LIFESTYLE

"Ne volim izgledati napadno"

Intervju: Vanda Winter

Vanda Winter nije nepoznanica na hrvatskoj glazbenoj ali i glumačkoj sceni. Simpatična plavuša njeguje mnogobrojne umjetničke talente te priznaje kako bi joj teško palo da se mora odlučiti između glume i pjevanja. Nedavno je započela novu glazbenu suradnju s Alenom Balenom, čovjekom koji stoji iza svima poznatih bandova Yammat i Nipplepeople. Vanda je ujedno jedna od najdražih suradnica dvojca eNVy Room, koji su zaslužni za njezin dobar stil. Sve navedeno poslužilo je kao dobar razlog da porazgovaramo s ovom talentiranom djevojkom.

 

Jednom si prilikom  izjavila da ti je gluma prioritet te da pjevaš samo iz ljubavi... I dalje misliš tako ili se to u međuvremenu promijenilo?

Nedavno me netko pitao što mi je najveći luksuz u životu i odgovorila sam da je to privilegija da živim od poslova koje volim. Za vrijeme studija glume, glazba mi je logično pala u drugi plan, no otkad sam postala stalnom članicom ansambla kazališta Komedija koje na repertoaru uz dramske komade nerijetko ima i mjuzikle i rock-opere, shvatila sam da su glazba i gluma u mom slučaju neraskidiv splet.

Da moraš birati između glume i pjevanja, za što bi se odlučila?

Ne znam. Bilo bi mi teško, gotovo nemoguće, jer uloge koje tumačim nerijetko "povučem" iz osjećaja ili posrednog iskustva koje mi je kroz život donijela glazba, a pjesme interpretiram tragajući za onim "dramskim" unutar njih.

Kako si se uopće počela baviti glazbom, a onda krenula na Akademiju dramskih umjetnosti?

Prirodno. Nisam išla za tim od djetinjstva, niti me je itko usmjeravao, jer se u mojoj obitelji više članova tradicionalno i amaterski bavilo glumom, nego glazbom. Međutim spletom okolnosti završila sam u televizijskoj dječjoj glazbenoj emisiji i nakon ostvarenog nastupa, dobila sam poticaje da nastavim razvijati svoj talent.Krenula sam na satove pjevanja kod prof. Labazan na zagrebačkoj Rock Akademiji i u kratkom roku bila vokalno zrela za nastupe u emisijama ozbiljnije glazbe gdje sam nastupala uz Big band HRT-a i pjevala zahtjevne skladbe Barbre Streisand, Celine Dion i Jennifer Rush. Tada mi je bilo 15 godina. Paralelno, u sklopu školskog izleta gimnazije koju sam pohađala pogledala sam svoju prvu rock-operu u životu. Bilo je to u Lisinskom, Komedijin "Jesus Christ Superstar". Oduševljenje predstavom promijenilo mi je dotadašnji život, kao i - samo tri godine kasnije -poziv na profesionalnu kazališnu audiciju za mjuzikl "Kosa". Dobila sam ulogu Sheile, a premijeru sam igrala nepuna dva mjeseca nakon što sam maturirala. Iduće godine sve se ponovilo na primjeru rock-opere "Gubec-beg". Zahvaljujući tim iskustvima, glazba je za mene dobila novu dimenziju. Scena i gluma dale su joj oblik i kontekst. Nikad se nigdje nisam osjećala više "svoja", nego u kazalištu na probama, a i danas gotovo poletim kad se sjetim tog novootkrivenog osjećaja sreće i ispunjenja. Mislim da sam u tom periodu doslovno lebdjela! Pristupila sam prijemnom na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i ostalo je moja povijest :)

Ovih dana radiš na novom albumu s Alenom Balenom iz Yammata. Kako je došlo do te suradnje?

Upoznali smo se na snimanju u jednom zagrebačkom tonskom studiju. U usputnom razgovoru spomenuo je album "Kompilacija Yammat" koji je producirao i kako je uz sebe imao njegov primjerak, ponudio mi je da ga preslušam. Kad sam to kasnije učinila, shvatila sam da sve te stvari već znam i dapače, rado čujem na radijima. Javila sam mu se i on mi je ponudio suradnju u vidu zanimljivog glazbenog featuringa s grupom Agramsville. Radilo se o pjesmi "Sjena". Ona nam je bila takoreći "test projekt" na temelju kojeg smo se bolje upoznali, a jer smo bili zadovoljni postignutim, zajedno radimo i danas...

Što možemo očekivati?

Nepretenciozni pop- album, u skladu s našim željama da bez puno filozofije i mistifikacije publici ponudimo ono što nas trenutno zaokuplja i za što, bez namjere da ikome podilazimo, jednostavno i iskreno vjerujemo da je dobro. Radi se o skupu pitkih melodija, te proživljenim tekstovima koji, naoko nenametljivi, imaju potencijal za dublje promišljanje.

Kako bi zapravo opisala svoj glazbeni stil? Tko su ti uzori, kome se diviš?

