MATEA MARTEK

'Ne bi se nazvali karijeristima, više entuzijastima'

Intervju: Tomislav

Tomislav 
Ksenija Ladić, Matija Vojvodić i Morana Krpan zajedno čine trio koji u posljednje vrijeme oduševljava mnoge. Mladi su, na sceni prisutni od 2012. godine, a njihov posljednji spot za pjesmu Teardrop Spin svima je dao do znanja kako nije riječ o još jednom tipičnom domaćem bendu.

Njihov sjajan zvuk spoj je trip hopa i future beatsa, što zajedno daje opojan elektronski zvuk. S obzirom na to da Tomislav nije jedini projekt ovih odličnih glazbenika, htjeli smo saznati čime se sve bave, što nam sve lijepoga spremaju i kako se uopće dogodio Tomislav.
  
Jedno klasično pitanje, no ne možemo ga izbjeći. Za one koji vas ne znaju, tko je Tomislav u tri rečenice?

Tomislav je glazbeni projekt suvremene elektronske glazbe pod utjecajem trip hopa i future beatsa sastavljen od tri člana: Ksenije Ladić, Matije Vojvodić i Morane Krpan. Stalo u jednu rečenicu :)
 
tomislav 
Svo troje ste iskusni glazbenici i prije Tomislava ste imali zaista zanimljive karijere. Na kojim projektima ste sve sudjelovali, što se to kuhalo u vašim odvojenim glazbenim radionicama i kako se naposljetku desio Tomislav?

Svatko od nas je bio prisutan na hrvatskoj glazbenoj alternativnoj sceni duži niz godina.
 
Ksenija: Surađivala sam s umjetnicima, glazbenim producentima, redateljima, plesačima, fotografima u različitim projektima. U Tomislavu smo se odlično spojili jer svatko donosi svoj drugačiji input za nastanak pjesme i međusobno se dobro nadopunjujemo. Uz Tomislav radim i na solo projektu Ksen., početkom rujna vodim audio radionicu u Starom Gradu na Hvaru s glazbenikom Schneider TM-om.
 
Matija: Tomislav je nastao u trenutku kada sam postignuo zvuk s kojim sam mogao biti zadovoljan. Usporedno s njim tu je uvijek bio i moj samostalan projekt Cloudfactory, s kojim sljedeći mjesec izdajem svoj prvi samostalan album ali pod novim imenom Matthew Von. U prošlih par godina mogao bih se osvrnuti i na audio vizualne suradnje s vizualnim umjetnikom Ivan Lukšić Liikom, rad na glazbi za reklame i kratke filmove.

Morana: Od glazbenih suradnji bih izdvojila onu s producentom Sonarscope na kompilaciji Dancing Bear Lounge, članstvo u bendu Minimum System Requirements s kojima snimam spot 4Hero, zatim Punk Data i nastup na Liburnia Jazz festivalu 2011. na kojem gostujem i jazz sastavu The Illusions trio te kompilaciju Ritam and Raf na kojoj surađujem s producentom Robertom Jurišićem. Tomislav se kao ideja rađa kroz druženje sa Ksenijom i Matijom, a nešto kasnije zaživljava i kao projekt. Kroz zajedničku ljubav prema glazbi počeli smo surađivati i tako stvorili zajednički zvuk.
 
tomislav 
Otkud ime Tomislav?

Ime projekta je nastalo spontano prilikom jednog snimanja u studiju. Uz modernu glazbenu produkciju željeli smo na neki način ostati vjerni korijenima. U početku je bilo nekako logično da projekt nazovemo engleskim imenom jer su tekstovi na engleskom no to nam nije zvučalo iskreno. Ime Tomislav je pao na pamet, prvi hrvatski kralj. Zvučalo nam je jednostavno i zabavno, zapravo. To je bilo to. Kasnije smo shvatili da je i publici s drugih govornih područja ime zanimljivo.
 
Tomislav 
Singlom 'Teardrop Spin' predstavili ste se domaćoj publici, a videospot je naišao samo na riječi hvale. Nije čudno nimalo, jer izgleda svjetski, baš kao i vaš zvuk. Jeste li očekivali ovako sjajan start i mislite li da nam je na elektronskoj sceni falilo ovako nešto?

Imamo veliku sreću što se naš singl svidio redatelju Kyrilu Rubinsteinu i direktoru fotografije Ivanu Slipčeviću Slipkeu jer su profesionalci čiji rad izuzetno cijenimo. Znali smo da će zahvaljujući njihovoj kreativnoj suradnji priča pjesme dobiti savršenu vizualnu kulisu. Mi radimo polako ali sigurno već od kraja 2011., ali se vodimo formulom da je kvaliteta bitnija od kvantitete. I što se tiče stvaranja, glazbene produkcije pa tako i nastupa.

Na EP-ju 'Teardrop Spin' remikseve istoimenog singla potpisuju sjajna domaća glazbena imena. Kako je došlo do ovih suradnji? Možemo li ih očekivati još u budućnosti?

Na ideju o remiksevima je prva došla Ivana Hrvat kad smo kretali na Soundwave festival, spontano. Ivana nam je puno pomogla oko organizacije i pozitivnom energijom koja isijava iz nje. Svatko od nas je naveo par i svi su se odazvali - Josip Klobučar, Brighton, Borka, Janko Novoselić & Ratko Filipović, Kimekai i Yunnansound. I rezultati su predivni. Hrvatska scena je mala i prijateljska, ali i kvalitetna i uvijek smo otvoreni za takve suradnje.
  
