MATEA MARTEK

'Ne znam umjetnost drugačije objasniti nego doslovno kao smisao života'

Otvorena je izložba umjetnice OKO u Francuskom paviljonu
Exquisite growth OKO
"Cijeli svijet je pozornica, a svi su muškarci i žene puki glumci; imaju svoje izlaske i ulaske, i jedan čovjek u svom vijeku glumi mnoge uloge, a činovi su mu sedam razdoblja." Riječi Williama Shakespearea koje su sinoć, na otvorenju izložbe Exquisite growth lebdjele zrakom, dok se oko sedam umjetničkih objekata u središnjem prostoru Francuskog paviljona sakupila konkretna grupa znatiželjnika, pokušavajući uhvatiti najbolji pogled, ali i samu autoricu, poznatu zagrebačku umjetnicu OKO, u fazi "Zaljubljenika, zahuktanog kao peć" ili onoj "Suca, lijepa i zaobljena trbuha, pojastučena dobrim kopunom".

Za razliku od Shakespeareovih Sedam razdoblja života u središtu, ispred paviljona je zrakom kolala isključivo dobra energija. Marina Mesar, sa svojim širokim osmijehom kojeg cijele večeri nije skidala s lica, i čašom vina u ruci, iste je bila predvodnica. Gotovo je nemoguće bilo pobrojati "dobre prijatelje", kako ih je sama oslovila, koji su je salijetali i borili se za komadić njene pažnje ne bi li joj čestitali na netom otvorenoj izložbi. Opuštena, neformalna, topla, hiperaktivna i pristupačna, OKO je o svojim imaginarnim bićima, ovog puta prikazanima kroz sedam faza ljudskog života, rado popričala s baš svakim. "Meni je Francuski paviljon super oduvijek, sjećam ga se još otkad je bio ruina. Kako je tu skate i kako oduvijek crtamo po SC-u, uvijek smo u blizini. Otkad su ga preuredili razmišljala sam bih li imala izložbu ili ne, razgovarala sam s ljudima koji su ovdje zaduženi za kulturu, između ostalih i kustosicom Martom Kiš, i skužili smo da bismo to mogli napraviti. I eto, dogodila se izložba. Super je prostor, samo je zeznuto jer ne možeš intervenirati u prostoru koji je spomenik kulture, ne možeš tu zabiti čavao, pa je izazov bio smisliti kako postaviti izložbu. Izložba je zamišljena kao 'circle of life'. Faze su vezane za svačiji život, pa tako i moj. Primjerice, moj bivši dečko mi je radio palačinke, pa zato na jednom objektu i piše 'If I call you darling, can you make me pancakes?' Uvijek u radovima ima nečeg privatnog, ali i nekih univerzalnih rješenja", brzopotezno mi je ispričala OKO, izmjenjujući misli vedro, brzinom koju je i moj diktafon teško lovio.

OKO i Lunar

OKO i Lunar

Exquisite growth OKO
Exquisite growth OKO
Exquisite growth
Instalacija pod imenom Exquisite growth u Francuskom paviljonu predstavlja šest cjelina sa središnjom, sedmom piramidom koja predstavlja završetak. U drvenim se i dodatno slikarski obrađenim okvirima nalaze crteži, a ovi suvremeni asamblaži, premda inspirirani klasičnim tekstom, zapravo reflektiraju životni ciklus ljudi, kao i trenutačnu društvenu situaciju. Prirodno se nameće pitanje, u kojoj je životnoj fazi umjetnica koja London i Zagreb naziva svojim domovima, koja se upravo sprema za izložbe u Švicarskoj i u Francuskoj, i čija djela krase zidove londonskog muzeja Victoria & Albert, ali i e-flux galerije u New Yorku? "Šalim se da bih trebala biti u ovoj fazi 'Gentle lover', no ja sam zapravo u ovoj 'School boy' fazi. Lifestyle mi je takav, živiš u putnoj torbi, voziš se na biciklu, skejtaš, imaš frendove, crtaš po vani, crtaš zidove, radiš galerije... To je sve profesionalno odrađeno, sve na vrijeme dostavljaš, no lifestyle kao takav nije baš klasičan za nekoga od 36 godina. Ali super mi je moment kada dođem u London, gdje mi govore 'You're a baby', jer svi oni imaju po 40, 45 ili 50 godina, i svi i dalje idu na koncerte, rade različite poslove, 'freelanceaju', i svi su ozbiljni. Tako da sam, kad dođem tamo 'baby', a kad sam ovdje, pitaju me 'što s tobom ne valja'. Kad me netko onda upita zašto si u Londonu, moj odgovor je - jer sam kao dijete tamo!"

Ogi Antunac

Ogi Antunac

Morana Saračević i Martina Čičko-Karapetrić

Morana Saračević i Martina Čičko-Karapetrić

Miran Kurspahić

Miran Kurspahić

Marta Kiš i Karla Pudar

Marta Kiš i Karla Pudar

Morana Matković i Damir Žižić

Morana Matković i Damir Žižić

Lonac i prijatelj

Lonac i prijatelj

Martina Tompić i prijatelj

Martina Tompić i Juraj Sremec

Vedro mi naglašavajući kako baš ne voli ove presretnute novinarske audio zapise i kako bi radije da sjednemo i uz pivo na miru popričamo, ipak mi govori upravo o onome zbog čega i jest, zaključujem, toliko priznata, zaposlena, pa i zadivljujuća. I daje točku na i našoj blic ćakuli, ali i otvorenju zagrebačke izložbe. "Ne znam umjetnost drugačije objasniti nego doslovno kao smisao života. Radila sam normalne poslove, radila sam i u trgovini i konobarila sam... Umoriš se ti kod takvih poslova, imaš i prijatelje i obitelj i sve, no uvijek se nekako pitaš zašto smo tu, što je to sve. S druge strane, s umjetnošću je drugačije. Primjerice, sad kad sam spremala ovu izložbu, slikam u tri ujutro i počnem plakati, ali ne od tuge. Ruka te boli i umoran si, ali to je onaj neobjašnjivi trenutak, lijepo ti je. Neki ljudi to dožive na vrhu planine, dok planinare, neki dok sjede sami na moru, a umjetnost je to za mene. Osjetiš taj 'blissful' moment. I htio bi naravno da je tako uvijek, no nije jer živimo u kaotičnom svijetu."

Exquisite growth OKO

Exquisite growth OKO
Exquisite growth OKO
Exquisite growth OKO
oko
Izložba Exquisite growth je otvorena do 11. studenog, radnim danom od 16 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Iznimno zbog sudjelovanja u Zagrebačkom vikendu galerija petak 20.10., subota 21.10. i nedjelja 22.10., od 16 do 20 sati.

Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 20.10.2017. u 09:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p