Trenutačno to je electro-pop. Uzore mislim da nemam, barem ne svjesne, ili pojedinačne. Vjerujem da na mene utječe sve ono što je dobro, ispunjeno mišlju, sadržajem. Potrebom da se nešto kreativno izrazi. Poludim kad čujem pjevačicu ili pjevača koji se slama od vokalnih bravura, a pri tom ne možeš razabrati o čemu pjeva, ni zašto pjeva. Ne volim kad je glazba formalna.

A uzori u glumi? U kojem bi smjeru voljela dalje ići kada je gluma u pitanju?

Voljela bih nastaviti raditi u svom matičnom teatru i voljela bih raditi dobro. Ili čak odlično. Svaka uloga je proces ispočetka, katkad si limitiran izborom komada, podjelom, katkad svojom vlastitom glumačkom ne/zrelošću. Zato je dobra stvar što u kazalištu predstave svoj rast ne završavaju premijerom, nego ga nastavljaju godinama i razvijaju se sve dok postoje na repertoaru. Unatoč tome što sam zaljubljena u kazališni princip rada, voljela bih više raditi i pred kamerom. Kako god bilo, mislim da mi je najveći prioritet ne stagnirati u kvaliteti, nego se glumački razvijati dalje i što kvalitetnije raditi svoj posao.

Za novi glazbeni spot odlučila si se za suradnju s poznatim dizajnerskim dvojcem eNVy room-om. Kako to?

Suradnja i prijateljstvo s Nikicom i Vjekom traju već skoro 10 godina i do sad pamtim samo dobra iskustva. Izgradili smo odnos pun povjerenja i kad odlazim na fittinge u njihov showroom, sa zadovoljstvom im se prepuštam. Njihova kreativna intervencija u moj izgled uvijek me veseli, jer čini smisleni pomak od moje svakodnevice, ali me ne maskira do neprepoznatljivosti. Volim ih jer na meni s ukusom ističu sve ono što je dobro, vodeći računa o tome da poštuju moj prirodni senzibilitet. Mislim da su se njihove ideje sjajno uklopile u vizualizaciju "Iste priče", te da su moje fizičke transformacije koje su velikim dijelom sami osmislili, odlično, a opet neopterećujuće dočarale stvarnost koja se tek naoko mijenja.

Što Nikica i Vjeko pripremaju za tebe?

To je uvijek iznenađenje kojem se jako veselim.

Kako bi opisala svoj stil? Koje dizajnere voliš i čije kreacije najčešće nosiš?

Moj stil nije opterećen trendom, koliko, zbog prirode posla, funkcionalnošću. Važno mi je da se uvijek osjećam udobno i da me odjeća previše ne baca u karakter. Što sam starija, primjećujem da sam tim komotnija. I zimogroznija. Prije sam na minus 10 bez problema paradirala u kratkoj trendy jaknici i visokim petama, makar se sve ledilo i pingvini šetali uokolo, dok danas ne izlazim bez bar tri sloja odjeće na sebi koju mogu po potrebi skinuti, ali i navući natrag u slučaju da odnekud puhne malo vjetra. Privatno volim, a nerijetko i nosim mušku odjeću, dok za nastupe i pojavljivanja odabirem komade koji na elegantan i sofisticiran način naglašavaju moju ženstvenost. Ne volim izgledati napadno, ni agresivno, jer tako ni ne komuniciram, niti isticati seksepil "na prvu loptu". Netko će primjerice odabrati duboki dekolte i push-up, dok ću se ja odlučiti za haljinu zakopčanu do grla i od ramena gole ruke ili gola leđa. Mislim da sam tip žene čija se ženstvenost više ogleda u načinu ophođenja, nego u forsiranju stereotipnih atributa. S tim u skladu biram i dizajnere ili pojedine kreacije.

Stigla nam je jesen, a s njome i neki novi trendovi. Što si nabavila ili planiraš nabaviti za sezonu jesen/zima 2012./13.?

Zima je tek stigla i moram priznati da još nisam obnovila garderobu. Šoping obavljam neplanski. Kad nešto vidim u izlogu što mi se sviđa to i kupim. Nisam opterećena trendom. Iz ovosezonskih trendova jako mi se sviđa peplum i žarke boje.

Koju Hrvaticu bi izdvojila kao ženu s odličnim modnim stilom i zašto?

Smatram da se mnoge žene kod nas dobro odijevaju. No ne pratim ih u stopu da mi mogla generalizirati njihov stil. Svakako volim vidjeti Juditu Franković i jako mi se sviđa njena lakoća nošenja na oko nespojivih komada.

Koji su ti daljnji planovi u glazbenoj, a koji u glumačkoj karijeri?

Nakon spota za "Istu priču", planiramo objaviti još jedan single, a krajem godine i kompletan zaokruženi materijal u izdanju Yammat Recordsa. U svom matičnom kazalištu Komedija planiram igrati svoje "stare" predstave "Posudi mi tenor", "Klupko", "Opasne veze", "Gubec-beg", te raditi na novim projektima.

                    

 

Ana Bacinger

photo: Tomislav Marić

Objavljeno: 08.10.2012. u 11:15

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p