Ene Jurov, Leile Kasumović i Marine Jukić, radionicu linoreza koju vode naši gosti iz Švedske, zatim radionicu Papercutting koju vodi Tena Letica Tkalčević i Puk Ewdokia iz Danske nas uči kako izraditi vizualni dnevnik.

Ima li još nekog popratnog sadržaja koji će dodatno privući publiku?


Uz ovo sve nabrojeno imamo i iznimno bogati glazbeni program ispred HDLU-a na dan otvorenja i u petak u večernjim satima. U subotu u 20:30 imamo prezentaciju VJ radionice uz popratnog DJ-a. Za sve koji nakon otvorenja 7.9. žele nastaviti dalje, organizirali smo after party u Mojo baru od 22:30.

Ana Sladetić

Ana Sladetić

Krajem kolovoza imali ste malu izložbu u sklopu Kreativnice na varaždinskom Špancirfestu… Možemo li ’36 Mountains’ očekivati i u nekim drugim gradovima pa možda čak i državama?

Za sada nas je uživo mogla vidjeti publika u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, međutim nadamo se da ćemo uskoro krenuti putovati i u druge zemlje.

Koji su planovi za dalje?

Plan za dalje je svakako smisliti novi koncept za iduću godinu, držati se suradnje s Ivanom Lušičićem LiiK-om te gostovati s festivalom, za početak u nekom drugom hrvatskom gradu, a onda i u inozemstvu. Također, svake godine obogaćujemo program, imamo puno ideja, neke od njih ćemo sigurno realizirati već sljedeće godine. U planu nam je i pojačati organizacijski tim jer s rastom festivala raste i količina obaveza.

Ana Bacinger

photos: 36 Mountains

Objavljeno: 04.09.2017. u 09:40
Tagovi: intervju, izložba

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p