MATEA MARTEK

'Neprekidnim radom i nizanjem uspjeha borim se protiv zlih kometara'

Intervju: Marina Orsag

Marina Orsag 
Davne 2005. održala je svoj prvi nastup u zagrebačkom Papillonu na Savi, a ono što je uslijedilo pretvorilo se u 11 godina karijere, preko dvije tisuće nastupa, brojne projekte, turneje, suradnje te razna službena priznanja za najbolju regionalnu, ali i svjetsku komičarku. Zbog Marininih fora dosad ste već zasigurno od smijeha poput isplakali rijeku u zagrebačkom Studiju Smijeha, a nedavno ste je možda uživo gledali i na pozornici Lisinskog gdje su se pod njenom organizacijom okupili najbolji regionalni komičari.
 
Još uvijek pod dojmom velikog i vrlo uspješnog događanja u Lisinskom, a i povodom istoga, s izvrsnom smo komičarkom Marinom Orsag pročavrljali o aktualnim događajima, njenoj karijeri, hrvatskom stand upu, kao i vječnim predrasudama o ženama komičarkama...
 
Što se trenutno zbiva u životu vodeće stand up komičarke regije?

Trenutno sam bolesna. Curi mi nos i oči i ne vidim skoro ekran. A inače u zadnje vrijeme, pa evo uživam u uspjehu Lisinskog, nastupam skoro svaki dan, vodim Studio i radim na novim projektima, ponajviše Smjehotresu, SHEbeniku i Best of regional stand up u Splitu.
 
Marina Orsag 
11 godina karijere, preko 2000 nastupa, razna priznanja za najbolju komičarku... Imaš li svoja top 3 momenta u ovom desetljeću profesionalnog bavljenja stand upom?

Hm, jako teško je to reći jer ih ima puno puno više. Od emotivnih do strogo profesionalnih momenata. Pokretanje open mic večeri, otvaranje Studija Smijeha, rasprodan Lisinski prije medijske i reklamne kampanje, redovna suradnja sa Standup.rs, aktivizam kroz humor i predstave poput KAJ BRE?!, Laugh out proud, Femme Frontal, osmišljavanje Smjehotresa, itd.

Hrvatski stand up. Kako stojimo u odnosu na regiju i svijet i koje su naše najveće snage?

Pa drago mi je da mogu reći jako dobro. U Hrvatskoj, tj. u ekipi Studija Smijeha radi se nešto što se ne radi nigdje u svijetu, a to je da se piše novi tekst svaki mjesec i time se jako razvijaju sposobnosti improvizacije te lakšeg stvaranja novog teksta. Vjerujem da, da dobiju priliku, kolege i kolegice puno toga mogli/e bi pokazati u inozemstvu. Što se tiče naših najvećih snaga... Ekipa Studija Smijeha radi po svim mogućim pravilima struke koji su ne plagiranje, ne pričanje viceva, dakle isključivo autorski materijal i vjerujem da sa sigurnošću mogu reći da je ta ekipa i najveća snaga stand up comedy scene u Hrvatskoj.

Vani su, posebno u SAD-u, komičari televizijske zvijezde s vlastitim TV showovima. Ima li u Hrvatskoj interesa za time i je li možda u planu neki veći angažman?

Pa nekako je klupska scena ono što je primarno u stand up komediji, međutim da, radi se na nekim showovima, pa čak i filmu, ali sukladno državi u kojoj živimo tko zna da li će to ikad ugledati svijetlo dana.

E sad, ono neizbježno pitanje - žene komičarke. Što misliš, zašto postoji toliko mnogo predrasuda u vezi žena komičarki, koje su one najčešće i zašto je generalno manji broj žena u ovom poslu?

Pa vjerujem da je to do činjenice da je stand up komedija komedija sa stavom, a ponekad je ženama u ovom patrijarhalnom svijetu teško i nemoguće izraziti stav i mišljenje. Međutim vjerujem da je dar za duhovitost isti kod oba spola, samo će muškarci puno hrabrije kritizirati ili ismijavati nešto. Međutim vjerujem da se to u zadnje vrijeme drastično mijenja i da sve više i više žena dolazi do izražaja u svijetu komedije.
 
Marina Orsag    
Imam dojam da postoji mnogo (neutemeljene) skepse vezane za domaće komičare no, uostalom, mnogo je negative vezane uz baš svaki javni posao danas. Kako se ti boriš protiv zlih komentara, kako čuvaš 'zdrav razum', svoj 'zen'?

