LIFESTYLE

"Naši nastupi su kao koncert s VJingom!"

Intervju s jednim od najboljih mladih bendova HEMENDEX-om

HEMENDEX čine Miroslav Piškulić, Dino Rudić, Nora Turato i Mladen Naranča, i zajedno su jedan od najperspektivnijih hrvatskih mladih bendova. Za sebe kažu da nastupaju kao kolektiv, te da svi sve rade, pa nema smisla govoriti o ulogama u bendu. Ako posjetite njihovu MySpace stranicu uvjerit ćete se kako zvuče kao da ne dolaze s ovih prostora. Ističu kako su im najvažniji rezultati, a uvjereni smo kako svojim stvarima itekako osvajaju domaću nu wave scenu. Uskoro možemo očekivati i novi singl i album, ali zasada sve detalje drže u tajnosti. Budite sigurni da ćemo vas o tome na vrijeme obavijestiti, a dotad se upoznajte s njima u našem intervjuu!

Kako je uopće nastao HEMENDEX i otkud vam ime?

HEMENDEX je nastao iz nezadovoljstva članova nagomilanog u bivšim bendovima/projektima, želje da se svira potpuno drugačija glazba i želje da napokon sviramo skupa te iz toga napravimo nešto na što možemo biti ponosni. Nešto kao sretna zaljubljenost na umjetničkom nivou. A da biste otkrili ime potrebno je putovati po ruralnijim dijelovima nekadašnje SFRJ i dobro proučiti jelovnik restorana u kojima jedu kamiondžije. Uz sve to riječ HEMENDEX ima slovo X a to uvijek dobro izgleda na papiru. X.

Kako bi opisali svoj glazbeni izričaj? Koji bendovi su najviše utjecali na vas?

New wave primjeren novom dobu.
Možda glazba kakvu sviramo i nije pretjerano slična njima, ali tko zna kako bi HEMENDEX zvučao da nikada nismo uživali u Six Finger Satellite, Talking Headsima, Devo ili Let 3. Zapravo nikad nismo radili ništa pretjerano slično. Ovo nam je nova igračka.

U koje klubove privatno zalazite i kakvu glazbu slušate?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti pošto nas zanima apsolutno sve i volimo trošiti novac na ploče svih žanrova. Osim dancehalla.

Kome bi bili predgrupa, s kime bi voljeli nastupiti?

Od velikih imena, pogotovo onih koji su utjecali na nas, nikome. Svi smo već prošli taj hladan a ujedno i zlatni tuš otvaranja dragim nam bendovima i, vjerujte, bolji je osjećaj biti headliner u podrumu nečije kuće pred 30 ljudi nego predgrupa pred 1000 ljudi.

Je li vam glazba samo hobi ili vjerujete da ju možete učiniti primarnim izvorom primanja?

Hobi koji nas sprečava da ozlijedimo kolege na poslu i same sebe. Ne razbijamo previše glavu s tim hoćemo li ikad živjeti od ovoga dok god imamo bar nešto u frižideru.

Mislite li da postoji jezična barijera između vas i publike s obzirom na to da pjevate na engleskom? Jeste li ikada požalili što se niste odlučili na hrvatski jezik, ili možemo očekivati i neke pjesme na materinjem jeziku?

Ako nismo nikad pjevali na hrvatskom, srpskom, španjolskom, njemačkom ili slovenskom ne mora značiti da nećemo. Ne postoji barijera iako su sve pjesme zasad na engleskom tj. nismo se ništa odlučili.

Vjerujete li da vam engleski otvara vrata prema inozemstvu?

Ne. Jedan Eläkeläiset ne bi bio zanimljiv inozemstvu da pjevaju na engleskom...

Kako izgledaju vaši nastupi?

Kao koncert s VJingom.

Volite li više male klupske koncerte kao u KSET-u ili preferirate festivale? Postoji li neki koncert koji vam je ostao u posebnom sjećanju?

Nemamo neke naročite preferencije glede veličine stagea, ako je dobra atmosfera onda sve pet. A i ako nije, nema veze. Nastojimo dati 101% od sebe na svakom nastupu. Koncert i tulum poslije koncerta u Beogradu u klubu preko puta kafića Bore Đorđevića nam je zasad vjerojatno najbolje što smo doživjeli u svom kratkom postojanju.

Gdje se vidite za deset godina?

Na nečijem gramofonu.

 

Borina Kopčić

Objavljeno: 21.08.2009. u 00:19

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p