Dio vašeg vizualnog dojma u spotu 'Teardrop Spin' je i modni brend Dioralop. Štujete li domaći dizajn i inače i koliko je bitna modna stavka u cjelokupnom dojmu i identitetu Tomislava? Sada kada razmišljamo, spajanje domaćih modnih brendova i vas kao predstavnika urbane domaće glazbene struje apsolutno nam je logično. Planirate li nastaviti suradnju?

Modna stavka je bitna kao i svaki drugi aspekt vizualnog identiteta. Naša prva pjesma Response našla se na videu za berlinsku modnu marku O´tark, koja je kasnije dizajnirala liniju tajica i majci specijalno za Tomislav, tako da smo dosta okruženi modom. Za singl i videospot Teardrop spin modni izričaj našeg Dioralopa se savršeno uklopio. Poštujemo modni dizajn kao i svaki drugi vid umjetnosti, a posebice onaj koji rezonira s identitetom projekta. Vizualni identitet promišljeno gradimo oslanjajući se na znanje i iskustvo umjetnika i dizajnera Hrvoje Hiršla. Nezaobilazne su i vizualizacije video umjetnika Franje Maltara s kojim smo surađivali na prošlom singlu i nastupima. Prvenstveno nam je bitno da se radi o ljudima s kojima smo na istoj valnoj duljini. To su prije svega prijatelji i ljudi s kojima se dogodi kreativna kemija. Sa Dioralopom se nakon spota već dogodila i sljedeća suradnja, Ksenijina glazba je popratila njihov video koji se vrtio na London fashion weeku ove godine.
 
tomislav 
Je li danas, u moru izvođača i glazbenika koji se pokušavaju probiti putem mnogih kanala, bitno imati dorađen, potpun i promišljen svaki aspekt proizvoda koji se nudi? Pri tom, uz vrhunski zvuk, najviše mislimo na savršen vizualni identitet benda. Uz razne mogućnosti danas, oprašta li se mladim domaćim glazbenicima nedorađenost i loša estetika?

Morana: Prvenstveno je bitna glazba. Perfekcija ne znači kvalitetu, isto tako loša estetika i nedorađenost ne znači suprotno. Proizvod je pregruba riječ. Mi ne težimo perfekciji i savršenstvu već kvaliteti, kako u glazbi tako i u vizualnom identitetu.

Matija: Da, ne težimo savršenstvu već priči iza vizualnog identiteta. Uvijek smo tražili dubinu u onom sto predstavljamo, glazbeno i vizualno. Ali to je privatna odluka pojedinca. Danas se i loša estetika može gledati kao punk estetika i biti hvaljena kao takva. Nema pravila na alternativnoj sceni.

Ksenija: Inspiracija mi je kad otkrijem izvođača koji mi se svidi, koliko glazbeno toliko i kroz druge vidove kreativnosti. Pogotovo kad vidim da iza toga ne stoji industrija nego vlastita energija.

Što slijedi nakon 'Teardrop Spin' EP-ja?

S obzirom na to da smo većinu vremena u različitim gradovima i da svaki od nas radi ali i surađuje na drugim projektima, stvaramo kada se za to stvore povoljni uvjeti. Zato nemamo naviku planirati.
 
tomislav 
Tko je na zvuk Tomislava imao najviše utjecaja u smislu inspiracije?

Mislim da je nemoguće jednosmjerno odgovoriti na ovo pitanje. Zajednički zvuk je nastao sinergijom svih naših utjecaja, impresija i inputa.
 
Što slušate trenutno od glazbe u slobodno vrijeme?

Morana: Gry Bagøien, Bob Moses, Chinawomen, Ishome
Matija: Trenutno favoriti su Thom Yorke, Bon Iver, Fink i José González
Ksenija: Imam faze kad intenzivno slušam jednog izvođača i često prevagne da se radi o ženskom vokalu. Trenutno je to Alice Phoebe Lou. Još su tu emisije i internet radija (NTS, Intergalactic FM, Radio808, BCR, Beats in space itd.)

Pretpostavljamo da će ovo ispasti retoričko pitanje, no zanima li vas internacionalna karijera?

Ne bi se baš nazvali karijeristima. Više entuzijastima. Drago nam je da naša glazba nailazi na pozitivan feedback, kako ovdje tako i vani.
 
tomislav
Gdje ste dosad nastupali i koji vam je nastup ostao u najboljem sjećanju? Da možete birati samo jedno mjesto/event na svijetu gdje biste održali koncert, koje bi to mjesto bilo?

Nastupali smo na Illectricity festivalu, Soundwave festivalu, na Danima suvremenog plesa, u kultnom berlinskom klubu Madame Claude, 40. godišnjici Goethe instituta.

Matija: Da ste me pitali gdje bih htio nastupati prije tri godine, rekao bih vam Soundwave festival. Tako da je nastup bio energetska realizacija koju smo poželjeli od kada znamo za festival.

Ksenija: Volim sve naše dosadašnje nastupe i sviđa mi se festivalska forma jer čuješ i upoznaš i druge glazbenike. Ne mogu izdvojiti jedno mjesto, negdje u prirodi vjerojatno.

Kakvi su planovi za ljeto? Hoće li biti radno ili ćete se odmarati, posjetiti koji festival...

Biti će izuzetno studijski i radno, bez puno rupa za odmore i festivale.
  
 
Foto: E. Haukka, M. Kelava, P. Borovec
Objavljeno: 11.06.2015. u 12:27

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p