LIFESTYLE

Naša 3 favorita: Pula Film Festival

Jeste li za okrutni reality, podivljali paintball ili socijalnu temtiku?

Prednost filmskih festivala (i festivala uopće, a pod tim ne mislimo na festivale zabavne glazbe koji traju jednu večer) je ta što imate priliku vidjeti doživjeti mnogo izvrsnih filmova (ili izvođača). Mana im je što od silnog repertoara često nemamo pojma što izabrati, pogledati (ili poslušati), a i termini željenih projekcija se nerijetko poklapaju. Ove godine se održava 56. Festival Igranog filma u Puli (od 17. do 24. srpnja nacionalni, a od 10. do 24. srpnja međunarodni program), festival duge tradicije i nešto drugačijeg ugođaja od festivala novijeg datuma.

No to ne znači da se u Puli ne mogu vidjeti dobri filmovi. Dapače, donosimo naša tri favorita!

Šuma summarum

Nakon ovog filma Ivana Gorana Viteza više nećete istim očima gledati na team building. Film snimljen pod motom „Svaka šuma ima svoj zakon" priča je o zaposlenicima marketinške tvrtke koji odlaze na zajednički team building koji je organizirao novi šef. Ono što se s vremenom čini kao niz manjih nezgoda pretvara se u ozbiljne, možda planirane nesreće.

Filmsku ekipu čine Vili Matula, Nataša Dangubić, Hana Hegedušić, Željko Koenigsknecht, Ivan Glowatzky... Pošto impresivna ekipa obično znači i impresivan budžet, pitali smo Ivana Gorana kako je bilo snimiti film u vrijeme krize. „Nisam pobornik kukanja. Da, uvijek je teško snimiti film, i ne, nikada nema dovoljno novaca. Ali uvjeti u kojima se danas snimaju filmovi, i pritom ne mislim samo na sebe, izgubili su svaki dodir sa zdravim razumom. Uostalom, od osam debitanata koliko ih je odobreno na natječaju HAVC-a prije godinu i pol, samo smo mi uspjeli snimiti film i to ne zato što su ostali odobreni manje sposobni ili manje spremni na žrtve, nego zato što smo mi jedini bili dovoljno blesavi upustiti se u snimanje."  

Majka asfalta

Dalibor Matanić koji već ima kultni status ponovno se bavi životnim pričama. Scenarij je inspiriran stvarnim događajima, a film se bavi sudbinom majke koja s djetetom biva izbačena na hladne zagrebačke ulice. U susret im izlazi zaštitar koji čezne za obitelji. Glume: Marija Škaričić (Mara), Janko Popović Volarić (Jure) i Krešimir Mikić (zaštitar Milan). Na internetu se jako puno šuška o filmu, a Matanić je dobro poznat po tome što obrađuje teme koje su od socijalne važnosti, pa ga nismo mogli ne upitati koja su očekivanja od Pule. „Jedva čekam da napokon prikažemo film! Najveća očekivanja imam od publike, zanima me kako će oni reagirati na film. Jako je emocionalan i nadam se da će doprijeti do ljudi."


The Show Must Go On

Nakon ovog filma Farmu, Big Brother i ostale reality emisije više nikada nećete gledati istim očima. Nevio Marasović snimio je film, nazvan po najpoznatijem sloganu showbizza, koji je smješten u ne tako daleku budućnost. Natjecatelji reality showa zateknu se u izolaciji dok u vanjskom svijetu bjesni rat između Europske Unije i neimenovanog azijskog saveza, a producent Filip Dogan (Sven Medvešek) bez obzira na opasnost planira cijelu stvar izvesti do kraja. Uistinu neobičan film za otvorenje festivala. Pohvale!

Borina Kopčić


Objavljeno: 15.07.2010. u 19:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p