LIFESTYLE

Ne živimo od glazbe, već za glazbu!

Intervju s Ivanom Babić, pjevačicom Yammata

Yammat je jedan od onih bendova koje svi volimo, koji imaju specifičan glazbeni izričaj i koji bi imali velike šanse napraviti veliku inozemnu karijeru samo kad bi im se pružila prilika. Sumnjate? Kao dokaz njihove popularnosti postoji cijeli niz videa na youtubeu koje su napravili njhovi fanovi diljem Europe. O komercijalnoj glazbi, kontroverzama oko Yammata i DeToura i modi razgovarali smo s pjevačicom benda Ivanom Babić koja svojim glasom osvaja poput kakve sirene.

 

Kada možemo očekivati novi album, novi singl i u kojem smjeru se razvijaju stvari na kojima sada radite?

Yammat radi u svom uobičajenom tempu pa je dogovor da album izađe krajem godine, iako su kod nas datumi izlaska albuma skoro uvijek jako pomična stavka... Ipak, radi se na novom materijalu i novi singl očekujte u 9. mjesecu. Što se smjera razvijanja stvari tiče - mislim da smo ostali dosljedni sebi, ali isto tako, kako vrijeme odmiče pa i mi rastemo s njim - unosimo i neke nove elemente i u muziku koju stvaramo... No, album još nije gotov pa o tom potom...:)

  

Tko su trenutni članovi benda?

Trenutni članovi benda? Haha, dobro pitanje... Svi znaju da su kod nas stalno neke pretumbacije, no većina jezgre je ostala ista... Alen Balen, Dario Iričanin, Luka Milas iz stare su ekipe. Pridružili smo i neka nova imena tj. stare poznanike, a sada i prijatelje - Emil Alexander autor je zadnjeg singla "Nikog ja ne krivim". Ostatak benda tek slažemo pa neću reći da neće biti još nekih imena...

yammat_03.jpg

 

Pričalo se da ste se raspali, promijenili postavu benda, međusobno svađali... Što se točno dogodilo s Detourom, Florijanom i Yammatom?

Istina, svašta se pričalo. Neke su stvari bile istinite, a neke pak daleko od istine... U Yammatu je bilo puno autora i kreativaca pa mislim da nije čudno što su neki od njih željeli realizirati i svoje projekte. To je možda bio razlog loma, ali ne i sloma unutar Yammata. Florijan je projekt (i) Luke Milasa (isto tako jednog od autora s albuma "Plan B" grupe Yammat), ali je njegova želja bila da baš ja pjevam u tom bendu - što sam ja, naravno, objeručke prihvatila s obzirom na cijelu tadašnju situaciju s Yammatom. Ipak, glavni razlog mog pristanka bio je taj što mi se muzika i općenito cijela ideja jako svidjela. Na realiziranju albuma "Arijel" grupe Florijan, uz cijeli bend, također je sudjelovao i dio Yammata, a sve se to kuhalo u Ater studiju gdje je i Yammat snimao svoj prvijenac.

 

Nastupali ste na Liscinoj reviji ovog ožujka. Kako je uopće došlo do suradnje?

I nakon loma :) grupa Yammat je bila puno puta pozivana za svirke... Tako je bilo i s Liscinom revijom.. I bilo nam je pravo zadovoljstvo sudjelovati! Suradnju mogu samo pohvaliti i nadat se ponovnoj!

 

Imate specifičan lounge zvuk, pa pretpostavljam da ne svirate po seoskim zabavama i svadbama. Možete li živjeti od svoje glazbe?

Ne, ne, (haha), mislim da glazbi kakvu radimo tamo ni nije mjesto! Bilo bi super da od svoje glazbe možemo živjeti jer primjeri ukazuju da je to ipak moguće i u Hrvata! No, kod nas u bendu svi rade još neke poslove tj. imaju radna mjesta i normalno radno vrijeme, a glazba je ljubav koju svi dijelimo i koja nas povezuje! A Yammat ionako i nije imao puno svirki tako da mi nismo jedni od tih sretnika koji žive od svoje glazbe. Mi samo živimo svoju glazbu.

 

Da li vam je žao što niste od samog starta krenuli u lake note i zabavljačke vode? 

Vjerujem da govorim u ime cijelog benda kad kažem da nam nimalo nije žao zbog našeg cijelog glazbenog, a i životnog puta... Naš je - kakav god da je :)

 

Koliko se teško izboriti za medijski prostor ako nisi zabavnjak ili polunarodnjak? Koja je uopće Yammatova ciljana publika?

Mislim da glazba sama nalazi svoj medijski prostor. Kvaliteta i određeni senzibilitet je vjerojatno ono što na kraju presudi... pa čak i u marketingu. Mi u Yammatu nikada nismo nikoga ciljali, ali ako već odgovaram - odgovorila bi ovako; mi ciljamo sve one kojima se zvuk, način ili nešto treće kod grupe Yammat sviđa... tu se vjerojatno prepoznajemo i dijelimo (možda) i nešto zajedničko. Dobna granica ne postoji :)

yammat_12.jpg

 

Koji izvođači su najviše utjecali na Yammatov zvuk?

Na zvuk Yammata utječe različita (nama) dobra muzika, naša razmišljanja i raspoloženja, stanja u kojima se nalazimo i iz kojih izlazimo. Život općenito i želja za stvaranjem!

A nas u Yammatu nikada nije bilo malo - puno je to svakojakih izvođača! :)

 

Koji su planovi za ljeto?

Planiramo radno ljeto - osim možda par svirki čeka nas rad u studiju. Uglavnom, bit će to jedno vruće ljeto :)

 

Imaš li najdraže dizajnere?

Nemam najdraže dizajnere jer da ih nabrajam - bilo bi ih previše! Ljubiteljica sam lijepog, ali moram priznati da sve to vezano uz modu više pratim usput. Tu i tamo pogledam neku reviju, prelistam neke modne časopise. I ama baš svaki put vidim nešto što mi se obavezno svidi!

 

Koristite li usluge stilista na snimanjima kad je o vašim vlastitim outfitima riječ? Ako da, tko vam bira garderobu?

Samo na snimanju prvog spota imali smo pomoć. Uglavnom sami kreiramo svoj styling. Ipak, vrlo smo otvoreni za suradnje takvog tipa. Što se nekih drugih snimanja (točnije fotkanja) tiče - često smo imali stiliste s kojima sam uvijek bila jako zadovoljna! Spomenut ću npr. Martinu Franić i Sašu Joku na snimanju za Elle. Isto tako - na Lisca reviji - bila sam i više nego zadovoljna stylingom Zorana Mrvoša. Uvijek me vesele takve suradnje!!!

 

Što je za tebe moda?

Moda? Hmmm... rastezanje granica već viđenog, ali i sadašnjeg trenutka... Poigravanje, istraživanje zadanosti, funkcionalnosti, ali nadasve kreacija i mašta! Pa tko bi joj odolio? :)

 

 

(Borina Kopčić)                                                                       (Foto: Mare Milin)

Objavljeno: 12.06.2009. u 12:40

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p