Samo neprekidnim radom i nizanjem uspjeha koji se konstantno protive tom mišljenju. A i popunjenost Studija Smijeha, te Lisinskog je dokaz da je takvih mišljenika/ca sve manje i manje.

Koja ti je najdraža tematika u tekstovima?


Ona koja osim što nasmije mijenja svijest i educira publiku. A i nekako baš i nemamo više teme oko kojih se vrtimo. Kada pišeš novi tekst svaki mjesec, nemaš taj luksuz.

Kako uopće izgleda proces kreiranja stand up nastupa, tj. teksta? Smišljaš li fore usput, u redu za doktora primjerice, ili sjedneš i napišeš tekst ujutro uz kavu?

Ideje i natuknice za tekst se skupljaju konstantno. Dok se vozim u tramvaju, autu, čekam kod doktora, hodam po cesti, pričam u društvu... Nekad čak i kad sam vani i tulumarimo i sjetim se neke fore u 4h ujutro, zaletim se do šanka i tražim papir i olovku da si zapišem. I onda sa svim tim natuknicama kada je vrijeme za novi tekst sjednem i napišem tekst, prođem ga par puta i spreman je. Naravno konstantno se i dalje radi na tom tekstu kroz nastupe.

Imaš li neke fore koje baš uvijek prolaze genijalno kod publike?

Da, naravno. Svako od nas ima i to kod bilo koje publike i bilo kad. Oprosti što ih sad neću napisati, ali stand up komedija je izvođačka forma tako da... Vidimo se na bilo kojem mojem nastupu.
 
marina orsag 
Proputovala si mnogo zahvaljujući svojim nastupima. Gdje ti je publika ostala u najboljem sjećanju i gdje ti je najdraže nastupati (bilo da je riječ o klubu, gradu...)

Joooj, to ne mogu odgovoriti jer nekako je publika svugdje ista i smijemo se na iste stvari. Humor je zaista univerzalan jezik. A i od dvije tisuće nastupa stvarno postoji preko tisuću publika koje su me oduševile od Beograda do Amsterdama i naravno publike doma u Studiju Smijeha.

Tvoji najdraži komičari ikada?

Paaaa, ima ih zaista jako puno, od George Carlina, Ellen DeGeneres, Wande Sykes, Bill Burra od stranih do Gorana Furjana, Jelene Radanović, Aleksandra Perišića do Tihomira Psihomira Paravine od lokalnih. Međutim zaista su mi sve lokalne kolege/ice najviše prirasle srcu.

Nastup najboljih regionalnih komičara u Lisinskom je iza tebe. Kakvi su dojmovi? Kako je izgledala cijela priča?

Ajme, još uvijek sam izvan sebe. Cijeli događaj je bio pozitivan šok. Od samog starta gdje smo asistentica Sanja i ja same organizirale cijelu priču u jako kratkom roku, do sponzora koji su bez puno razmišljanja odlučili podržati događaj i u konačnici publike koja je u deset dana prije medijske i reklamne kampanje rasprodala Koncertnu dvoranu od 1847 mjesta. A onda smo uspjele uvjeriti i Grad Zagreb i g. Bandića da nam budu pokrovitelji prostora kako bi sav novac od zarade mogao biti uložen u preuređenje kluba i daljnji razvoj stand up scene u Hrvatskoj. Na krilima takve pozitive energije došla je napokon i ta subota na red i ono što je je mene osobno oduševilo je to što je po prvi puta od kada organiziram stand up događaje, naravno zahvaljujući veće broju zaposlenika/ca Studija Smijeha i volonterima, sve išlo kao po špagi. Od pripreme događaja na sam dan, do realizacije samog događaja. Nakon toga svega kolegama i meni je bilo predivno izaći na tu pozornicu i nasmijati ljude, te uživati u tim valovima aplauza i smijeha koji dolaze iz publike.
 
marina orsag 
Što nam spremaš narednih mjeseci, gdje te sve možemo pratiti, slušati, smijati se novom materijalu...?

Spremam novi tekst za travanj u Studiju Smijeha, nastavak turneje showa Ružičaste naočale i Kaj Bre?!, Smjehotres u Zagrebu, Splitu, Rijeci i ostalih gradovima Europe i Svijeta, SHEbenik Festival ženskog stvaralaštva i još po koji Best of regional stand up po Hrvatskoj. Najbolje je da pratite stranicu Studija Smijeha ili moju fan stranicu na Facebooku i tamo ćete sigurno na vrijeme saznati sve informacije o mojim projektima i nastupima, te nastupima mojih kolega/ica iz cijele regije.
 
 
Foto: Tina Kadoić
Objavljeno: 06.04.2016. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p